2012. január 31., kedd

Lazac kecskesajttal és almával- előétel pohárban

Erre a francia receptre úgy találtunk rá, hogy egy kedves barátnőm hívta fel rá a figyelmünket. Nemrégen nálunk járt Demeter Endre borász, így gyorsan alkalom is akadt, hogy kipróbáljuk. Endréről most nem írnék külön, de ajánlom a blogját, mely szerintem nagyon jó. Aki nem tudná esetleg Demeter Endre Tokajban borász. Bevallom őszintén, hogy a tavaly megkóstolt borok közül, bizony az egyik legemlékezetesebb pontosan az ő pincéjéből került ki, a Tokaji száraz szamorodni. Sajnos elfogyott az utolsó palack is belőle.

Hozzávalók 6 adaghoz:

- 100 gramm füstölt lazac
- 100 gramm kecskesajt
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 alma
- 1 citrom leve
- snidling
- zöld hagyma
- bors
- friss kapor a tetejére- mi snidlinggel díszítettük

Elkészítés:

Az almát kicsi darabokra vágjuk és meglocsoljuk a citrom levével. A lazacot vékony szeletekre vágjuk.
A kecskesajtot összekeverjük a tejföllel.

Az almát, a lazacot és a kecskesajtot a pohárba rétegezzük. Megszórjuk borssal, a snidlinggel és a zöldhagymával.

Hidegen tálaljuk.

2012. január 30., hétfő

Brokkolis amarántkrémleves

Biztosan nem vagyok egyedül azzal, hogy folyton keresgélek mit adhatnék a gyerekeknek, ami egészséges és meg is eszik szívesen. Az Ízek és érzések lapban találtam ezt a levest. Szerintem más krémlevesekbe is nyugodtan tehetünk amarántot, sütőtöklevesbe, karfiolkrém levesbe stb. De mi is ez az amaránt? Ez egy nagyon egészséges gluténmentes gabona. Gazdag ásványi anyagokban, könnyen emészthető. Egészségboltokban, bioboltokban kapható. Nem olcsó, de kevés kell belőle és annyira értékes, hogy érdemes beiktatni az étrendbe.     

Hozzávalók 4 személyre:

- 1 közepes brokkoli
- 50 gramm amaránt
- 1 kisebb vöröshagyma
- 100 gramm burgonya
- 100 gramm zeller
- csirke- vagy zöldség alaplé- vízzel is fel lehet önteni a  levest, de alaplével finomabb
- só
- kömény
- snidling a tetjére
- olívaolaj

Elkészítés:

Az amarántot olívaolajon megpirítjuk. Pár perc alatt készen is van, vigyázzunk ne égjen meg, folyamatosan kell kevergetni.
Hozzáadjuk a vöröshagymát, a brokkolit, a zellert, a burgonyát. Felöntjük alaplével. Nem mértem a mennyiségét, szerintem ez ízlés dolga ki mennyire sűrűn szereti a krémleveseket.
Sózzuk, majd megszórjuk köménnyel. Amikor elkészült egy botmixerrel leturmixoljuk.
Snidlinggel díszítjük.


2012. január 28., szombat

Szalagos farsangi fánk

A farsang időszakában többször szoktam fánkot sütni, az idén ez a második. Sütöttem már egy csokoládésat, itt olvasható. Ez most egy hagyományos szalagos fánk.
Hogy jó legyen a fánk elég sok mindenre kell figyelni, megpróbálok a sütésnél néhány jó tanácsot adni. Ha nem vagyunk eléggé tapasztaltak, akkor ne tegyünk sok fánkot az olajba, ha nem sikerül, még a következő sütés mindig lehet tökéletes.

Hozzávalók:

- 300 gramm rétes liszt
- 30 gramm vaj
- 3 tojás sárgája
- 25 gramm porcukor
- 1 csomag élesztő - 7 gramm
- 200 ml langyos tej
- fél evőkanál rum
- 1 csipet só

Elkészítés:

A lisztbe belekeverjük az élesztőt, a cukrot és a csipet sót. A legjobb, ha a liszt szoba hőmérsékletű. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojások sárgáját, a langyos tejet és a rumot.

