2014. július 31., csütörtök

Emilia - Romagna és Toscana - 1. rész

Modigliana

Az idén Modigliana-ban foglaltunk szállást Emilia - Romagna tartományban. A helyre az interneten bukkantunk, miközben szállásokat keresgéltünk a környéken. Olyan helyre szerettünk volna menni, ahonnan könnyen elérhető a tenger Rimini és Ravenna, de Firenze és más toszkán városok is. Így esett a választásunk Modigliana-ra.  A szállásunk tulajdonképpen Modigliana-n kívül volt 3 km-re a hegyek között a szőlőültetvényekkel körülvett részen. Szomszéd sehol, csak a másik dombon, tulajdonképpen teljesen egyedül voltunk, kisgyermekes családok számára kitűnő helyen. A berendezés gyönyörű volt és életemben először voltam ennyire jól felszerelt konyhában. Még sajtreszelő és tésztaszűrő is volt, ami persze nem annyira meglepő Olaszországban mégsem általános. A kések, az edények a serpenyők, minden kifogástalan volt, még olívaolaj és balzsamecet is volt a konyhaasztalon. A tulajdonos Stefano Scalini, aki Quartarola néven borokat is forgalmaz. Bevallom őszintén nem voltam a bortól elragadtatva annyira, túl magas volt az alkoholtartalma és különösebben illata sem volt. Az íze némileg kárpótolt, de magamtól nem vásárolnék belőle.

Képek a szállásról és a környékről






Agriturismo Case Nuove, Stefano Scalini
Modigliana, Via Casa delle Suore 10.

Modigliana alig több mint 4000 lakosú városka. Látványosságai közé tartozik a Ponte San Donato híd és a Dóm. Itt élt Don Giovanni Veritá (1807- 1885), aki a város legismertebb lakója volt, egy igazi olasz hazafi, aki Olaszország egyesítése mellett szállt síkra.







Palmanova

Az első városka melyet meglátogattunk még útközben az Palmanova volt, mely északkeleten fekszik Udinétől 27 km-re. A város a 16. században épült, máig megőrizte 9 szögletű formáját. 1797-ig Velence fennhatósága alá tartozott, amikor az osztrák haderő sikeresen bevette. Napóleon csapatai kiűzték az osztrákokat és elfoglalták egész Velencét. Az 1797-es békeszerződésben Napóleon a Habsburg Birodalomnak adta a várost. 1805-ben a pozsonyi béke után saját Itáliai Királyságához csatolta, majd 1814-ben a bécsi kongresszus után Velence és szárazföldi birtokai Ausztriához kerültek. Az osztrák időszak 1866-ig tartott, mikor Friuli és Veneto az Olasz Királysághoz került. Az első világháborúban az olasz haderő fontos támaszpontja volt a város. Palmanova-t 1960-ban olasz műemlékké nyilvánították. A történelméről dióhéjban ennyit kívántam leírni. Lássuk ezt a gyönyörű várost közelebbről.

A központi tere a Piazza Grande, mely pontosan hatszögletű, itt  található a templom, a városháza és számos kávézó is. Mi a Caffetteria Torinese-t választottuk. Kiderült jó helyre érkeztünk, mert a Caffetteria Torinese-t a Gambero Rosso olasz borkalauz 2011-ben az év legjobb bárjává választotta. A bár 1938-ban nyitotta meg kapuit a közönség előtt.
Fontosnak tartják a minőséget, nem kínálnak cukros és mesterségesen színezett üdítőket, sem aromákkal készült ételeket.  Széles a borkínálat és a borokhoz választható falatkák, nyers sonkák, sajtok és halak. A kínálatot mindig a szezonhoz igazítják. Mi kávét és fagylaltot kóstoltunk valójában. A csokoládéfagylaltjuk a legjobb volt, melyet ezen a nyaraláson Olaszországban ettem. A kávé pont olyan, ahogyan szeretem, pár sötét, sűrű krémes korty a forró csésze alján, fekete és aromás, természetesen cukor nélkül keserűen.
A forró csokoládéhoz a világ legjobb kakaóit használják Valrhona-t, Michel Cluizel-t és Domori-t. 

Cím:

Palmanova, Friuli - Venezia Giulia
Piazza Grande 9.
Tel: 0432920732
www.caffetteriatorinese.com


      












A három városkapu (Porta Aquileia, Porta Udine, Porta Cividale) közül az egyik




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (4) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) borzselé (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (46) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (97) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (8) halászcsárda (1) halétel (2) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (33) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (2) Két falánk olasz (1) kezdet miért? (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (2) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (23) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) pangasius (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (2) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rosé (1) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (16) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejcsokoládé (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (1) tőkehal (1) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)