2010. november 29., hétfő

Avokádó saláta kiwivel

Ma uzsonnára készítettem ezt a kiváló salátát. Volt itthon avokádó és kiwi és gondoltam a kettő remekül illik egymáshoz. Találtam egy német receptet, amit picit átalakítottam. Ez lett az eredménye:

Hozzávalók 2 személyre:

- 1 avokádó
- 2 kiwi
- 1 zöldcitrom
- édes chiliszósz
- olívaolaj
- fehér balzsamecet
- só

Elkészítés:

Az avokádót kettévágjuk kiszedjük a magját, lehúzzuk a héját és vékonyra szeleteljük. Rácsepegtetjük a zöldcitromot, hogy ne változtassa meg a színét. A kiwit meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A chiliszószból, az olívaolajból és a balzsamecetből készítünk egy dresszinget. Megsózzuk, jól összekeverjük.

Ezután kitesszük az avokádót és a kiwit egy tányérra, ráöntjük a salátaöntetünket és tálalhatjuk is. El tudom képzelni lazaccal vagy más halszelet mellett, de önmagában is nagyon finom és egészséges.

2010. november 28., vasárnap

Chilis, mogyorós csokoládé szelet

Már nagyon régóta szerettem volna készíteni egy chilis csokoládés süteményt, mert a csokoládét és a chilit nagyon szeretem. Tulajdonképpen a kedvencem a magas kakaótartalmú étcsokoládé chilivel. Könnyen elkészíthető recept és eddig mindenkinek ízlett, aki kóstolta. Én kiwivel és vaníliafagylalttal tálaltam.

Hozzávalók:

A karamellizált mogyoróhoz:

- 60 ml víz
- 45 g nádcukor
- 200 g darabosra vágott sózatlan mogyoró
- 1 tk chili
- egy csipet só

Egy serpenyőbe beleöntjük a vizet és a cukrot és körülbelül 4 percig közepes lángon kevergetjük. Ezután hozzáadjuk a mogyorót, a chilit és a sót. Addig pirítjuk míg a serpenyő száraz nem lesz.

A csokoládé szelethez:

- 150 g csokoládé (min. 75 százalék kakaótartalmú)
- 170 g nádcukor
- 3 nagyobb tojás
- 6 ml vaníliakivonat
- 160 g liszt
- 1 ek chili
- 1 nagyobb csipet só

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy tortaformát vagy egy tepsit kivajazunk. Megolvasztjuk vízfürdőn a csokoládét, hozzáadjuk a vajat. Hagyjuk kihűlni. A tojásokat a cukorral habosra felverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a chilit és a csipet sót. Amikor a csokoládé megfelelő hőmérsékletű hozzáadjuk a masszához és jól belekeverjük. A legvégén beleforgatjuk a mogyorót, majd betesszük a sütőbe és körülbelül 45 percig sütjük. Azt hogy jó e már a sütemény tűpróbával ellenőrizzük.


2010. november 27., szombat

Ázsiai sütőtökleves mangóval, curryvel és kókusztejjel

Ez a gyümölcsös ázsiai sütőtökleves a kisfiam születésnapi ünnepségére készült. Nagyon finom, egzotikus leves, érdemes kipróbálni szerintem. Ünnepi alkalmakra is ideális. Hokkaido tökből készült, de más típusú sütőtökkel is elkészíthető.

Hozzávalók 8 főre:

- 2 db. kicsi vagy egy nagy darab Hokkaido tök
- 2 db. mangó kockákra vágva
- 1 l zöldség alaplé
- 4 rúd citromfű, ha nincs, akkor friss citromfű
- 20 g friss gyömbér meghámozva és apróra vágva
- 2 tk chilis currykrém
- 400 ml kókusztej

Nézzük a hozzávalókat. Mangót, gyömbért és kókusztejet szinte minden nagyobb boltban be lehet szerezni. Citromfűrúdat már nehezebb vásárolni, ezért kiváltható friss citromfűvel. Az előbbi valamivel aromásabb. Currykrémet a legegyszerűbb egy delikátesz boltban megvásárolni.

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozom, kimagozom és kockákra vágom. 200 fokon sütöm körülbelül 45 percig. Érdemes letakarni egy alufóliával, akkor nem ég meg.

Egy edényben olajat forrósítunk, hozzáadjuk a currykrémet és elkeverjük, majd beletesszük a sütőtököt. Felöntjük a zöldséglevessel, beletesszük a citromfüvet és 10 percig főzzük.

