2015. június 26., péntek

Pár nap Rómában

Egy sikeres középfokú olasz nyelvvizsga után úgy döntöttünk megnézzük Rómát. A repülő foglalásakor szerencsések voltunk, mert kedvező áron sikerült repülőjegyeket vásárolni. Arra már rájöttem nincsenek szabályok arra, hogy mikor lehet jó áron foglalni, legfeljebb annyi, hogy a januárban és a februárban valamivel olcsóbb , mint a többi hónapban. Érdemes gyakran látogatni a honlapot vagy hírlevelet kérni, mert sokszor csak 24 óráig tart egy akció.

A Ciampino repülőtérre érkeztünk, ahonnan buszok indulnak a Termini pályaudvarra körülbelül fél óránként. Két társaság is indít buszokat, a megállójuk egymás mellett van, az áraik azonosak. Csak annyi embert engednek felszállni, ahányan le is tudnak ülni. Mi a Shuttle nevű busszal utaztunk 4 euro-ért.


Piazza San Pietro - Szent Péter tér


A Vatikánban kerestünk szállást metróvonal közelében, találtunk is a Vatikáni Múzeum kijáratával szemben egyet, melynek Vista Sull'Arte a neve. Egy testvérpár volt a tulajdonos, legalább is úgy gondolom, bár valójában nem kérdeztem rá. Beszéltek olaszul, angolul és franciául is. Minden rendben volt, pont azt kaptuk amire számítottunk a  leírás alapján. Korrektek és rugalmasak voltak az érkezést és a kijelentkezést illetően is. Az utolsó napon ott hagyhattuk még néhány óráig a csomagot, hogy ne kelljen városnézés közben cipelni. A reggeli egyszerű volt, de bőséges választékkal. Volt természetesen édesség bőven, de nem csak, aki nem szívesen reggelizik olasz módra az is talált magának valamit. A reggeli benne volt az árban.


Fontana della Barcaccia - Bárka szőkőkút


 
Caffé Grecco a Via dei Condotti-n




Campo de' Fiori - nemcsak virágokat árulnak



Az első nap figyelmetlenségből ráfizettünk egy vacsorára. Bementünk a Vatikáni Múzeummal szembeni étkezdébe, ahol az árak pofátlanul magasak voltak és sajnos nem figyeltük az árjegyzéket. Rendeltünk két szendvicset, kávét és csapolt sört. Nem gondoltam volna, hogy ezekért is el lehet sok pénzt kérni, hát lehetett. Ez volt az első és az utolsó, hogy valahova bementünk körültekintés nélkül.
Ahol az árjegyzéken két oszlop van, figyeljünk. Az első oszlop arra vonatkozik, aki állva fogyasztja el az ételét vagy a kinti asztaloknál. A második oszlop pedig azokra vonatkozik, akik asztalhoz ülnek bent. Ez sokkal drágább.
A tapasztalat az, hogy érdemes általában olyan helyekre menni, ahova a helybéliek is szívesen betérnek, nem csak a turisták. Hát ez nem volt az a hely. Tehát ahova inkább ne menjetek: Caffé Vaticano, Viale Vaticano 100.

Egy teljes napunk volt nézelődni, szerencsére Róma nevezetességei gyalog jól végigjárhatóak. Mi vásároltunk napi jegyet a közlekedési eszközökre, de nem feltétlen szükséges. (Az egy utazásra érvényes jegy 1. 50 euro, a neve: B.I.T.- Biglietto Integrato Tempo, a napi jegy pedig 6 euro, B.I.G.- Biglietto di un Giorno.)

A Trastevere negyedet semmiképpen ne hagyjátok ki, ha Rómában jártok és lehetőleg este érkezzetek, mert délelőtt szinte minden zárva van. Remek áron lehet igazi római ételeket kóstolni. A római gasztronómiában elterjedt a belsőségek használata, mint a máj, szív, lép, belek, pacal és fejhús. Szerintem érdemes megkóstolni a Trippa alla romana-t, amely a római csípős, paradicsomszószos pacal pecorino sajttal. További ismertebb ételek a Porchetta, azaz a disznósült, a Saltimbocca alla romana, borjúszelet sonkával és zsályával és a Coda alla vaccinara, azaz a marhafarok hentes módra.


Trastevere



Trastevere


A kávé, ahogy én szeretem, erősen minden nélkül



A másik fontos dolog Rómában, hogy ne vásároljunk ásványvizet, mert felesleges. A város számos pontján találhatóak ivókutak, melyek ráadásul kitűnő minőségűek. Tehát inkább legyen nálunk palack, amit meg tudunk tölteni, ha egy kútra bukkanunk.

