2012. február 23., csütörtök

Citromos csirke

Ezt az ételt bármikor elkészíthetjük, az egész család számára ideális, nálunk a gyerekeknek is ízlett. A rozmaringtól illatos, a páctól pedig szaftos lesz az étel. Egyetlen hátránya hogy néhány órára szükségünk lesz az elkészítéséhez, azonban nem kell mellette állni, a húst pedig bármikor bepácolhatjuk, állhat is a pácban akár egy éjszakán át is. 


Hozzávalók 4 személyre:

- 4 db. csirkecomb
- só, bors
- olívaolaj
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 - 3 citrom leve
- 300 gramm vöröshagyma
- 2 rozmaring ág vagy száraz fűszer
- friss petrezselyem a tálaláshoz
- 500 gramm burgonya

A csirkecombokat bepácoljuk a fokhagymával, a citrom levével, sóval, borssal és az olívaolajjal.
Minimum egy órát a pácban hagyjuk, de nyugodtan állhat benne egy éjszakán át is.

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. Egy lábosban vizet forralunk, majd leöntjük a krumplit és 1 percet állni hagyjuk benne.

A vöröshagymát meghámozzuk és negyedekre vágjuk.

A húst kivesszük a pácból és egy tűzálló tálba tesszük. A krumplit beleforgatjuk a pácba, majd a hagymával együtt a hús mellé tesszük. A maradék páclével lelocsoljuk a húst.

Megszórjuk sóval, borssal és rozmaringgal. Ha van otthon friss rozmaringunk, akkor tegyünk két ágacskát rá a száraz fűszer helyett. Illatosabb lesz tőle az étel.

150 fokon sütjük 2 órán keresztül. Szerintem a sütési mód variálható. Lehet melegebb sütőben is, letakarva az elején, akkor kicsit rövidebb ideig sül, a végén levehetjük a fedőt. Mi az első verziót próbáltuk ki. Finom szaftos lett tőle a hús és a krumpli.

Melegen tálaljuk, friss zöld petrezselyemmel díszíthetjük.



















Forrás: chefkoch.de

2012. február 22., szerda

Le fritole- Velencei fánk

A farsang időszakában háromszor sütöttem fánkot. Tegnap kipróbáltam a velencei fánkot, melyet a karnevál idején sok helyen árulnak. Több mint 10 éve voltam a velencei karneválon, de akkor nem figyeltem fel a fánkokra. Emlékszem, hogy egy kellemes vendéglőben ettünk pizzát, majd egy remek kávét ittunk. A pizzára már nem emlékszem. Akkoriban számomra az olasz konyha a pizzából és a Tiramisùból állt. Ma már persze ha elmennék Velencébe, akkor nem pizzát ennék vagy nem csak azt. :)

Hozzávalók egy kisebb adaghoz:

- 200 gramm liszt
- 200 ml tej
- 1 tojás
- 15 gramm friss élesztő
- 25 ml grappa - rumot is tehetünk bele. Nekünk még volt itthon egy kevés.
- 75 gramm mazsola
- 50 gramm fenyőmag
- reszelt citrom- és narancshéj
- 25 gramm vaj
- fél vaníliarúd kikapart magja

Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, hozzáadunk egy kiskanál cukrot és jól elkeverjük. Hagyjuk felfutni.
A lisztbe belerakom vaníliamagokat, az élesztős tejet, a maradék tejet, a tojást, az olvasztott vajat és a grappát. Egy mixer segítségével tésztát gyúrok. Én most nem változtatok semmit az eredeti recepten, de azt hozzátenném, hogy így egy nagyon lágy tésztát fogunk kapni. Nyugodtan adjunk még hozzá lisztet. A végén belekeverjük a mazsolát, a fenyőmagokat, a narancs- és a citromhéjat.

Ezután egy erősen lisztezett fadeszkára a kanál segítségével halmokat rakunk és hagyjuk kelni 2- 3 órát.
Ha lehet, akkor takarjuk le egy konyharuhával.

Mikor megkeltek a fánkok, akkor forró olajban kisütjük. Figyelni kell, mert hamar készen vannak. Én mielőtt bedobtam volna őket az olajba még formáztam rajtuk egy kicsit, hogy labdaformák legyenek.

Egy szalvétára tettem lecsöpögni, majd melegen fahéjas porcukorral tálaltam. 

A receptet itt találtam:

2012. február 18., szombat

Dédnagymama túrós pitéje

Gyakran előfordul, hogy a gyermekeim dédnagymamájának a kézzel írott receptes könyveit lapozgatom. Ő és az édesanyja, időnként a férje is másolt recepteket,  nem tudom már pontosan honnan. Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve napi használatban volt. Ezt a receptet is ebben a régi elsárgult könyvben találtam.