Ezután eltávolítjuk a citromfűrudakat, mert eléggé fás és elrontja a levesünket. Ha friss citromfüvet adtunk hozzá, akkor természetesen bennehagyjuk. Hozzáadjuk a mangót, a gyömbért és a kókusztejet és további 5 percig főzzük.

Ezután egy botmixerrel pürésítjük, míg kellemes habos állaga nem lesz. Ha túl sűrű, akkor hozzáadhatunk még kókusztejet vagy zöldséglevest.

Az hogy milyen erős a leves ízlés kérdése. Aki szereti a csípőset még tálaláskor keverhet bele a currykrémből. Jó néhányan tettünk még hozzá pluszban. A fent megadott curry mennyisége viszont olyan, hogy az is tudja szeretni a levest, aki nem eszik csípősen.

2010. november 26., péntek

Gyömbéres mézeskalács- gluténmentes

Többször vitatkozunk itthon, hogy mivel etessük a gyerekeket. Adjunk e édességet és ha igen mit. Ne legyen tartósított ipari hulladék, hogy mást ne mondjak, hanem valami olyasmi amit mi készítünk és minden természetes benne, amennyire lehet. Ezért készült ez a mézeskalács.





















Hozzávalók:
250 g termelői méz
100 g nádcukor
200 g vaj
2 db. tojás
500 g gluténmentes liszt
1 csomag sütőpor

50 g darált dió
Fűszerek: fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér- tetszés szerinti mértékkel.

1 citrom reszelt héja


Elkészítés:
A mézet egy pici lábosban felmelegítjük a vajjal együtt. Mikor kihűlt beleszitáljuk a sütőporos lisztet, majd jól összekeverjük. A tojásokat habosra verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a mézes liszthez. Beletesszük a diót, a fűszereket és a citromhéjat. Fűszerezni lehet bátran, hogy illatos legyen. A kézi mixerrel megkeverjük, alacsony fokozaton, mert elég sűrű a massza. Miután elkészültünk vele hideg helyen hagyjuk minimum egy órát.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy fadeszkát belisztezünk és lehetőleg vékonyra nyújtjuk a tésztát. Kiszaggatjuk a formákat és rátesszük egy zsírpapírral fedett kivajazott tepsire. 220 fokon sütjük 10 percig.
Apor is segített



2010. november 24., szerda

Karácsonyi Tokaji borleves

Közeledik a Karácsony. Ha valaki még nem tudná mit szolgál fel a halászlé mellé alternatívaként, esetleg helyette, akkor itt ez a remek recept. Nagyon finom hozzá a gyümölcskenyér vagy a mézeskalács. Mi tavaly panettone-val ettük. Lehet meghinteni mazsolával is a tetejét.





















2009. Karácsony, Szenteste


Hozzávalók:

- 1 l Tokaji bor- legjobb esetben aszú
- 1 citrom leve
- fahéj
- szegfűszeg
- 3 tojássárga
- nádcukor vagy fehér cukor, ki mit használ szívesebben- ízlés szerinti mennyiség. Ha aszúval készül a borleves, akkor kevesebb.

Elkészítés:

A bort felforraljuk a citromlével, a darabos fahéjjal, a szegfűszeggel és a citrom héjával. A szegfűszegből elég 2 db. Ezután a 8 tojássárgáját habosra verjük a cukorral. A bort folytonosan kevergetve óvatosan beleszűrjük a felvert tojássárgájába. Ezután újra a lángra tesszük és lassú tüzön állandóan kevergetve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha óvatosak akarunk lenni, akkor lehet vízfürdőn is kevergetni. Én elektromos keverőt használok.
Rögtön tálaljuk.

A recept Magyar Elek: Az Ínyesmester szakácskönyve c. kötetben található. Ha valaki nem ismeri, szerintem érdemes beszerezni, csodálatos könyv. Az első kiadás 1937-ben jelent meg, de nemrégen 2007-ben újra kiadták a könyvet.

Annyira kellemes olvasgatni, hogy picit idézek belőle, kedvcsinálóként.

