2010. december 30., csütörtök
VKF! 39.- Lazackocsonya garnélával
Lazackocsonya garnélával
Hozzávalók:
- 1 nagyobb szelet lehetőleg friss lazac
- 200 gr garnéla- ebből fagyasztottat használtam jobb híján
- 3 dl marha- vagy csirkeleves
- 2 db. alma kicsi kockákra vágva
- fél zeller
- 2 db. répa
- 14 db. zselatinlap amennyiben 1 l a hallevünk
- só, bors
- friss gyömbér
- citromlé
- babérlevél
- egy kevés thai chiliszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- friss petrezselyem
Elkészítés:
1. A répát és a zellert apró kockákra vágom és marhahús- vagy csirkelevesben puhára főzöm.
2. Kb. 1 liter vizet fel teszek forrni. Babérlevelet, friss gyömbérszeleteket, szemes borst, sót és citromlevet adok hozzá. Lehet beletenni mustármagot is. Amikor forr belerakom a lazacot és megfőzöm. Nem kell neki hosszú idő, hamar elkészül, nem érdemes túlfőzni, mert nem lesz jó.
3. A rákot forró olívaolajos, fokhagymás serpenyőben pár perc alatt megsütöm. Előtte beleforgattam óvatosan egy kevés thai chiliszószba.
4. Az almát megpucolom és apró kockákra vágom.
5. Szép üvegtálakba helyezem a zöldségeket, az almát, a garnélákat és a lazacdarabot.
6. A hallevet leszűröm és feloldom benne a zselatinlapokat. (Korábban vízbe áztattam és kinyomkodtam.)
7. A hallevet az üvegtányérokba töltöm.
8. A hűtőszekrényben tárolom egészen a felszolgálásig. Zöldpetrezselyemmel, friss kaporral és citromszelettel lehet díszíteni.
Az ihletet a tavalyi karácsonyi menüből nyertem, amely tulajdonképpen pisztrángkocsonya volt.
2010. december 27., hétfő
Német karácsonyi parfait rumos meggymártással (Geeister Christstollen mit Rumtopffrüchten)
Hozzávalók 10 személy részére:
- 6 tojás sárgája
- 6 tojás fehérje
- 20 g nádcukor
- 200 g fehér csokoládé
- 160 g Stollen, gyümölcskenyér finomra darálva
- 2 mokkás kanál karácsonyi fűszer (Christstollengewürz). Ezt Németországban lehet kapni, de el is készíthető házilag.
- 4 késhegynyi reszelt narancshéj
- 400 ml tejszín
A meggymártáshoz:
- 240 g. rumban eltett meggy
- 160 gramm cukor- ha nagyon édes a rumos gyümölcsünk, akkor sokkal kevesebbet adjunk hozzá, érdemes közben megkóstolni
- 200 ml narancslé
- fahéj, szegfűszeg, csillagánizs
Elkészítés:
1. Felverjük a tejszínt. Ezután szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját felverjük a cukorral, a fehérjéket egy csipet sóval szintén felverjük.
2. A fehér csokoládét vízfürdőn felolvasztjuk. Hozzáadjuk és összekeverjük a felvert tojássárgákkal, majd a felvert tejszínnel is.
3. Beletesszük a Stollent, a karácsonyi fűszerkeveréket és a narancshéjat.
4. A végén óvatosan belekeverjük a tojásfehérje habját.
5. Egy számunkra szimpatikus formába fóliát teszünk, majd beleöntjük a krémet és egy éjszakán át a fagyasztóba tesszük.
6. 20- 30 perccel tálalás előtt kivesszük a fagyasztóból, hogy szeletelni tudjuk.
A meggymártás elkészítése:
A cukrot egy kevés vízzel karamellizáljuk, majd felengedjük a narancslével. Egy picit hozzáadunk a rumos meggy levéből. Egy teatojásba beleteszünk csillagánizst, fahéjat, szegfűszeget és belerakjuk a mártásba. Végül hozzáadjuk a gyümölcsöt. Ha hígnak találjuk akkor keményítőt tehetünk még bele.
A fagylaltot természetesen hidegen, az öntetet pedig melegen szolgáljuk fel.