Hozzávalók:


- 300 gramm liszt
- 150 gramm vaj
- 2 tojás sárgája
- 100 gramm cukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor
- 1 evőkanál tejföl


Töltelék:

- 600 gramm túró
- 400 gramm főtt reszelt krumpli
- 200 gramm cukor
- 60 gramm vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 4 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje
- 40 gramm liszt
 - reszelt citromhéj és mazsola ízlés szerint

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kettéválasztjuk.
Először a lisztbe belekevertem a sütőport és a cukrot.
Ezután belemorzsoltam a vajat. A végén pedig hozzáadtam a tojások sárgáját és a tejfölt.
Addig gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta, viszonylag hamar készen van.

A tölteléket is elkészítjük. A túrót szétnyomkodom egy villával.
Hozzáadom a cukrot, a tejfölt és a vajat. (Puha vagy olvasztott vajat használjunk, hogy jól el lehessen keverni.)
A tojás sárgákat felverem, majd belekeverem a túróba. Ezután következik a krumpli.
Nagyon fontos, hogy alaposan keverjük el, hogy ne maradjanak benne krumpli darabok.
Beletesszük a citromhéjat és a mazsolát is. Beleszórjuk a lisztet és jól elkeverjük.
A legvégén kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Én hozzáadtam a tésztából megmaradt fehérjéket is, de ezt nem muszáj. Óvatosan a túrókrémbe keverjük.

Egy lisztezett felületen két vékony lapot nyújtunk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral és megkenjük vajjal.
Az első lapot rátesszük, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket.
Ezután a második lapot is ráfektetjük.
Ha elszakad a lap ne essünk kétségbe, mert rátehetjük darabokban is, szépen össze fog sülni.

170 fokon sütöttem, légkeverés nélkül 50 percet.

Ha kisebb családnak sütjük, akkor lehet felezni az adagot, de akkor kicsi tepsibe kell beletenni.


2012. február 17., péntek

Camembert hagymalekváros pirítóssal és rukolával

Tavaly a barátainknál jártunk Cambridge-ben, erről akkor írtam is itt a blogon. Egyik este borokat kóstoltunk és a házigazdák készítettek erre az alkalomra egy nagyon finom borkorcsolyát.
Kisebb falatok formájában előételnek is el tudom képzelni.

Hozzávalók:

- pirítós kenyér
- 1 dobozka camembert vagy brie sajt
- hagymalekvár
- 1 fej lila hagyma felvágva
- 50 gramm pirított dió
- rukola

Több helyre nem írtam mértéket, mert valójában ízlés szerint készítjük.

Az elkészítése nagyon egyszerű.
Megpirítjuk a kenyeret, megkenjük a hagymalekvárral, rárakjuk a sajtot, a rukolát és a lila hagymát. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a pirított dióval. Meglocsolhatjuk balzsamecettel.

Száraz fehér borok mellé kínálnám.

2012. február 15., szerda

Édesköményleves

Ez valójában egy édeskömény krémleves spenóttal. Nagyon finom, előnye, hogy könnyen, gyorsan  elkészíthető. Ha szépen tálaljuk, akkor ünnepi alkalomra is megfelelő.
Többféleképpen elkészíthetjük. Az édesköményből egy keveset félretehetünk, melyet a végén egy kevés vajon megpárolunk és ezt a leves tetejére tesszük.

Hozzávalók 6 személyre:

- 1 nagyobb édeskömény gumó- felvágva
- fél szál póréhagyma felvágva
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 közepes burgonya meghámozva, felkockázva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 50 ml száraz fehér bor
- 5 evőkanál apróra vágott spenót, vagy 3 gombóc a fagyasztottból
- 2 evőkanál túrókrém
- 1 kiskanál őrölt koriander
- só
- csirke alaplé, vagy víz- tetszés szerint. Attól függ mennyire sűrűn szeretjük a krémleveseket

Tálaláshoz:

- pirított sonka- elhagyható

Elkészítés:

Az édeskömény zöldjét félretesszük a tálaláshoz.

Olívaolajon a vöröshagymát, a póréhagymát és az édesköményt megpárolom. Ráöntöm a bort, majd felöntöm az alaplével, vagy a vízzel.

Hozzáadjuk a krumplit is és puhára főzzük. Sózzuk, majd megszórjuk az őrölt korianderrel. (Ha alaplevet használunk, akkor óvatosan sózunk, mert az alaplé már sós.)