Ha van segítségünk akkor egy fakanállal dolgozzuk ki a tésztát, úgy hogy valaki tartja a tálat. Ha nincsen akkor a mixer csavaros részével is megtehetjük. Mikor elkészültünk vele, akkor meleg helyen kelesztjük 35 percet.

A megkelt tészta



Mikor megkelt a tészta egy alaposan kilisztezett felületen kinyújtjuk hüvelykujjnyi vastagságúra.
A tészta elég lágy. A kezünket jól lisztezzük be és a tésztára is szórhatunk egy kicsit. A sodrófára szintén.

Kiszaggatjuk a fánkokat, majd egy konyharuhával letakarjuk és hagyjuk tovább kelni.





















A sütés:

Egy serpenyőben olajat melegítünk. A mennyisége akkor jó, ha úszni tudnak benne a fánkok, de nem merülnek el, mert akkor nem lesz szalagos. Az olaj forró kell legyen, de ne füstöljön!

A fánk közepébe belenyomjuk az ujjunkat és a lyukkal lefelé az olajba tesszük és letakarjuk.
Amikor aranybarna az aljuk, akkor megfordítjuk és levesszük a fedőt.
Egy szalvétára kiszedjük, hogy lecsöpögjön az olaj.
Ha az olaj nem elég meleg, akkor nagyon megszívja magát olajjal. Akkor inkább ne együk meg.

Azonnal tálaljuk porcukorral és lekvárral.









































Egy kis olvasnivaló :)

Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve

A farsangi fánk

legyen könnyű, miként a hab, és omlós, hogy szinte elolvadjon az ember szájában. A színe pedig legyen aranysárga. A derekán szabályos körben fehér cingulus vonuljon, amelyet köznyelven ranftlinak is neveznek. És forrón tálalják elénk farsang idején.
Már javában az asztalnál üljünk, mikor sütni kezdik, s mihelyt elkészült belőle egy kisebb tálra való, azonnal adjuk be, a sütést pedig abba ne hagyjuk, mert biztos, hogy sürgősen szükség lesz újabb szállítmányra. Ha netalántán hűvös előszobán kell keresztülhozni, ajánlatos letakarni fehér damasztkendővel, mivelhogy ez a finom tésztaféleség egyáltalán nem áll jó lábon a hideggel. Akkor sem, amikor már megsült, akkor sem, amikor még nyers.  Már a lisztjét is melengetni kell, a kovászát is óvni a hidegtől, s mikor kiszaggatjuk, újra csak melegen kell tartani, hogy valamiképpen meg ne fázzék. Hogy végül a bőséges és ideálisan tiszta zsír, amelynek tetején úszniuk kell  a belévetett nyers fánkoknak, szintén meleg, sőt jó forró legyen, bizonygatásra sem szorul azok előtt, akik a farsangi fánk természetrajzát ismerik.
Bizony gonddal, sőt üggyel- bajjal jár a jó fánk elkészítése, s aki ettől visszariad, ne is fogjon hozzá, mert úgy járhat, hogy olyan lesz a fánkja, mint a talkelli.
Remélem, ez egyik olvasóm házában sem fog megtörténni.
NB. Szívesen koncedálom, hogy a fánkot legjobb volna csak úgy puszta kézzel tépni széjjel, s úgy rakni a szájunkba. De mivel már nagy idő telt el Mátyás király óta, aki az utolsó híresség volt az ujjunkkal evő emberek között, maradjunk mégiscsak az evőeszköz mellett. A kis ezüstvillával igen jól fel lehet darabolni a fánkot, ha pedig ez valakinek nem sikerülne, az használja a kését is, de nem az élével, hanem a fokával, mivelhogy itt vágásról nem lehet szó, hanem csakis szakításról.

2012. január 24., kedd

Céklasaláta

Annyira szép ez a saláta, hogy vendégváró ételnek is alkalmas szerintem. Mi is vendéget fogadtunk vele. Nálunk járt ma Demeter Endre Tokajból.
A saláta egyszerű, gyorsan elkészíthető, elegendő hozzá 20 perc.
A receptet az Ízek és érzések című lapban találtam. (2010 ősz) Valaki tudja esetleg, hogy létezik- e még az újság? Nekem kettő példány van belőle itthon és nagyon szeretem.
A receptben eredetileg nincs benne méz, de érdemes bele tenni, mert finomabb tőle a saláta. A rukkola pedig dísz rajta.

