A torta caprese egy ismert nápolyi desszert, melynek alapja a sok csokoládé és a mandula. Ha nem sütjük túl, akkor kívül roppan és belül könnyű és puha. Nagyon jó recept, nem kell hozzá lisztet használni, gluténérzékenyek is nyugodtan ehetik.
Nápolyban, a környékén, az Amalfi parton és Capri szigetén is elterjedt. A legenda szerint egy Carmine di Fiore nevű szakács kifelejtette a lisztet a süteményből mikor Capri szigetén elkészítette a vendégei számára.
Számos változata létezik. Készítik mogyoróval vagy citromosan, de az eredeti a mandulás, csokoládés.
Volt szerencsém Nápoly mellett kóstolni ezt a tortát, természetesen nagyszerű volt.
Hozzávalók:
- 30 dkg mandula
- 25 dkg szoba hőmérsékletű vaj
- 5 tojás szétválasztva
- 17 dkg cukor
- 25 dkg étcsokoládé minimum 70 százalék kakaótartalommal
- porcukor a tetejére
Elkészítés:
A mandulát leöntjük forró vízzel és egy percig áztatjuk, majd kibújtatjuk a héjából. Egy tepsi aljára sütőpapírt rakunk és ráhelyezzük a mandulákat és 200 fokon megpirítjuk. Vigyázzunk nehogy megégjen.
Ezután a mandulákat hagyjuk hűlni, majd egy késes aprítóban ledaráljuk.
A csokoládét vízfürdőn felolvasztjuk.
A vajat a cukor felével kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül az olvasztott csokoládét.
A mandulát is belekeverjük. Egyáltalán nem baj, ha kicsit darabos a mandula, úgy az igazi, ennél a receptnél nem kell mandulalisztet használni.
Felverjük a tojásfehérjéket úgy, hogy a vége felé hozzáadjuk a cukor második felét. Mikor kemény a hab óvatosan egy spatulával a tésztába forgatjuk.
Egy tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, kivajazzuk és megszórjuk liszttel. Beleöntjük a masszát és 180 fokon sütjük 1 óráig.
Mikor megsült hagyjuk kihűlni. Ne nyúljunk hozzá melegen, mert nagyon törékeny, miután kihűlt könnyebben lehet szeletelni is. Porcukorral megszórhatjuk és felvert tejszínhabbal és friss gyümölccsel tálaljuk.
Az alábbi fotó Neranoban készült, Olaszországban Sorrento mellett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése