2011. május 31., kedd

Epres- kiwis pavlova

Még soha nem ettem pavlovát. Már többször gondolkoztunk rajta, hogy valamelyik családi ünnepen kerüljön fel a menüsorra, de eddig még nem volt rá példa. A pavlova minden várakozásomat felülmúlta. Egyszerűen tökéletes lett. Kívül ropogós, belül puha és habos. Édes nagyon, de az édességét ellensúlyozta a sok gyümölcs, amire nem raktam cukrot. A tejszínt is cukor nélkül érdemes felverni.
Egy valamire kell vigyázni, hogy amikor elkészült, akkor nem szabad kinyitni a sütő ajtaját és minimum 1 órát a sütőben kell hagyni lehűlni. Ha nem így járunk el, akkor összeeshet. A másik dolog, az hogy én megsütöttem a pavlovát, de nem szolgáltuk fel aznap és éjjel berepedezett az oldala, ez a képen is látszódik.

Története

Az ausztrálok és az új-zélandiak is nemzeti ételüknek tartják, máig vitáznak az eredetén. A desszertet Anna Matvejevna Pavlováról (1881-1931) , egy orosz balerináról nevezték el. Az ausztrálok szerint a pavlovát 1935-ben Bert Sachse készítette el a perth- i Hotel Esplanade-ban délutáni teázáshoz.

Az újzélandiak szerint az édesség már 1926-ban is létezett, amikor a Hotel Wellingtonban megsütötték Anna Pavlova tiszteletére, amikor ott járt személyesen. A séfet Pavlova zöld selyemszoknyája inspirálta, mely őt egy habcsókra emlékeztette. A habcsókra tejszínhabot rakott, majd zöld gyümölcsöket. Kiwit és kínai egrest.
Ünnepségeken fogyasztják elsősorban ezt a desszertet. Valószínűleg Herbert Sachse mondta azt a desszertről, hogy olyan könnyű, mint Pavlova.



Forrás: internet

Hozzávalók:


- 6 darab tojás fehérje
- 266 gramm porcukor - ebből egy tasak vaníliás cukor
- egy csipet só
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 teáskanál fehér balzsamecet

- 400 ml tejszín
- eper és kiwi a tetejére

Ez a desszert remek fehérjefelhasználásra is. Ha nem tudjuk pontosan, hogy hány tojásfehérjét tettünk félre, akkor mérjük grammra. Egy tojásfehérjét vehetünk 35 grammnak.

Elkészítés:

A tojásfehérjéket felverjük, mikor már keményedik lassan, szakaszosan hozzáadjuk a cukrot.
Amikor felverődött, akkor óvatosan belekeverjük a kukoricakeményítőt és a balzsamecetet.

Egy tepsi aljára sütőpapírt teszünk és ráhelyezünk egy 24- 26 cm-es tortaformát az alja nélkül. Beletesszük a habot és kerek, tortaformává alakítjuk. A hab nem ér a formához, csak a segítségünkre szolgál a formázáshoz. Mikor készen vagyunk, akkor elemeljük a formát, nincsen rá tovább szükségünk rá.

A pavlovát 120 fokon sütjük légkeverés nélkül 60 percet. Amikor elkészült nem vesszük ki azonnal a sütőből.

Ezután már csak a tejszínhabot kell felverni és a gyümölcsöket a tetejére helyezni.

Nagyon finom és látványos édesség.

2011. május 28., szombat

Csokoládés meggyes sütemény rizsliszttel- gluténmentes

Ma gondoltam sütök a gyerekeknek egy finom süteményt. A fagyasztóban még találtam meggyet, gondoltam felhasználom, mert mindjárt itt az idei. Német oldalakat böngészve akadtam rá erre a receptre, a következő oldalon: www.chefkoch.de Alakítottam rajta a leglényegesebb ponton, mert én rizslisztet használtam, hogy gluténmentes legyen.

Hozzávalók 4 személyre:

- 125 gramm vaj
- 150 gramm nádcukor
- 150 gramm liszt
- 3 tojás
- késhegynyi szódabikarbóna
- 50 gramm olvasztott étcsokoládé
- 5 kocka étcsokoládé nagyobb darabokra vágva
- 250 gramm meggy
- esetleg porcukor a tetejére- én nem raktam

Elkészítés:

- Az étcsokoládét vízfürdőn felolvasztom. A vajat, a tojást és a cukrot habossá keverem, majd hozzáadom a megolvadt csokoládét is.