Forrás: www.chefkoch.de
2010. december 26., vasárnap
Lilakáposzta leves karamellizált gesztenyével
Először nem tudtam mit várjak a levestől. A lilakáposztát nagyon szeretem, elsősorban úgy ahogy a férjem készíti áfonyával és narancslével. Gondoltam rossz nem lehet ez a leves. A várakozásomat abszolút felülmúlta, mert sokkal finomabb lett, mint amire számítottam.
Otto Fehrenbacher receptje. A francia- német határon terjedt el elsősorban.
Hozzávalók 6 személyre:
- fél lila káposzta
- 1 db. piros alma
- 500 ml száraz jobb minőségű bor
- 1 l marhahúsleves
- 250 ml tejszín, ahol hozzá lehet jutni ott créme fraiche. Egyébként házilag is készíthetünk hasonlót.
- fél hagyma
- 2 szegfűszeg
- 5 szem borókabogyó
- 2 babérlevél
- pici ecet
- 25 g vaj
- só, bors
- 50 g cukor
A karamellizált gesztenyéhez:
- 12 db. főtt gesztenye
- 50 g cukor
Elkészítés:
1. Lereszeljük a káposztát és vékonyan felszeleteljük a korábban megpucolt almát és a hagymát.
A káposztát és a hagymát egy nagy edényben összekeverjük. Hozzáadjuk a szegfűszeget, a borókabogyót, a babért, a sót és a borsot. A hagymát is beletesszük, de az edény szélére, hogy másnap ki tudjuk venni. A végén ráöntjük a vörösbort és az ecetet és a hűtőben állni hagyjuk 12 órát legalább.
2. A hagymát kivesszük a tálból és egy serpenyőben vajon aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a leszűrt káposztát és az almát és együtt pároljuk 5 percig.
3. Ráöntjük a páclevet és a marhahúslevest és főzzük addig, míg a káposzta meg nem puhul, körülbelül másfél órát. Mikor megpuhult egy botmixerrel pürésítjük.
4. A cukor felét egy kis vízzel karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a pürésített levest és jól összekeverjük.
5. Ezután hozzáadjuk a tejszínt is. Bátran lehet még beletenni friss őrölt borsot.
6. Ezután a maradék cukorral és egy kevés vízzel elkészítjük a második karamellt. Amikor aranyszínű belekeverjük a gesztenyéket, míg be nem vonódik karamellel.
A levest melegen tálaljuk a karamellizált gesztenyével.
2010. december 25., szombat
Karácsony napja
Garnélás vol- au-vent balzsamecetes zöldsalátával
Demeter Frizzante 2009 Tokaj
Lilakáposzta leves karamellizált gesztenyével
Gundel kacsasült narancsos birsalmával, libamájas burgonyával
Gál Tibor Egri Pinot Noir Síkhegy 2007
Sajttál dióval, mogyoróval és aszalt gyümölcsökkel
Demeter Tokaji száraz Szamorodni 2006
Tóth Sándor Áldozói Zenit Főbor 2003 Monostorapáti
Német karácsonyi parfait rumos meggymártással
Árvay János Tokaji Casino Cuvée
A borokról még megjegyezném röviden, de nem zárójelben, hogy számomra az este legemlékezetesebb borai a Demeter borok voltak. A Tokaji száraz Szamorodnit már kétszer kóstoltam, mégis másodjára is lenyűgözött.
Ez a kép tegnap készült, éppen a Tokaji borlevest tálalták.
A Szenteste ételei
Most egyelőre csak a menüsort írom le és a borokat, melyeket az ételekhez ittunk. A képek és a receptek is felkerülnek néhány napon belül.