Egy botmixerrel pürésítjük. A végén pedig belekeverjük a túrókrémet is.

A spenótot egy kevés levessel felmelegítjük, majd összetörjük. (Szintén botmixerrel.)

Tálalás:

A leves tetejére egy kevés spenótot teszünk, és villával mintát rajzolunk bele. Piros borssal és az édeskömény zöldjével díszítjük.

Tehetünk rá pirított bacon szeleteket is.

A leves egyszerűen.




















A leves ünnepélyesebben, díszítve.  


2012. február 12., vasárnap

Mandulás- datolyás habtorta kávékrémmel- gluténmentes

Megint nagyon sok tojásfehérje volt a hűtőben, ezért keresgéltem olyan receptet, amelybe több fehérje kell. Így bukkantam rá erre a tortára. Az eredeti recept a Volt egyszer egy Olaszország nevű blogon található. Sajnos a tulajdonosa már nem írja a blogot. 

Nem könnyű recept abból a szempontból, hogy úgy kell megsütni, hogy a külseje ropogós legyen, a belseje pedig puha. Az eredeti receptben diót használnak, én mandulával sütöttem, de egyszer ki fogom próbálni mogyoróval is.


Hozzávalók:

- 120 gramm mandula durvára vágva- használhatunk diót vagy mogyorót is
- 150 gramm kimagozott datolya felaprítva
- 5 db. tojásfehérje
- 180 gramm cukor
- 30 gramm kakaó

A kávékrémhez:

- 100 gramm vaj
- 5 evőkanál erős kávé
- 50 gramm kakaó
- 100- 150 gramm porcukor- érdemes megkóstolni és ízlés szerint adagolni

Elkészítés:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, úgy hogy szakaszosan adagoljuk hozzá a cukrot.

Egy másik tálban a datolyát, a mandulát és a kakaót összekeverjük néhány evőkanál habbal, majd óvatosan a többi tojáshabba forgatjuk.

A habot kettéosztjuk.

Egy tepsi aljára sütőpapírt teszünk. Én ráhelyeztem egy tortaforma karikáját és abba kanalaztam a habot, majd leemeltem és anélkül tettem a sütőbe.

180 fokon sütjük, addig míg a teteje száraz lesz, a belseje pedig puha. Ez körülbelül fél óra.
Ezután a másik felét is megsütjük.

Közben elkészítjük a krémet.

A puha vajat kikeverjük a kakaóval és a kávéval, majd hozzákeverjük a cukrot is.

Mikor megsültek a lapok, akkor összeállítjuk a tortát és megszórjuk porcukorral. Én gyümölccsel tálaltam, mert tömény kakaós, de szerintem nagyon finom.

2012. február 5., vasárnap

Sült csirke vöröslencsével

Ezt a receptet Tana Ramsay könyvében találtam, a Family kitchen című kötetben.
Gluténmentes. Előnye, hogy ha marad a vörös lencséből, akkor lefagyasztható.
Nagyon finom szerintem. Az egyedüli különlegesebb hozzávaló a harissa, de elhagyható, pláne ha gyerekeknek is kínáljuk. 


Hozzávalók:

-  1 közepes fej vöröshagyma, felaprítva
-  1 cikk fokhagyma
- olívaolaj
- 2oo gramm sárgarépa
- 75 gramm vöröslencse
- 1 evőkanál paradicsomlé
- 1 teáskanál harissa- elhagyható
- 4oo gramm paradicsom feldarabolva- én télen ritkán találok ehető paradicsomot, így ilyenkor olasz konzerv paradicsomot használok
- 3oo ml víz

- 3 csirkecomb, esetleg csirkemell feldarabolva
- 25o gramm rizs- én jázmin rizst választottam
- só, bors
- friss petrezselyem

Elkészítés:

Az olívaolajon a hagymát és a fokhagymát párolni kezdem, majd 2 perc múlva hozzáadom a répát is.

Néhány perc múlva beletehetjük a vörös lencsét, a paradicsomlevet és a feldarabolt paradicsomot is.

Felöntjük vízzel, megsózzuk, majd körülbelül 4o percig főzzük, míg a lencse megpuhul.

Amikor elkészült, akkor botmixerrel pürésítjük. A fotón nincs lepasszírozva. Ha gyerekeknek készítjük, akkor szerintem tehetünk hozzá még egy kevés paradicsomlevet, hogy szósz legyen és  passzírozzuk le a vöröslencsét.

Megfőzzük a rizset és olajban erős lángon megsütjük a feldarabolt csirkecombot is.

Zöld petrezselyemmel díszítjük.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)