- A szódabikarbónával elkevert lisztet hozzáadom, majd belekeverem a feldarabolt csokoládét is.

- Egy kicsi tepsit kibélelek sütőpapírral és megkenem vajjal. Egyenletesen eloszlatom benne a masszát, majd rászórom a meggyet. 180 fokon sütöm körülbelül 20- 25 percet.

Remélem nektek is ízlik!


2011. május 27., péntek

Tejfölös pogácsa

Ezt a pogácsát nem én készítettem, hanem a gyermekeim dédnagymamája. Nagyon finom lett, 1 órán belül elfogyott az összes. Gondoltam megosztom veletek ezt a receptet. Nem tudom van e hasonló a neten, nem jártam utána, biztosan. Mindenesetre így készült ez a pogácsa.

Hozzávalók:

- 500 gramm liszt
- 250 gramm vaj
- 2 tojássárgája
- 30 gramm élesztő
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- só
- 10 gramm cukor

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit fél óráig pihentetünk. Ezután egy munkalapot belisztezünk, kinyújtjuk a tésztát és összehajtogatjuk. Fentről le a közepéig, majd az alját felfelé, ezután balról jobbra. 20 percig újra pihentetjük, majd kétszer megismételjük a műveletet. Ezután pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát és még 10 percig pihentetjük. Megszórhatjuk köménymaggal és piros paprikával.
200 fokon aranybarnára sütjük.



Sütés előtt.

2011. május 25., szerda

Édesköményleves

A múlt hétvégén készült ez a leves. Egyszerű elkészíteni, nem igényel különösebb gyakorlatot és ünnepi alkalmakra is kiváló. Életemben először édesköményt nyersen ettem salátában, azóta többször különféleképpen elkészítve. Most leves főtt belőle.

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 édesköménygumó
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 burgonya
- 1 csillagánizs
- fél teáskanál köménymag
- olívaolaj
- 1 l csirkeleves
- só
- fehér bors
- 100 ml tejszín
- 100 ml tej
- 2 teáskanál citromlé

Dekorálni sokféleképpen lehet. Érdemes az édeskömény zöldjét felhasználni erre a célra. Lehet tejszínnel és olívaolajjal is díszíteni a tetejét. Itt camambert sajt, és baconbe tekert aszalt szilva van a tetején egy kevés olívaolajjal. Az aszalt szilvás bacon-ről még fogok beszélni később, de előbb nézzük a levest.

Elkészítés:

- Előkészítem a zöldégeket. Az édesköményt nagyobb darabokra vágom. A hagymát és a fokhagymát meghámozom és felvágom, a burgonyát szintén.

- A hagymát egy kevés olajon párolom, majd hozzáadom az édesköményt és együtt is párolom egy keveset.

- Felöntöm a csirkelevessel, majd a burgonyát és a fokhagymát is belerakom.

- A csillagánizst és a köménymagokat beteszem egy teatartóba és belelógatom a levesbe, majd együtt főzöm vele körülbelül 30 percet.

- Hozzáteszem a tejet és a tejszínt és hagyom felfőni.

- Kiveszem a teatartót és botmixerrel pürésítem a levest. Ízesítem sóval, borssal és citromlével ízlés szerint. Forrón tálaljuk.

Baconbe tekert aszalt szilva

Az aszalt szilvát borban áztatjuk egy éjszakát. A magját eltávolítjuk és mandulát teszünk a helyére. Ezután baconbe tekerjük és fogpiszkálóval átszúrjuk. Beletesszük egy tűzálló tálba és ráöntjük a bort, melybe már kivonatolódott az aszalt szilva aromája. Sütjük 10 percig, majd megforgatjuk és visszatesszük. Mikor szép színe van el is készült.




A levesrecept egy német blogról származik, de most nem működik az oldal.
(www.milliways-s.blogspot.com)

2011. május 23., hétfő

Torta fehércsokoládé krémmel és eperrel

Nagy kedvencem az eper, mert egészséges és finom is. Egyedül az a gond vele, hogy nagyon rövid a szezonja. Amikor lehet kapni akkor szoktam készíteni belőle levest és desszerteket. Ezt a receptet itt találtam.
Már többször volt szerencsém kóstolni az epret fehér csokoládéval, valóban jó párosítás. Ezt a tortát születésnapra sütöttem. Nekem picit nehezen jött ki a formából, érdemes kapcsos tortaformát használni.