Hozzávalók:

- 1 nagyobb cékla lereszelve
- 2 sárgarépa reszelve
- 1 alma felkockázva
- fél lilahagyma apróra vágva
- 50 gramm mazsola
- 2 evőkanál dióolaj
- 1 narancs leve
- fél zöldcitrom leve
- 50 gramm apróra vágott dió
- 1 evőkanál méz

Elkészítés:

A hozzávalókat egy tálba összekeverjük, majd meglocsoljuk a dióolajjal, a narancslével és a zöldcitrom levével. Hozzáadjuk a mézet is, majd leszórjuk mazsolával és dióval.

2012. január 21., szombat

Citromos csirkeragu mascarponés szósszal

Azt hiszem hatalmas fölénybe kerültek a desszertek a blogomon, így úgy gondoltam végre megmutatok egy finom főételt. Ha gluténmentes kukoricatésztát főzünk hozzá, akkor ez az étel gluténmentes is lehet.


Hozzávalók 4 személyre:

- 400 gramm tészta- bármilyen. Mi 3 különbözőt használtunk az ételhez, persze ez nem szükséges. Nekünk így színes volt.
- 80 gramm szárzeller
- 150 gramm sárgarépa
- 500 gramm csirkemell
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- zsálya és majoránna
- só, bors
- 220 ml száraz fehér bor
- 220 ml csirke alaplé
- 50 ml frissen facsart citromlé
- 1 evőkanál citromhéj
- 150 gramm Mascarpone
- 40 ml Marsala- helyettesíthető Tokaji aszúval

Elkészítés:

A szárzellert és a sárgarépát vékony karikákra vágom. A csirkemellet felszeletelem. A fokhagymát apróra vágom.
Egy serpenyőben felmelegítem az olajat és a szárzellert a répával megpirítom. Hozzáadom a csirkemellet és a fokhagymát és 3-4 percig sütöm. Megszórom majorannával, zsályával, sóval és borssal.

Ezután felengedem a csirkealaplével, a borral és a citromlével, majd a citrom reszelt héját is hozzáadom. Körülbelül 10- 12 percig főzöm.

A szószhoz összekeverem a mascarponét és a marsalat, majd mérsékelt lángon krémessé főzöm.

Közben kifőztem a tésztát is. Mi ázsiait, zöld spenótos spagettit és teljes kiőrlésű tésztát választottunk.

Forrón tálaljuk úgy, hogy a tésztára szedjük a citromos csirkeragut, majd jól  meglocsoljuk a szósszal.

2012. január 19., csütörtök

Teljes kiőrlésű lisztből készült palacsinta karamellizált almával és juharsziruppal

Időnként szoktam a gyerekeknek délutánonként édességet készíteni. Az ebéd többnyire sós, így délután előfordul az édes. Az ipari édességek ellen vagyok, persze azért néha előfordul nálunk is, de igyekszem magam készíteni mindent. Ezt a receptet Tana Ramsay Family kitchen című könyvében találtam. Egy kicsivel egészségesebb az egyszerű palacsintánál, de ugyanolyan finom.
Ez az adag körülbelül 3- 4 gyermeknek elegendő. Ha többen vagyunk és a felnőttek is szeretnének enni belőle, akkor inkább dupla mennyiséget készítsünk.

Hozzávalók:

- 75 gramm liszt
- 50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 tojás
- 250 ml tej
- 1 csipet só

A töltelékhez:

- 4 nagyobb alma
- 25 gramm vaj
- fahéj
- 1 púpos teáskanál nádcukor

Juharszirup a tálaláshoz.

Elkészítés:

A teljes kiőrlésű lisztet összekeverjük a másik liszttel. Hozzákeverjük a 2 tojást, a tejet és a csipet sót. Ha kicsit hígnak találjuk, akkor keverjünk hozzá még egy kevés lisztet a teljes kiőrlésű lisztből.

Tana Ramsay vajban sütötte ki a palacsintákat. Én is kipróbáltam, jók lettek, nem is szakadtak el és már az első is sikerült, ami persze nem mindig van így. A sütéshez 25 gramm vajra lesz szükségünk, de ha ragaszkodunk az olajhoz úgyis jó.