"Mindenkit bal kéz felől kell kínálni, viszont jobb kézről kell elvenni a használt tányért, s bal kézről adni a tisztát. Az italok betöltése, minthogy a poharak jobbról sorakoznak, jobb kézről történik. A felszolgálás az asztalfőn kezdődik, tőle jobbra, majd a második fogásnál balra folytatódik. Ha hat- nyolcnál többen ülnek az asztalnál ketten szolgáljanak ki. Egyik jobbra, másik balra viszi a tálat, szigorúan sorba, és sohasem úgy, hogy előbb a hölgyeket válogatja ki. Az asztalfőn (vagy esetleg az asztal jobb hosszú oldalának közepén) a háziasszony ül (kivéve, ha a vendégek között rendkívül magas társadalmi pozícióban levő hölgy is van). A háziasszony jobbján és balján egy - egy úr, ezek mellett egy- egy hölgy foglal helyet, és így tovább, mindig kor és társadalmi állás szerint. A háziúr a háziasszonnyal szemben ül. (...) Mindenkit kétszer kínáljon az inas vagy szobalány, de ha látja, hogy valakinek különösen ízlik valami, harmadszor is vigye hozzá a tálat. "

Ha már szóba került a Karácsony nézzük mit javasol az Ínyesmester Szentestére.

Borleves pirított zsemlekockákkal vagy halpaprikás, halászlé.
Rántott hal, vagy roston sült harcsaszeletek.
Majonézes zeller - és burgonyasaláta.
Wellington- bélszín madeiramártással, vegyes körítés.
Mákos metélt vagy bobajka.
Aprósütemények. Giardinetto
Narancs- vagy ananászbólé.

Tamarindos kacsa maracuja-szósszal és kókuszos- banános palacsintával












Ezt a főételt Viki készítette el Apor születésnapjára. Először meglepődtünk az eredmény láttán, mert a kacsák feketék voltak, mintha szénné égtek volna. A fekete szín a tamarind sötét színétől lett persze, nem azért mert megégett.
A hozzávalókat nem egyszerű beszerezni, kell hozzá néhány felfedező körút, de megéri.


Sült tamarindos kacsa maracuja szósszal

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 kacsa
- 50 g. tamarindkrém
- 2 ek szójaszósz
- 30 g. barna cukor
- 50 g. maracuja
- 2 db. chili paprika
- 50 g. friss gyömbér
- 200 g. maracuja szirup
- 2 ek zöldcitrom lé
- friss koriander

Elkészítés:

- A kacsáknak a szárnya hegyét levágjuk és csíkokat húzunk a melle húsába, de csak úgy hogy a börét és a zsírját érintjük, a húst nem.

- A kacsákat előmelegített sütőben sütjük 200 fokon másfél órát.

- Közben a tamarindkrémet összekeverjük 50 ml vízzel és lassú tűzre tesszük, míg fel nem oldódik a vízben. Hozzáadunk 1 evőkanál szójaszószt és a cukrot.

- A kacsákat egy óra sülés után 10 percenként megkenjük az előbb elkészített tamarindkrémmel. Ettől lesz majd sötét a kacsa színe, nem kell megijedni.

- Elkészítjük közben a maracuja szószt. A gyümölcsöket kettévágjuk és kikaparjuk. A chili paprikát apróra vágjuk, majd a gyömbért meghámozzuk és szintén apróra vágjuk. A maracuja szirupot összekeverjük a zöldcitrom levével a maracujával, a maradék szójaszósszal, a gyömbérrel és a chilivel. Körülbelül 5 percig főzzük lassú tüzön.

- A kacsákat sütés után a szósszal és a kókuszos- banános palacsintával tálaljuk.

A banános- kókuszos palacsinta elkészítése

Hozzávalók 4 személyre:

- 100 g. kókuszreszelék
- 100 g. liszt
- 250 ml tej
- 4 tojás
- 4 tk olaj
- friss koriander
- 4 db. banán
- 3 ek zöldcitrom lé
- só

Elkészítése:

- A kókuszreszeléket egy teflonos serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd hagyjuk kihülni. A kókuszreszeléket a liszttel, 2 tojással és a tejjel összekeverjük. Picit megsózzuk és hagyjuk 20 percet pihenni.

- Egy teáskanál olajat felforrósítunk egy serpenyőben és megsütjük a palacsintákat.

- A korianderzöldet összevágjuk. A banánt karikákra vágjuk és beáztatjuk a zöldcitrom levébe és megsózzuk.

- A maradék tojást felverjük és bekenjük vele a palacsinták belsejét, majd megszórjuk korianderrel. Megtöltjük a palacsintákat a banános töltelékkel, majd feltekerjük. A tetejét bekenjük a maradék felvert tojással és megszórjuk kókuszreszelékkel.

- Egy tálban 180 fokon sütjük 10-12 percet. A tamarindos kacsával tálaljuk.

A receptet eredeti változata itt található: www.chefkoch.de

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)