Hozzávalók:

A tésztához:

- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 80 gramm porcukor
- 2 tojássárga
- 1 csipet só

A krémhez:

- 375 ml tejszín
- 230 gramm fehér csokoládé
- 3 tojássárga
- 1 vaníliarúd kikapart belseje

A tetejére:

- 500 gramm eper
- porcukor- elhagyható, mert a krém édes

Elkészítés:

Először elkészítjük az omlós tésztát. Kimérjük a lisztet és belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat. Beletesszük a cukrot és a csipet sót, majd a tojássárgákat. Összegyúrjuk és a hűtőben minimum 1 órát állni hagyjuk, de nyugodtan hagyhatjuk egy egész éjszakán át.

A krémhez a tejszínt és a csokoládét vízfürdőre teszem és hozzáadom a vaníliát. Addig hagyom a tüzön, míg a csokoládé elolvad és a krém sima lesz. Ezután lehúzom a lángról és hozzákeverem a tojássárgákat is. Hagyom kihűlni.

Közben a tésztát vékonyra nyújtom és a sodrófa segítségével belehelyezem a tortaformába, melyet előtte jól kivajaztam. Miután kihűlt a krém, beleöntjük. Ne ijedjünk meg, mert a krém teljesen híg, majd a sütőben fog megváltozni az állaga.

140 fokon sütjük maximum 1 órát, de érdemes 50 percnél már figyelni. Akkor van kész, amikor a krém fő és a tészta megsült.

Megrakjuk a tetejét eperrel és megszórhatjuk cukorral.


2011. május 21., szombat

Linzer dióval és nélküle

Karácsonykor sokféle aprósütemény kerül az asztalra és ezek közül az egyik a linzer és az isler, amely szerintem nem maradhat ki a sorból. Ausztriában Bad- Ischlben ettem messze életem legfinomabb islerjét, igaz elég magas áron. Ha jól emlékszem 600- 700 Ft. körül volt darabja egy több száz éves cukrászdában és teljesen más volt, mint a Magyarországon kapható islerek. Volt méz a tésztájában, a közepén pedig nem lekvár, hanem csokoládés krém volt. A külső csokoládés bevonata is elsőrangú volt. Ha még egyszer arra járok elkérem a receptet, bár nem valószínű, hogy megkapom. De térjünk vissza a linzerre.

Hozzávalók:

Klasszikus omlós tésztát készítettem.

- 200 gramm liszt
- 120 gramm vaj
- 80 gramm nádcukor vagy nyírfacukor
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál hideg víz
- pici sütőpor

Elkészítés:

A lisztbe beleszitálom a sütőport, majd a szoba hőmérsékletű vajat kézzel belemorzsolom. Hozzáadom a cukrot és a tojás sárgákat, majd a vizet is és összegyúrom. Nagyon egyszerű, villámgyorsan elkészül és mehet is a hűtőbe minimum 1 órát pihenni, de akár egész éjszakára.

Egy nagyobb fadeszkát az asztalra helyezünk és bőven meglisztezzük. Minél vékonyabbra kinyújtjuk a tésztát, majd kiszaggatjuk.

190 fokon sütjük 10- 12 percet, majd lekvárral megkenjük, összeillesztjük és porcukorral leszórjuk.

Linzer dióval

Ha őrölt diót keverünk hozzá, akkor lecsökkenthetjük a lisztet. Én a fenti mennyiségekhez 180 gramm lisztet tettem és 50 gramm őrölt diót. Ha lágynak érezzük, akkor érdemes még lisztet beledolgozni.

2011. május 20., péntek

Epres- túrós torta- gluténmentes

Ma ünnepeltük Réka és Emese 2. születésnapját. Két éve történt, hogy a kiírt napon a 40. héten, természetes úton (2 óra alatt), 3100 és 3200 grammal megszülettek a lányok.
Most tulajadonképpen három napig ünnepelünk, csak más más vendégekkel. A mai menüsor:

- Előétel: Tonhalas cézár saláta
- Leves: Tavaszi zöldségleves
- Főétel: Aosta völgyi marhanyelv pikáns mártással és zsemlegombóccal
- Desszert: Epres- túrós torta

Elképzelhető, hogy hozok még receptet a tortán kívül is a legközelebbi alkalommal.

Epres- túrós torta
Hozzávalók a tésztához:

- 5 tojás
- 5 evőkanál forró víz
- 125 gramm nádcukor
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 125 gramm gluténmentes liszt - én Schär-t használtam
- késhegynyi sütőpor

Elkészítés:

A sütőt 175 fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a forró vizet és a cukrot és a vaniliás cukrot, majd kézi mixer segítségével 5 percig habossá keverjük.