A töltelék elkészítése:

Az almákat meghámozzuk és pici darabokra vágjuk. A vajat és a fahéjat egy lábosba tesszük és felmelegítjük, hagyjuk egy keveset forrni. Ezután belerakjuk az almákat, többször megforgatjuk. Amikor puha az alma, akkor készen is van.

A palacsintát megtöltjük az almával és megöntözzük juharsziruppal. Ahogy a szerző fogalmaz, hogy jó legyen a napunk és valóban sokkal finomabb sziruppal, mint nélküle. :)

2012. január 16., hétfő

Csokis töltött fánk

Magyarországon már a 19. században is szokás volt farsangkor fánkot készíteni. Régebben Vízkeresztkor jártak háztűznézőbe a férfiak, ez alkalomból a hölgyek az udvarlónak farsangi fánkot sütöttek. Állítólag a szalag a fánkon a jegygyűrűt jelképezte. Valakivel fánkot elfelezni felért egy szerelmi vallomással.  Sokféle fánk létezik, én egy töltött fánkot készítettem.

Egy régi családi receptes könyvünkben található ez a fánk recept. Kicsit átalakítottam és töltött fánkot készítettem belőle.

Hozzávalók 16 kicsi fánkhoz:

- 150 gramm liszt
- 1 tojás sárgája
- 100 ml langyos tej
- 25 gramm vaj
- 10 gramm cukor
- 7 gramm száraz élesztő
- 1 csipet só

- porcukor a tetejére

Csokoládés töltelék, azaz a suhajda:

- 100 gramm porcukor
- 30 gramm kakaópor
- 30 gramm vaj
- 2 nagyobb tojás sárgája
- 30 ml víz

Elkészítés:

A lisztbe beleszórom az élesztőt és a sót, majd hozzáadom a cukrot, a vajat, a tojás sárgáját és a tejet.
Mindennek szoba hőmérsékletűnek kell lennie.

A mixer csavaros részével alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd meleg helyen kelesztjük fél órát.







































Mikor megkelt, akkor két cipóra osztjuk. Az a cipó, melyből a teteje lesz a fánknak kicsit legyen nagyobb a másiknál.

Téglalap alakúvá nyújtjuk a tésztát. Én elég vékonyra nyújtottam, nem szükséges annyira, a képeken is látszódni fog. Ha szeretnék vastagabbra nyújtani, körülbelül egy ujjnyira, akkor érdemes dupla mennyiséggel dolgozni. Ezt a mennyiséget egy kisebb családnak ajánlom.

Tehát egy lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és egy szaggatóval kört rajzolunk. A közepébe belehelyezzük a krémet. Ezután kinyújtjuk a másik cipót is és ráfektetjük a töltelékes tésztára.
Kicsit megnyomkodjuk, hogy jól összetapadjon és kiszaggatjuk. Egy kicsit állni hagyjuk, addig felforrósítjuk az olajat.


























































A forró olajban pár perc alatt megsütjük a fánkokat. Ha azt akarjuk, hogy szalagos legyen, akkor fordítunk egyet rajta és letakarjuk. Szándékosan nem írok perceket. Nekem ugye vékony volt a tészta és sok a töltelék, így nagyon gyorsan megsült, szinte pillanatok alatt.

Amikor megsültek, akkor egy szalvétára tesszük őket.

Nagyon vigyázzunk az olaj hőmérsékletére, mert ha nem elég meleg az olaj, akkor megszívja magát a fánk és ehetetlen lesz.

A töltelék elkészítése:

Miközben kel a tészta elkészítettük a krémet. A suhajda az egy nagyon finom csokikrém. Én először Aradon kóstoltam, másodszor pedig Gyulán. Máshol még nem láttam eddig.

A porcukrot és a kakaót a vízzel lángon felmelegítem és jól elkeverem. Mikor kicsit kihűlt, akkor egyesével hozzáadom a tojássárgákat. A vajat jól kikeverem, majd ezt is a krémhez adom.


Egy kis kiegészítés a végére.