Bárhol jártam eddig életemben, szinte mindenhova visszamennék, mindig akad valami, ami kimaradt és úgy érzi az ember ezért még vissza kell térni. Hát nekem ez az Er Buchetto, mely 1890 óta árulja a Porchettát, azaz a disznósültet. A Termini pályaudvar közelében található, egy picike bejárata van és maga a helység is kicsi. Nem túl bizalomgerjesztő, de nem fogunk csalódni. A címe: Via del Viminale, 2F, 00184 Roma.


Egy udvar belseje, véletlen találtunk rá


Most külön nem térnék ki Róma nevezetességeire, mert azokról bármelyik útikönyvekben tájékozódhatunk, de csatolok néhány képet arról, hogy mit is láttunk. A Vatikáni Múzeumról annyit írnék, hogy érdemes megnézni az oldalukat, mert léteznek ingyenes napok, amikor nem kell belépőt fizetni, ez általában hétfőn van. Célszerű már kora reggel odamenni, mert napközben több órás sorállásra számíthatunk, így is körülbelül fél napos programra készüljünk.


Vittorio Emanuele II emlékmű

Colosseum

     
Négy folyó kútja - Fontana dei Quattro Fiumi (Bernini) - A férfialakok testesítik meg a Dunát, a Gangeszt, a Nílust és Rio de Plata-t.


Pantheon - Kr. e. 27- ben építtette Marcus Agrippa, Augustus veje, ez azonban leégett és Hadrianus hadvezér építtette újjá Kr. u. 125-ben. Kupolájának átmérője 43 méter. 




Trevi kút. Sajnos felújítás alatt, tilos volt pénzérméket dobálni. Ettől független biztosan visszatérünk még.

2015. június 19., péntek

Mascarponés epertorta

Születésnapra készítettem az alábbi tortát. A torta tulajdonképpen saját ötlet, csak a krémhez használtam receptet, azonban lényegesen csökkentve a zselatin mennyiségét. Szerettem volna eperkrémes tortát és hozzá  friss epret. Hamarosan vége az eperszezonnak, még érdemes gyorsan kipróbálni.




Hozzávalók:

A tésztához:

- 200 gramm darált keksz
- 100 gramm vaj

A krémhez:

- 250 gramm mascarpone
- 20 gramm zselatin lap
- 150 gramm cukor - ha nagyon édes az eper, akkor csökkenthetjük
- 200 gramm eper
- 2 evőkanál felvert tejszínhab


A kekszet ledarálom, összekeverem az olvasztott vajjal, majd egy tortaforma aljába nyomkodom.

A krémhez az epret összetöröm 50 gramm cukorral, majd alacsony lángon felforralom.

Ezután a zselatin lapokat vízbe áztatom néhány percre, majd kinyomkodom és az epres krémhez adom jól elkeverve.

Közben felverem a mascarponét 100 gramm cukorral, majd hozzáadom az epres krémhez. Jól elkeverem, míg egynemű nem lesz.

Ezután a kekszes tortaaljra kanalazom és egyenletesen elsimítom, majd beteszem a hűtőbe néhány órára.

Tálalás előtt a tetejét megrakom félbevágott friss eperrel.






2015. június 17., szerda

Epres süti rebarbarával


Ez a sütemény egyszerűen és gyorsan elkészíthető. A rebarbara jót tesz neki, ad egy kicsi savanyú ízt, de el is hagyható. Én az idén már 3-szor elkészítettem és egyszer rebarbara nélkül és úgy is tökéletes lett. Lehet duplázni az adagot, de akkor a sütemény nem fél óra alatt sül meg, hanem 50 perc körül. Érdemes ez esetben figyelni.




Hozzávalók:

- 100 gramm liszt
 - fél csomag sütőpor
- 3 tojás sárgája - közepes vagy nagyobb
- 30 ml tej
- 100 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 2- 3 szál rebarbara
- 400 gramm eper


Elkészítés:

A rebarbarát feldaraboljuk és megfőzzük egy kevés vízben. Pár perc alatt készen is van. Ezután egy botmixerrel összetörjük és félretesszük.

A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a vajjal, majd rászórjuk a sütőporos lisztet.

Egy kisebb tepsit kivajazunk és megszórjuk cukorral. A tésztát belerakjuk, felvisszük rá a rebarbarát és megrakjuk a felszeletelt eperrel.

180 fokon sütjük fél óráig.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)