A tojássárgákat óvatosan belekeverjük, nem mixerrel, hanem kanállal. A lisztbe beleszitáljuk a sütőport, majd a lisztet rászitáljuk a masszánkra. Óvatosan elkeverjük a lisztet.

Egy tortaformát vagy egy tepsit sütőpapírral lefedünk, majd egyenletesen beletesszük a tésztát. Körülbelül 20 perc sütés után készen is van.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 400 gramm túró
- 200 gramm eper
- vaníliás cukor
- ízlés szerinti nádcukor vagy sima cukor
- pár csepp citrom és citromhéj

A túrót villával átnyomkodom, megcukrozom, majd apránként egyesével adom hozzá az epret, közben botmixerrel pürésítem. Ez azért szükséges, mert nehéz eltalálni a kellő sűrűséget, emiatt érdemes óvatosan adagolni a gyümölcsöt. A végén belekeverjük a citromlét és a citromhéjat is. Ha mégis túl híg lett a túrókrém, akkor sincsen veszve semmi.
Egy kicsi tasak zselatinport állni hagyok 10 percig 100 ml vízben, majd a lángon lassú tüzön addig kevergetem, míg fel nem oldódik. Ezután belekeverem a túrókrémbe és a hűtőbe teszem.

A torta elkészítése

Mivel én két kislánynak sütöttem a tortát, így tepsiben sült és négy felé vágtuk a tésztát. Ez a mennyiség tökéletesen megfelel egy 26 cm-es tortaformának is.
Kettévágjuk a tésztát és vastagon megkenjük a krémmel. A krémre helyezünk egy sor kisebb darabokra vágott epret is. A torta oldalát is megkenhetjük krémmel.

Már csak a glazúr maradt hátra. A glazúr recept Piszkétől származik. Nekem nem lett annyira fényes, az oka, hogy én a hűtőbe tettem és megváltozott a csokoládé állaga. Ha fényes glazúrt szeretnétek, inkább ne tegyétek a hűtőbe.

A glazúr hozzávalói:

- 50 gramm étcsokoládé
- 2 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál víz

A máz hozzávalóit a csokoládén kívül a lángon felforrósítom, majd a feldarabolt csokoládéra öntöm és simává keverem. Rögtön felkenjük a tortára.







2011. május 16., hétfő

A lestyán- Tojásos salátaleves lestyánnal fűszerezve

A lestyán

Az erdélyi konyha népszerű fűszere a tárkony és a csombor mellett. Mi itthon használjuk paradicsomos ételekhez is. Nagyon ízletes lesz tőle a paradicsomleves és a töltött paprika is.
Most ezt a salátalevest fűszereztem friss lestyánnal.

Már az ókori római civilizáció is ismerte a lestyánt. Julius Ceasar idejében a magas gasztronómia kedvvel alkalmazta. A középkorban a fiatal lányok a fürdővizüket illatosították vele, hogy jó benyomást tegyenek a férfiakra.
A bort is gyakran fűszerezték vele. Ez a tradíció megmaradt az Alpok egyes tájain. Ausztriában a pálinkafőzéshez is használnak lestyánt.

Különösen jól illik a húslevesbe és a zöldséglevesbe is, de intenzív aromája miatt óvatosan kell bánni vele. A főzés befejezte előtt 10 perccel érdemes az ételbe beletenni. Jól harmonizál a gyökérzöldségekkel, mint a zeller, sárgarépa, paszternák. Érdemes beletenni a burgonya és a paradicsomételekbe is. A tejszínnek, sajtnak és a túrónak is remek aromát kölcsönöz.

Tipp:

Alfons Schuhbeck szerint fantasztikus pestot lehet készíteni lestyánnal, petrezselyemmel, mandulával és friss spenóttal.

Egészségügyi hatásai:

Gyökerének vízhajtó hatása van, ezért gyakran alkalmazzák vízhajtó teákban. A vesekő lerakódását meg lehet vele előzni. Az emésztésre is jótékony hatással van.

Tojásos salátaleves lestyánnal

Hozzávalók 4 személyre

- 2 fej saláta
- húsleves vagy víz
- só, citromlé
- fokhagyma
- friss vagy szárított lestyán
- 200 ml natúr joghurt vagy tejföl
- 2 tojás

Elkészítés:

Pici olívaolajon a fokhagymát egy kicsit megpárolom, hozzáadom a salátát, majd felöntöm húslevessel vagy vízzel. A salátának nagyon kevés idő kell, nem szükséges sokáig főzni. A joghurtot simára keverem, majd beleteszem a levesbe. Ha nem számít a kalória különösebben, akkor lehet tejföllel is elkészíteni, szerintem azzal finomabb. Ízesítem lestyánnal, sóval és citromlével. A sóval vigyázni kell, ha húslevest használunk, mert ugye az is sós valamennyire. Belecsepegtetem a citromot is. Én áttörtem botmixerrel, de nem szükséges. A legvégén egy tányérban felverek két tojást, majd belekeverem a levesbe. Forrón tálaljuk.

2011. május 15., vasárnap

Mandulakrémes szilvatorta

Néha bekapcsolom a tv-t, havonta egyszer körülbelül, nem szeretek tv-t nézni. Legutóbb a Paprika TV-n sütött valaki egy mandulakrémes szilvatortát. A receptet nem láttam pontosan, csak részleteket hallottam belőle, de gondoltam elkészítem én is hasonlóan. A fagyasztóban volt még szilva, így azt használtam fel.

A tésztája egy hagyományos omlós tészta.

Hozzávalók:

- 200 gramm liszt
- 2 tojássárgája
- 100 gramm nyírfacukor
- 125 gramm vaj
- 1 evőkanál hideg víz
- reszelt citromhéj
- egy csipet só

Mandulakrém:

A krémet Sajtkukac blogján találtam, állítólag Gordon Ramsay recept. Egy kicsit csökkentettem a cukrot és itt is nyírfacukrot használtam.

- 70 gramm nyírfacukor
- 100 gramm vaj
- 1 tojás
- 100 gramm őrölt, hámozott mandula
- 3 evőkanál liszt
- mandulalikőr ízlés szerint

További hozzávalók:

- szilva
- szilvalekvár
- esetleg fahéj

Elkészítés:

A tésztához kimérem a 200 gramm lisztet, majd elmorzsolom a szobahőmérsékletű vajjal. Megsózom, majd belekeverem a cukrot és a citromhéjat is. A végén hozzáadom a tojássárgákat és az egy evőkanál vizet. Összegyúrom a tésztát, majd a hűtőbe teszem minimum 1 órára.
Amikor letelt a pihentetési idő egy deszkán vékony karika formára nyújtom, majd sodrófával a tortaformába helyezem. A széleit leszedem. A formát előtte alaposan kivajaztam.

A krémhez a cukrot kikeverem a vajjal, majd hozzáadom a tojást és tovább keverem. Ezután belerakom a mandulát, a likőrt és a lisztet is. Mikor simára kevertük, készen is van.

A tortaformába helyezett tésztát megkenem szilvalekvárral, majd egyenletesen felviszem rá a mandulakrémet. Ezután következik a szilva, majd ismét szilvalekvár és egy kevés nádcukor a tetejére. Megszórhatjuk fahéjjal is.

190 fokos sütőben sütöttem 40 percet.



2011. május 12., csütörtök

Borvidék félmaraton Szekszárd

Gondolkodtam, hogy írjak-e életem első félmaratonjáról. Többek között azért is, mert ez egy gasztroblog és az olvasóimat valószínűleg a receptek érdeklik és nem a sport. Ennek ellenére úgy döntöttem mégis írok róla röviden.
Elindultam a szekszárdi Borvidék félmaratonon. A táv 21,6 km volt, a szintkülönbséget pontosan nem tudom, de körülbelül 400- 500 méter. A nap nagyon sütött, a táv pedig nagyon nehéz volt a sok emelkedő miatt. Sík terepen már háromszor futottam 2 óra felett, de dombos vidéken még soha.

Kezdeném azzal, hogy minden zökkenőmentesen zajlott, a szervezők remek munkát végeztek. Csak jót tudok írni róluk. A verseny egyik legérdekesebb része volt a Bodri pincén való átfutás, ahol Bodri István személyesen köszöntötte a futókat. Különösen tetszett nekem, hogy több borhoz kötődő ember lefutotta a távot. Kiemelném Csatári Mónikát, aki mind az abszolút mind a korosztályos versenyben a leggyorsabb lett remek eredménnyel. Szép időt ért el Bodri Orsolya és Eszterbauer János is.

