2016. július 23., szombat

Gyömbéres édesburgonya krémleves


Mostanában többször készítettem édesburgonyából köretet és levest is, ezúttal a leves receptjét írtam meg.
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, nagyon egészséges étel. Ha diétázunk is remek választás, mert rosttartalma magas, sokáig jóllakottság érzést biztosít. Magas antioxidáns, védi a sejteket és támogatja az immunrendszert. Lassú felszívódású szénhidrát, emiatt is előnyösebb a sima burgonyánál.


Hozzávalók:

- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 nagyobb méretű édesburgonya
- egy darabka reszelt gyömbér
- víz vagy zöldségalaplé
- 1 dl kókusztej
- zöld koriander a tetejére

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olívaolajon pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.
A kockára vágott édesburgonyát rátesszük, felöntjük vízzel vagy zöldségalaplével és puhára főzzük.
Csak egy kicsivel teszünk több folyadékot annál, mint ahogy ellepné. Ekkor jó sűrű, krémes levest kapunk.
Ráreszeljük a gyömbért és felöntjük kókusztejjel. Egy turmixgépben pürésítjük és készen is van.  





Ezt az ételt sportolóknak és futóknak is ajánlom. Korábban említettem, hogy címkével fogom ellátni azokat az új recepteket, melyek előnyösek sportolóknak is. 

 

2016. július 12., kedd

Angol répatorta - Carrot cake


Sokáig azt gondoltam Angela Hartnett répatortájánál nincsen jobb (itt olvasható), de azóta elkészítettem Hugh Fearnley- Whittingstall receptjét is és nehéz eldönteni melyik répatorta finomabb, így hát arra gondoltam megírom ezt is. A szerzőről pár szóban annyit, hogy Londonból egy dél -angliai farmra költözött, ahol szinte mindent maga állít elő a tejtermékektől a húsokig. Birtoka, a River Cottage mára világhírű lett. Könyvsorozata, mely tudtommal magyarul még nem jelent meg nagyon hasznos olvasmány. Ez alábbi recept forrása: Cakes, River Cottage Handbook No. 8.


Hozzávalók:

- 125 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 150 gramm puha vaj
- 120 gramm cukor
- 3 tojás
- 75 gramm darált mandula
- 250 gramm sárgarépa lereszelve
- 75 gramm mazsola
- 75 gramm darabosra vágott mandula vagy dió
- 1 evőkanál fűszer - fahéj, szegfűszeg, gyömbér
- 1 evőkanál sütőpor
- egy csipet só
- reszelt narancshéj




Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztet leszitáljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, a sütőport és a csipet sót.

Egy nagyobb tálban a vajat összekeverjük a narancshéjjal és a cukorral. Mikor krémes hozzáadhatjuk egyenként a tojásokat.

Ezután belekeverjük a darált mandulát majd a lisztes keveréket. A legvégén hozzáadjuk a mazsolát, a reszelt répát és a darabos diót vagy mandulát.

Egy kisebb tortaformába helyezzük, elegyengetjük a tetejét majd 45- 50 percig sütjük. Miután lekapcsoltuk a sütőt még bent hagyhatjuk a tortát 10 percig.

Miután kihűlt készíthetünk a tetejére egy narancsos sajtkrémet. Egy natúr sajtkrémhez hozzákeverünk egy kevés tejfölt, narancslevet, reszelt narancshéjat és ízlés szerint cukrot.  




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)