2010. december 24. - Szenteste
Tokaji karácsonyi borleves
Spárgás zöldségterrine
Lazacpisztráng borzselében
Töltött tojás portóival
Marinált borjúnyelv argentin módra
Vargányával töltött libamáj fekete szezámmag kéregben
Mákos guba
Karácsonyi sütemények
A borok:
Font Sándor Ezerjó 2008
Font Sándor Irsai Olivér 2010
Font Sándor Kékfrankos rosé 2010
Gál Tibor Egri Rajnai Rizling 2007
Gál Tibor Egri Viogner 2007
Gál Tibor Egri Gloria 2007
Pauleczki Pincészet Tokaji Muscat Lunel
Aszúesszencia 2000
A képen: Tokaji borleves mézeskaláccsal
2010. december 24., péntek
2010. december 21., kedd
A szegedi karácsonyi vásár
Ennek vége egy időre. :)
Tegnap Szegeden voltunk vásárolni. Sikerült majdnem minden fontos dolgot Karácsonyra beszerezni. A halas pultnál vettem néhány darab szuronycsigát. Hazafelé az úton találgattam hogyan fogom elkészíteni és vacsorára megenni, de hiába volt jégbe csomagolva, estére rossz szaga lett, így sajnos a kukában végezte. Talán nem volt friss és már nem bírta az utazást.
Megálltunk a vásárban is, nem vásárolni, hanem megkóstolni néhány dolgot. Bőséges volt a választék, viszont nem igen voltam éhes. Nagyon szép kézműves marcipánokat és szaloncukrokat árultak. Vittem haza Tokaji aszús és villányi vörösboros marcipánt.
Kulináris szempontból viszonylag széles volt a választék, ahhoz képest, hogy a vásár egy pici terülten folyt, a Széchenyi téren.
Árultak sült gesztenyét, több helyen kemencében sült lepényt, amely hasonlított a töki pomposra, csak itt nem úgy nevezték. Szalonna, hagyma, tejföl vékony lepénykenyéren.
Volt erdélyi kürtös kalács házikó is.
Lehetett három helyen forralt bort inni és egy helyen pálinkát kóstolni és vásárolni, itt adtak el forró grogot is.
Amit a legjobban sajnálok, hogy nem kóstoltam meg az ősi magyar borjúkötél nevű ételt, melyet helyben sütöttek kemencében. Ez a borjúkötél tulajdonképpen sós kalács tejfölös juhtúróval.
A vásár szélén állt egy házikó, melyre ráírták Falatozzon Szent Pétör serpenyőjéből. Itt kóstoltam forralt bort, sült fehér- és vörös kolbászt, fokhagymás, gyömbéres csirkét és csalamádét, hozzá fűszeres hajában sült krumplit. Minden nagyon finom volt. Péter Ferenc, a tulajdonos elmondta, hogy szívesen elutaznak rendezvényekre is. (Én szívesen látnám őket az EMI táborban. :) )
Készítenek nagyon finom desszerteket is. Csodálatos békésszentandrási kolbászokat lehetett vásárolni. Lehetett enni fokhagymás sült vért is. Ez utóbbit gyermekkorom disznóvágásain ettem utoljára. Régen volt.
Tervben volt még a Szeged vendéglő vagy a Jobb mint otthon halászcsárda, de kifutottunk az időből, majd legközelebb.
2010. december 19., vasárnap
Egészséges mézes sütemény- gluténmentes
Használtam amaránt lisztet a tésztájába. Elméletileg ezt a lisztet keverni érdemes más liszttel, körülbelül 50 százalék arányban. Ha kelt tésztát készítünk, akkor csak 10 százalékot lehet hozzáadni az amarántlisztből. Mégis miért érdemes? Mert sokkal egészségesebb a búzalisztnél és mert gluténmentes, így a lisztérzékenyek is használhatják. Az amaránt az egyik legértékesebb gabona. Gazdag fehérjében, rostban és ásványi anyagokban, főként vasban és magnéziumban, kálciumban és cinkben. Rita a krémbe is belekevert puffasztott amarántot, én sajnos ezt nem kaptam a boltban, a magokat pedig nem sikerült kipattogtatnom, pedig megpróbáltam. Ha valaki nekem ideírná a bejegyzésbe hogyan kell, nagyon örvendenék neki.
Hozzávalók:
A tészta:
- 250 gramm amarántliszt és 250 gramm kukoricaliszt vagy más gluténmentes liszt. Ha nem vagyunk lisztérzékenyek, akkor búzaliszttel keverhetjük, esetleg rozsliszttel vagy tönkölyliszttel.