Én magamnak a 2 és fél órát szabtam szintidőnek a földrajzi viszonyok miatt. Nagyon jól éreztem magam, egyedül a 20. kilométernél bizonytalanodtam el, akkor muszáj volt sétálnom egy kicsit, de végül erőt vettem magamon a végére. 2 óra 23 perc lett az időm, a korosztályomban és a nők között is pontosan a mezőny közepén végeztem. Sajnos a verseny után nem éreztem jól magam, valószínű egy enyhébb napszúrást kaphattam, legközelebb jobban fogok figyelni a frissítésre.

Most egy szenior úszóverseny, majd az Öböl átúszás fog következni, majd csak ősszel fogok futni félmaratont legközelebb, a célom a 2 órán belüli idő lesz.




Bodri pince

A fotó a rendezvény honlapjáról származik:
www.borvidekfelmaraton.hu

2011. május 8., vasárnap

Zöldbabtorta

Néhány napja nem igazán voltam gépközelben. Ennek oka, hogy tegnap teljesítettem a szekszárdi félmaratont. Fogok írni róla hamarosan egy beszámolót, de előbb jöjjön egy remek étel receptje, mely itthon mindenkinél tetszést aratott.

Hozzávalók:

500 gramm zöldbab - Én két különböző színű zöldbabot használtam, de ez egyáltalán nem lényeges.
100 gramm sárgarépa
150 gramm ricotta vagy tehéntúró
100 gramm bacon
1 tojás
1 szál póréhagyma
2 cikk fokhagyma
1 köteg friss kapor
1 csomag réteslap
100 gramm olvasztott vaj
só, bors


Elkészítés:

A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, majd zöldségpárolóban 20 percet pároljuk. Ha nincsen párolónk, akkor természetesen a gáztűzhelyen pároljuk majdnem puhára a zöldbabot.


A sárgarépát megtisztítjuk és zöldségpárolóban 10 percig pároljuk.


A ricottát összekeverjük a tojással, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott fokhagymát, a kaprot, majd sóval és borssal ízesítjük.


A póréhagymát megtisztítjuk, majd felkarikázzuk.


A réteslapokból akkora átmérőjű karikákat vágunk (legegyszerűbb ollóval), amekkora tortaformát használni fogunk. Utána nedves ruhával letakarjuk.


A kivajazott tortaforma alját kibéleljük baconnel, ráhelyezzük a megpárolt zöld színű zöldbabot, megszórjuk a pórékarikákkal, következik a párolt sárgarépa, azután a fehér zöldbab, erre újabb pórékarikák.


Ráöntjük a tojásos túrómasszát, végül lefedjük az egyenként vajjal megkent réteslapokkal (5-6 réteg legyen).


Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.


A tortát 5 percig tortarácson pihentetjük, majd nagy lapos tálra borítjuk, forrón tálaljuk.
Félbevágott koktél-paradicsommal, kaporlevéllel díszíthetjük.




2011. május 3., kedd

Csokoládés sütemény rizsliszttel - gluténmentes

Miközben megsütöttem a tejcsokoládés szeletet, készítettem egy hasonlót gluténmentes változatban is.

Hozzávalók:

- 100 gramm csokoládé
- fél csésze vaj
- háromnegyed csésze rizsliszt
- 2 tojás
- egy kevés szódabikarbóna
- egy csipet só
- egy teás kanál bourbon vaníliás cukor
- 3 evőkanál nádcukor vagy nyírfacukor

A hozzávalókkal kapcsolatban elmondanám, hogy vegyítettem a húsvéti maradék tejcsokoládét a jó minőségű étcsokoládéval. A méréshez 3 dl-es csészét használtam. Ha szeretnénk hogy finomabb legyen a sütemény a rizslisztet lehet fele fele arányban keverni őrölt mandulával. Sajnos nekem éppen nem volt itthon. Az eredeti recept rengeteg cukrot tesz bele, viszont én tejcsokoládét is használtam, emiatt megváltoztattam az arányokat. Eredetileg egy csésze cukor van benne, ebben pedig csak három evőkanál. Valójában nem szeretem a túl édes émelyítő desszerteket. Így ez tökéletes volt.

Elkészítés:

Vízfürdőn megolvasztom a csokoládét, majd belekeverem a vajat. A tojásokat összekeverem a cukorral, majd hozzáadom a csokoládéhoz. A szódabikarbónás lisztet rászitálom és kézi mixerrel egyenletessé keverem.

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és megvajazom, majd egyenletesen beleteszem a krémet. 180 fokon sül 25 - 30 percet. Érdemes tűpróbával ellenőrizni.

A tetejére reszeltem fehércsokoládét.

Inspiráció:

http://glutenfreegoddess.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)