Nem lesz belőle 16 töltött fánk, egészen pontosan körülbelül 10 töltött fánk lesz, és 6 egyszerű fánk. Azért nem töltöttem meg az összeset, mert volt, aki csokoládé nélkül kérte. Még egyszer hangsúlyozom, hogy nagy családban érdemes dupla adagot készíteni.  Én már megjártam, hogy nem fogyott el minden, így inkább sütök kétszer, de nem szeretem ha megmarad. Most mind elfogyott még melegen. :)


2012. január 13., péntek

Hogyan lesz a tejbegrízből torta?

Ki szereti a tejbegrízt? Tulajdonképpen ezt a receptet tejbegrízimádóknak ajánlom és kisbabák első születésnapjára. :)
Sokáig gondolkoztam, hogy megér- e ez egy bejegyzést, de volt aki elkérte a receptet így úgy döntöttem megírom.

Hozzávalók:


- 1 liter tej
- 6 púpos evőkanál búzadara
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 2- 3 evőkanál cukor- ízlés szerint
- 30 gramm vaj

Feltesszük a tejet főni. Beleszórjuk a búzadarát, a cukrot és a vaníliát.
Sűrűre főzzük, majd belekeverjük a vajat.
Egy nekünk tetsző formába öntjük a tejbegrízt, de előtte vízzel átöblítjük, hogy könnyebben ki tudjuk venni. Ez nagyon fontos, ne felejtsük el.
Hidegre tesszük néhány órára, majd tálaljuk.
Kakaóval, csokoládéöntettel díszíthetjük.

2012. január 12., csütörtök

Rizsfelfújt kölessel és almával- gluténmentes

A napokban készítettem ezt a felfújtat, ami valamivel egészségesebb az egyszerű rizsfelfújtnál. Elsősorban gyerekeknek ajánlom, mert tudom mekkora probléma változatosan etetni. Ezt a felfújtat nálunk mindenki nagyon szerette a gyerekek és a felnőttek egyaránt. 
Az egyszerű rizsfelfújtnál annyival különb, hogy van benne köles, túró és alma is.


Hozzávalók:

- 300 ml tej
- 2 csomag vaníliás cukor vagy fél vaníliarúd
- 125 gramm rizs
- 125 gramm köles
- 50 gramm vaj
- 5 tojás
- 400 gramm túró
- 150 gramm nádcukor- lehet mézet is tenni a cukor helyett
- fél citrom leve és héja
- 1 teáskanál fahéj
- 400 gramm alma- meghámozva, feldarabolva

Tálaláskor lehet mellé kínálni egy kevés lekvárt.

Elkészítés:

A rizst és a kölest feltesszük főni a tejjel és egy kevés vízzel. A tejbe beletesszük a vaníliás cukrot vagy a vaníliarúd kikapart magját. Ha az utóbbit használjuk, akkor teszünk hozzá egy evőkanál cukrot is. Mikor megpuhult 30 percig lefedve hagyjuk.

Közben a vajat, a cukrot (esetleg mézet) és a tojássárgáját krémessé keverjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a citromot. Ezután az egészet belekeverjük a kölesbe.

Hozzáadjuk a túrót is.

A tojásfehérjéket felverjük, majd belekeverjük.

Egy jénait kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával. Ha gluténmentesen szeretnénk elkészíteni, akkor kukoricadarát szórunk a jénai aljába és az oldalaira.

A massza felét beletesszük, majd rárakjuk az almákat, utána újra a tojásos rizses köleses keverék következik.

180 fokon sütjük 50 percet. Ha erősen pirulna a teteje, akkor fedjük le.


Nem annyira könnyű szépen szeletelni. :)

2012. január 10., kedd

Mákos sajttorta almával

Adós vagyok még néhány recepttel az ünnepekről. Ezt a tortát Szilveszterre készítettem. A receptet a Nők lapja konyhájában találtam, a novemberi lapban.

A torta előre is elkészíthető, de sajnos az alma nem marad szép rajta (a képen is látszik), emiatt mégis érdemes még frissen megenni.

Hozzávalók:

A tésztához:

- 200 gramm liszt
- 140 gramm vaj
- 60 gramm porcukor
- 1 tojás

A krémhez:

- 400 gramm natúr krémsajt
- 200 gramm tejföl
- 6 tojás
- 20 gramm keményítő
- 1 narancs reszelt héja
- 150 gramm cukor
- reszelt friss gyömbér ízlés szerint- ha nincs friss, akkor megteszi a gyömbérpor is
- 40 gramm darált mák
- 5-6 alma
























Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a cukorral, majd belemorzsoljuk a vajat. A tojást  hozzáadjuk és tésztát gyúrunk belőle.
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk és belenyomkodjuk a tésztát, úgy hogy a szélekre is jusson.
Amíg készül a  krém hűtőbe tesszük.