Tehát összesen 500 gramm liszt
- 1 tojás
- 50 gramm nádcukor vagy nyírfacukor. Ha valaki nagyon édesszájú, esetleg adhat hozzá egy picikével több cukrot.
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- szerecsendió
- 150 gramm vaj
- kb. 200 ml hideg víz
- 1 csipet só
A krém:
- 700 ml tej
- 100 gramm vaj
- fél vaníliarúd kikapart belseje
- 4 ek méz
- 20 gramm nádcukor, esetleg elhagyható, érdemes megkóstolni hogy számunkra elég édes-e a krém
- 5 ek rizsdara (ha nem tudunk beszerezni a boltban, akkor a rizspelyhet ledaráljuk és kész is van) Ha nem kell gluténmentesen ennünk, akkor búzadarát érdemes használni
- 2 ek amarántliszt
A bevonó:
Rita által megadott bevonó tökletes, könnyen elkészíthető és gluténmentes. Itt nem változtattam semmit.
- 100 gramm magas kakaótartalmú, jó minőségű étcsokoládé
- 75 ml tejszín
- 22 gramm vaj
- 25 gramm nádcukor
- 150 gramm baracklekvár
Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, a fűszereket és a cukrot. Ezután hozzáadjuk a tojást és a vajat. Öntünk rá egy kevés vizet. Jól megkeverjük a botmixerrel, majd kézzel tésztává gyúrjuk. Közben hideg vizet adunk hozzá, míg a jó állagot el nem éri. Amikor kész, akkor betesszük a hűtőbe minimum fél órára.
A krémhez a tej felét, 350 ml-t a vaníliarúd belsejével a mézzel és a vajjal felforraljuk lassú tűzön, állandóan kevergetve. A tej másik felét simára keverjük a liszttel és a rizsdarával. Amikor forr a tej óvatosan hozzátöltjük a darás tejet és addig főzzük még el nem érte a nekünk tetsző krémes állagot. Ha nem tartjuk eléggé édesnek a krémet, akkor belekeverhetünk egy kevés nádcukrot is ízlés szerint.
A tésztát 4 vékony lappá nyújtjuk és egy tepsiben sütőpapíron 10-13 perc alatt 180 fokon megsütjük. Mikor ezzel készen vagyunk megtöltjük a tésztát krémmel. Az alsó lapot megkenjük a mézes krémmel, aztán rátesszük a második lapot. Ezt megkenjük a felmelegített baracklekvárral, majd a mézes krémmel. A következő lapra megint a krém kerül, majd az utolsó lapot a tetejére tesszük.
A mázat nagyon könnyű elkészíteni. Vízgőz felett felolvasztjuk a hozzávalókat és simára keverjük. A meleg tésztára fel is kenhetjük a forró csokoládébevonót.
A tésztát miután kihűlt a hűtőben pihentetjük egy éjszakán át.
Rita, köszönöm a receptet és ezúton gratulálok a karácsonyi nyúlhúsos receptverseny megnyeréséhez is. :)
Közben ma az ebédnél már 4 gyertyát gyújtottunk a piros- fehéren megterített ünnepi asztalon.
Advent
2010. december 16., csütörtök
Ajándék a konyhából: Temesvári kakaólikőr Dr. Kimmel receptje alapján
Ez a bejegyzés nem friss, korábban a másik blogomon közzétettem, de most aktuális és úgy gondoltam ide is felteszem.
Először is ki is volt Dr. Kimmel. A temesvári szeszgyár magyar tulajdonosa volt, tőle ered ez a recept. Nem a legegyszerűbb, nem árt hozzá egy kis gyakorlat, ami a cukorral való bánásmódot illeti.
Tudom, hogy Magyarországon nem a legegyszerűbb tiszta szeszhez jutni, mindenesetre érdemes megpróbálni, mert a legfinomabb akkor lesz az ital, ha nem helyettesítjük mással.
Hozzávalók 1 liter kakaólikörhöz:
- 475 gramm cukor + 125 ml víz
- 250 ml sűrű kakaó
- 5 tojás
- 250 ml tiszta szesz (96 %)
Először a cukorból és a vízből sűrű cukorszirupot főzünk. Akkor jó amikor sikerül a csepp-próba. (Hideg vízbe belecsöppentjük és egyben marad). Közben főzünk egy sűrű kakaót. Lehetőleg holland kakaót elkeverünk cukorral és egy pici vízzel, majd tejet öntünk hozzá és felforraljuk. A cukorszirupot állandó kevergetés mellett hűtjük, a legegyszerűbb gépi keverővel. Amikor langyos egyenként kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásokat. Ezután óvatosan beleöntjük a kakaót, majd a szeszt. Állandóan keverjük közben.
A legvégén leszűrjük az italt. Akkor tökéletes, ha krémes az állaga. Szerintem kiváló ajándék Karácsonyra szép üvegben.
2010. december 14., kedd
Étterem- élmények 2010
Halászcsárda, Cserszegtomaj
Nagyon kellemes, szépen berendezett hely, a kínálat magyaros. A kiszolgálás rendben volt. Rögtön kaptunk két etetőszéket. Kóstoltuk a halászlevet, ami tökéletes volt. A főételek közül választottunk egy spenótos halételt, lazacot salátával és egy sonkával, sajttal töltött hústekercset. Én ittam egy kávét is, ami szintén hibátlan volt. A lányok maguk után egy jókora morzsahalmazt hagytak, de a pincér nem csinált belőle problémát, mikor elnézést kértünk miatta. Én 9 pontot adnék a helynek.
Öreg Körössy, Szeged
Csodálatos környezetben, a szegedi Tisza- parton áll ez az étterem. Gyermekbarát, az étteremhez tartozik egy játszótér is. A konyha jellege itt is magyaros. Előételnek választottunk ropogós, fűszeres halfülét, ettünk halászlevet, rendeltünk vegyes haltálat. Volt spárgával töltött roston sült csirkemell. Ez utóbbi száraz volt. Desszertnek meggyes, mákos, diós rétest kértünk meggymártással. A desszert nagyon finom volt. Szintén 9 pontot adnék.
Rózsakert vendéglő, Domaszék
Szocreál berendezés és hangulat. Előételnek választottunk velővel töltött palacsintát rántva, melynek nem volt velőíze. Ettünk vegyes filézett halászlevet, amely tökéletes volt, mind állagra, mind ízre. Kóstoltunk fokhagymás sertésmájat, mellyel én és a gyerek nagyon meg voltunk elégedve, de volt olyan társunk, aki szerint nem volt friss a fokhagyma. Kértünk egy pontybrassóit is, ami nem felelt meg a brassói fogalmának, mindez ellenére finom volt. A desszert egy finom túrós palacsinta volt. A remek halászlé és a hibátlan desszert ellenére, nekem ez a hely 8 pont.
Bagolyvár, Hódmezővásárhely
Nagyon szép és hangulatos berendezés, klasszikus, antik stílus. Ezúttal két helységben lehetett enni, volt egy fűtött kerthelység is, ami szintén nagyon szépen volt berendezve. Bő választék volt szerintem. A felszolgálás gyors volt, semmit nem tudok kifogásolni. Idő hiányában ettünk sült gomolya sajtot görög salátával és baconbe tekert jércét calvados mártással és almás krokettel. Azon kívül, hogy nekem picit sós volt az étel, minden más rendben volt. Itt nem adnék pontot, mert nem volt időnk levest és desszertet kóstolni.
(Ezen a helyen nem fényképeztünk. Egy úszóverseny után voltunk és siettünk haza.)
Ezen kívül ettünk még egy resicabányai pizzériában, és a temesvári Sushi Ya-ban. Az utóbbi remek hely. Rendelni is lehet tőlük és házhoz szállítják. Egy alkalommal a tulajdonos eljött hozzánk és még az étkészletet is a rendelkezésünkre bocsátotta.
2010. december 11., szombat
Shrikhand- sáfrányos indiai joghurtkrém
Az indiaiak ünnepek alkalmával készítik. Nagyon kellemes, könnyű desszert, nem túl édes és nem is kalóriadús.
Hozzávalók 4- 6 főre:
- 1200 gr joghurt
- 50 ml tej
- 1 tk sáfrány
- méz ízlés szerint- lehet édesítőszerrel is, vagy cukorral persze
- kardamom őrölt vagy egész. Ha az utóbbi van itthon, akkor mozsárban összezúzzuk. Nagyon intenzív aromájú fűszer, óvatosan kell vele bánni.