A krémsajtot összekeverjük a tejföllel, a narancshéjjal, a gyömbérrel és a cukorral.
Hozzáadjuk a keményítőt, majd egyenként a tojásokat.
A krémet elfelezzük és a felébe belekeverjük a mákot.

Az almákat megmossuk és meghámozzuk. A csutkáját eltávolítjuk. Én csutkakinyomót használtam, azzal nagyon könnyű, de persze enélkül is lehet.
Az almákat bevagdossuk egy kicsit a cikkeknél, majd rátesszük a tésztára.

Felváltva belekanalazzuk a kétféle krémet.

150 fokos sütőben sütjük 100 percet körülbelül. Ha színesedne a krém, akkor le kell takarni sütőpapírral vagy alufóliával. Akkor van készen mikor megkötött a krém.

Mikor elkészült 3 órára betesszük a hűtőbe.





2012. január 8., vasárnap

Gyergyói aszalt szilva leves

Amikor utoljára Gyergyóban jártam a házigazdák aszalt szilva levessel vártak. Ha jól emlékszem, akkor nem teljesen úgy készítették, ahogyan én, mert azt hiszem, hogy csirkehús volt benne. Az én levesemben pedig füstölt sertés hús. Mindenesetre nagyon ízlett így is és úgy is.

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:

- 500 gramm füstölt sertés hús
- 2 nagyobb répa
- 12 szem aszalt szilva
- só, bors
- tejföl tálaláskor
- piros paprika
- liszt a rántáshoz
- olaj


















Elkészítés:

A húst hideg vízbe tesszük és lassú tűzön főzzük.

Közben a répát apróra vágjuk és olajon megpároljuk. Amikor a hús puha hozzáadjuk a leveshez.

Készítünk egy piros paprikás rántást hozzá.

A végén pedig hozzáadjuk a szilvákat is és pár perc után készen is van.

Ízesíthetjük citromlével és cukorral. Tejföllel tálaljuk.

Tipp: A répán kívül más zöldségeket is adhatunk hozzá, például néhány darab krumplit.

Forrás: Kövi Pál: Erdélyi lakoma


















Gyergyóújfalu



























2012. január 6., péntek

Különleges sütőtökleves Alfons Schuhbeck receptje alapján

Nem hittem volna, hogy lehet még újat készíteni sütőtökből, mert már annyiféleképpen főztem. Naranccsal, mangóval, mézzel, almával, kókusszal, chilivel stb. Most mégis ráakadtam egy receptre, ami számomra új volt. Más a fűszerezése, mint az eddigi leveseknek. A gyerekeknek készítettem ebédre, de annyira jó íze van, hogy bármikor kényeztetném vele felnőtt vendégeimet is. :)

Hozzávalók:

- 600 gramm sütőtök
- 2 db. piros kaliforniai paprika
- 900 ml csirke alaplé, esetleg zöldség
- 100 ml tejszín
- 100 ml kókusztej
- curry
- fahéj
- fél vaníliarúd
- chili- én ezt most kihagytam, de érdemes hozzáadni
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- friss petrezselyem apróra vágva
- esetleg 40 gramm vaj

A tetejére:

  pirított kenyérkockák:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- fél vaníliarúd

Elkészítés:

A tököt kimagozzuk és kockákra vágjuk. Körülbelül 100 grammot félreteszünk belőle, mely a tetejére fog kerülni.
A paprikát is feldaraboljuk, ebből is félreteszünk egy nagyobb darabot.
800 ml csirke alaplével puhára főzzük a paprikát és a sütőtököt. (100 ml-t félreteszünk belőle.) Körülbelül 20 perc szükséges ehhez.
Ezután hozzáadjuk a kókusztejet, a tejszínt, a fahéjat, a curryt és a vaníliát.

Botmixerrel pürésítjük, megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk. A végén megszórjuk chilivel és keverhetünk bele 40 gramm vajat is. (Én nem adtam hozzá.)