- 100 gr mandula, pisztácia, kesudió, bármelyikkel el lehet készíteni, a lényeg, hogy sózatlant vásároljunk belőlük
- felszolgáláskor tehetünk a tetejére bármilyen gyümölcsöt, szőlőt, gránátalmát, meggyet, bármit.
Elkészítés:
- Ha sikerül görög joghurtot beszerezni, akkor a következő műveletet nem kell elvégezni. Ha sima joghurtot használunk, akkor egy gézen keresztül körülbelül 4 órán át lecsöpögtetjük a savót, akkor olyan lesz, mint a krémesebb görög joghurt.
- A tejet felmelegítjük és beletesszük a sáfrányt, egészen addig míg a tejet szép sárgára nem színezi. Utána leszűrjük.
- A géz tartalmát egy tálba teszem és hozzáadom a mézet, a sáfrányos tejet, a mandulát vagy a pisztáciát, a végén a kardamomot.
- A joghurtkrémet pici tálkákba tesszük és felszolgálás előtt a hűtőbe rakjuk minimum 1 órára.
- Tálaláskor megszórhatjuk chilivel, pisztáciával, esetleg gyümölcsöt is tehetünk a tetejére.
Az indiaiak rendszerint gyümölcs nélkül és chilivel fogyasztják.
2010. december 10., péntek
Toszkán szőlős lepény - Schiacciata con l'uva
Toszkánában már az etruszkok idején is sütötték a szüret (vendemmia) után, általában sötét borszőlőből. Ugyan a szüreti időszaknak vége, de én mégis megsütöttem ezt a kenyeret. Szerintem tökéletes reggelinek vagy vacsorának, esetleg egy pohár tej, vagy persze bor kíséretében. A lányaim vacsorára megettek belőle 3 szeletet.
Marlena De Blasi elmondja a lepény történetét is. Az első szőlőfürtöt összegyűjtötték a családoktól és a templomban a pappal megáldatták, majd csak ezután sütötték meg a kenyeret, melyet a szüreti bálon hordtak körbe.
Hozzávalók:
- 500 gramm liszt
- 3,5 dl langyos víz
- 800 gramm szőlő
- 3 ek nádcukor
- 1 csomag száraz élesztő
- 3 ek olívaolaj- az eredeti receptben feketeköménnyel illatosított olívaolaj van
- 1 csipet só
- bors
- friss rozmaring
Elkészítés:
1. A szőlőfürtöket egy tálba tesszük és meglocsoljuk olívaolajjal és friss rozmaringágakat teszünk melléjük.
2. Ez az egyszerű kenyér bármilyen liszttel elkészíthető. Használhatunk zablisztet, rozslisztet, esetleg kukoricalisztet is. A lisztbe belekeverjük az élesztőt, a csipet sót, az 1 evőkanál cukrot, az olajat, majd a 3 dl langyos vizet.
3. Ruganyos tésztáva gyúrjuk, közben 2 rozmaringágat apróra vágunk és hozzáadjuk a kenyerünkhöz. Miután elkészültünk a gyúrással letakarjuk egy konyharuhával és másfél órát kelesztjük.
4. Ezután egy kerek formát olajjal megkenünk. A tésztát kettéválasztjuk és kerek formájúra nyújtjuk. Az első lapot megszórjuk a szőlővel, majd rátesszük a következő lapot. Ráhelyezzük a maradék szőlőszemeket, rászórunk 2 evőkanál cukrot és frissen őrölt borsot.
5. 200 fokon sütjük 55- 60 percig. Miután kihűlt tálalhatjuk is.
Ezt a szőlős lepényt sokféleképpen el lehet készíteni. Van aki kihagyja belőle a rozmaringot és a tésztához ánizst gyúr. Én a regényben olvasható receptet használtam.
2010. december 8., szerda
Néhány óra Bécsben
Először is azzal kezdeném, hogy nem úgy sikerült, mint ahogyan terveztük. Öten vágtunk neki az útnak és aznapra nagyon hideget mondtak.
Vasárnap délelőtt megérkeztünk Bécsbe. Elhagytuk az autópályát és a Gasometer nevű megállónál Metróba szálltunk egészen a belvárosig. Először a Stephansdom-ot néztük meg, aminek egy részét éppen felújították. Hofburg
Mariahilfer Strasse Megálltam egy csábító kirakat előtt. Sorakoztak a különböző halas, rákos szendvicsek. Sajnos nem kóstoltam, gondoltam, majd visszafelé, de már nem mentünk abba az irányba. Elértük az egyik vásárt, ami picikét kisebb volt. Itt ittunk kókuszos- narancsos puncsot, Apor pedig Kinderpunschot sok málnával benne. Ezután éttermet vadásztunk. A gond az volt, hogy nem volt egyszerű. Egy bécsi lakos ajánlott nekünk egy helyi közeli sörfőzdét, ahol lehetett volna enni csülköt, sült kolbászt és lehetett volna kóstolni jóféle házi sört. Míg mentünk a vendéglő felé az utunkba akadt egy másik, ahol végül megálltunk. A Kriterium nevű helyen ettünk. Ha pontozni kellene a helyet, akkor 8 alá csúszna szerintem. Ez egy sportbár volt, a tv-ben ment a síverseny. A pincér szimpatikus volt, kedves, ügyes, minden rendben volt vele. Az ételekre viszont több, mint fél órát vártunk. Volt adventi ajánlat: grillezett tőkehal lecsóval és vadrizzsel, burgonyaleves gombával, alma fahéjas porcukorral és vaníliaszósszal stb. Megkóstoltuk a Wiener Schnitzelt, a sült kolbászt, a szalonnával, gombával, hagymával töltött húst. Ittunk Almdudlert, és szüretlen sört. Az ételek nagyjából rendben voltak. A petrezselymes burgonya jó volt, a sült krumpli viszont gyorsfagyasztott. A tányéron a zöldségekből álló dísz száraz volt. Lehet már megjárt néhány tányért, nem lehetett tudni. Megnéztük a vásárt, de csak átfutottunk rajta, mert a gyerek türelme fogytán volt és rettenetesen hideg is volt. A pereceket áruló standnál választott magának egy csokoládés- mogyorós perecet, melynek a külseje csokoládé volt, a belseje pedig szintén csokoládéval volt töltve. Itt árultak pizzás, marcipános, almás perecet és perec formájú fánkot is. A pereces házikó
A Wiener Schnitzel a mirelit krumplival
2010. december 7., kedd
Gere Andrea és Pauli Zoltán járt nálunk
A Gere pincészet Villányban található. A szőlőültetvények a Kopár, Konkoly, Csillagvölgy, Jammertal, Ördögárok, Fekete-hegy dűlőben találhatóak. "Talaj és mikroklíma szempontjából minden egyes termőterület más-más adottságokkal rendelkezik."
Terméskorlátozás jellemző, amely egy kiló per tőkét jelent. A birtokon biogazdálkodás folyik. A mai borkóstolón a résztvevők megkóstolhatták a Bio Cabernet Sauvignon 2008 nevű bort is.
"Telepített fajták közt szerepel Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo, Kékoportó, Barberra. Ezeken kívül folyamatosan kísérletezünk régi magyar fajtákkal is többek közt Bakator, Purcsin, Csóka, Balafánt, Kékbajor. Az ültetvények folyamatosan fordulnak termőre." A Tempranillo hazánkban még kevésbé ismert fajta.
A család 7 generáción keresztül mutat fel borász ősöket, még ha a kommunizmus alatt meg is szakadt a folyamat. Ma már Gere Attila gyermekei Attila és Andrea is foglalkoznak a borászattal.
A mai kóstolóra igen szép sorral készültek. Rosé Gyöngyözőbor 2010, Olaszrizling 2010, Tinta Tempranillo 2007, Cabernet Franc Selection 2007, Kopár 2007, hogy csak néhányat említsek.
Andreát elkísérte Pauli Zoltán is. Ő a villányi Mandula étterem séfje és a Crocus Gere Bor Hotel szállodaigazgatója. A Mandula étteremet méltán lehet Magyarország legjobb éttermei közé sorolni. Az Alexandra Kalauzban 11,5 ponttal szerepel. Én még sajnos nem voltam, de reméljük a következő évben sor kerül rá.