Ezután elkészítjük a feltétet is. A félretett sütőtököt és paprikát kicsi kockákra vágjuk, majd a 100 ml alaplével feltesszük főni. Forrás után 1 perc is elegendő, nem főzzük szét. Hozzáadunk egy kanál olívaolajat és megszórjuk a friss petrezselyemmel.

Már csak a pirított kenyérkockák vannak hátra. Feldaraboljuk a kenyeret, majd 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk fokhagymával és a vaníliarúd kikapart magjával. Megsózzuk.

Forrón tálaljuk.

Ugye szerintetek is megér egy próbát?


A recept az egyik kedvenc gasztro könyvemben található. Alfons Schuhbeck: Meine Küche der Gewürze. München 2010


2012. január 4., szerda

Aszalt szilvás - diós golyók

Ildikó oldalán, a Szemirámisz függőkertje nevű blogon találtam egy zserbógombócok receptet. Nagyon megtetszett, de aszalt sárgabarack nem volt itthon. (Futás közben eszegetem, ha hosszabban edzem. :) ) Viszont találtam itthon aszalt szilvát, így egy kicsit másképpen, de elkészítettem. Még annyit változtattam rajta, hogy én nem használtam aromát.
Szerintem ajándéknak és vendégváró édességnek is kitűnő. Én a szilveszteri süteményestálra készítettem, de azóta megismételtem, mert nagy sikere volt és nem kóstolta mindenki. 

Hozzávalók:

- 150 gramm aszalt szilva kimagozva, apróra vágva
- 150 gramm darált dió
- 2 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál konyak, rum vagy whisky
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál szilvalekvár

A mázhoz:

- 150 gramm csokoládé, minimum 70 százalék kakaótartalommal
- 1 evőkanál olívaolaj


















Elkészítés:

A szilvát állni hagyom a whisky- vel és az 1 evőkanál vízzel. Legalább fél órát.
A darált diót összekeverem a porcukorral. Hozzáteszem a lekvárt és a szilvát, majd golyókat formázom belőle.
Picit a hidegre teszem, addig megolvasztom gőzfürdőn a csokoládét, hozzáadom az olajat.
A golyókat beleforgatom. Rácsra vagy tálcára rakom száradni. Mikor megkötött a csokoládé készen vannak.
Nem könnyen jön le, érdemes kést használni vagy rögtön díszpapírra tenni.


Az alábbi fotó sajnos csak így sikerült, férj nem ért rá. :)


2012. január 3., kedd

Amaretto mousse fahéjas szilvával

Ez volt a karácsonyi desszertünk. Nagyon finom volt, de egy kicsit változtatok a recepten (az eredeti egy német receptgyűjtő oldalon található), mert szerintem túl sok volt a habban a zselatin. Szerintem a panna cotta is akkor finom, ha lágy, krémesebb.
Előnye, hogy előre elkészíthető. 

Hozzávalók 5 személyre:

- 9 db. szilva feldarabolva, kimagozva, de minimum félbe vágva
- fahéj
- 200 ml száraz vörös bor
- 80 gramm cukor


- 3 lap zselatin
- 3 tojás sárgája
- 80 gramm cukor
- 75 ml amaretto likőr
- 200 gramm mascarpone
- 200 gramm felvert tejszín

- amaretto keksz a tetejére vagy bármilyen házi mandulás keksz




















Elkészítés:

Egy edényben a cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a borral és megszórjuk fahéjjal. Mikor felforrt a bor és elolvadt a cukor, akkor hozzáadjuk a szilvát is. A szilvákat nem főzzük puhára, hanem csak kicsit átmelegítjük. Ezután félrehúzzuk.

A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral és a likőrrel gőzfürdőn krémessé keverjük. Amikor még meleg belekeverjük a zselatint és a mascarpone-t. Hideg helyre tesszük egy időre. Amikor megkötött, akkor hozzáadjuk a tejszínhabot. Újra betesszük a hűtőszekrénybe legalább 2 órára.

Én poharakban tálaltam fel. Belekanalaztam az amaretto habot, majd rátettem a szilvákat is, meglocsoltam a fahéjas borral és beleszórtam a mandulás kekszet.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)