Nem mehettem a borkóstolóra, de előtte Andival és Zoltánnal én is találkoztam. Itthon beszélgettünk és kóstoltunk néhány bort.
Dúzsi Tamás Fürtike 2010
Demeter Száraz Szamorodni 2006, Tokaj
Köpcös Siller Kékfrankos 2009
Forrás: www.gere.hu
2010. december 6., hétfő
Bécs
2010. december 4., szombat
Fokhagymás, paradicsomos kagyló rukkola ágyon
Hozzávalók:
- 500 g. fekete kagyló- ideális esetben friss, de a fagyasztott is megteszi. Én ezúttal a mélyhűtőből vettem elő a kagylót.
- 4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 3 db. paradicsom
- friss rukkola
- 2 dl jóféle száraz fehér bor
- só, bors
Elkészítés:
Villámgyorsan elkészíthető és nem igényel valójában nagy tapasztalatot. Hozzáfoghat bárki, akinek kedve van.
1. A megpucolt fokhagymát apró darabokra vágjuk és egy felmelegített olívaolajjal gazdagon meglocsolt serpenyőbe tesszük.
2. Egy kis idő múlva hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, majd körülbelül 5 perc múlva a kagylót. Ha friss kagylót használunk, akkor megmossuk, egy kefével jól megtisztítjuk, majd eltávolítjuk a szakállát. Ha a kagyló nyitva van, akkor azt el kell dobni, mert nem él.
3. Sózzuk, borsozzuk az ételt, majd meglocsoljuk a borral. Ha a tengerparton készítjük, akkor tehetünk hozzá tengervizet is, csak akkor óvatosabban kell bánnunk a sóval.
4. Megszórhatjuk chilivel is, én most hegyes erős paprikát használtam.
5. A kagyló 5 perc alatt elkészül, ha fagyasztottat használunk, ha frisset, akkor szintén néhány perc elég hozzá, míg szépen kinyílnak. Amelyik zárva marad azt el kell dobni.
6. Egy tányérra rukkolát teszünk, majd szépen rárakjuk a kagylós előételünket. Rögtön tálaljuk.
Kellemes, könnyed, hűsítő, gyümölcsös illatú száraz fehérbort töltenék mellé.
2010. december 2., csütörtök
Ajándék a konyhából - Csokoládés, mandulás keksz chilivel
Úgy gondoltam hogy a chilivel különlegessé teszem ezt a receptet. Volt is chili, viszont másfajta mint amit legutóbb használtam. Az előző chili erejéből indultam ki és ahhoz mértem az adagot, viszont ez a chili jóval erősebb volt, emiatt a keksz sajnos bár remek ízű, de erősebb, mint kellene lennie. A másik hiba, hogy enyhén túlsütöttem, mert nem otthon sütöttem és ennek a sütőnek nem tökéletes a hőszabályozója. Azt hiszem otthon meg fogom ismételni a receptet. A küllemen is lehet javítani. A csokoládét és a mandulát egészen apróra vágni, és a kekszből picit rakni a sütőpapírra és akkor elegánsabb és szebb lesz.
Mindezek ellenére úgy gondoltam a receptnek itt a helye, mert egészségesebb mint az átlagos bolti csokoládés kekszek. Tönkölylisztet, vagy zablisztet érdemes használni és nádcukorral vagy nyírfacukorral édesíteni.
Hozzávalók 6 személyre:
- 170 g tönköly- vagy zabliszt
- 100 g olvasztott vaj
- 100 g nádcukor vagy nyírfacukor
- 100 g mandula- lehet használni mogyorót vagy pisztáciát is.
- 100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 1 db. tojás
- chili- ízlés szerint
- zöldcitrom
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
A vajat a cukorral és a tojással habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a feldarabolt mandulát és csokoládét, majd a chilit. Belefacsartam egy kevés zöldcitromot is.
Egy tepsinek az aljába sütőpapírt teszek majd, kivajazom. 200 fokon sütöm a kekszeket kb. 10 percig.