2011. július 4., hétfő

Erdélyi padlizsánkrém kétféleképpen

Nem emlékszem mikor jártam először Erdélyben. Az első utam Kolozsvárra vezetett a rokonaimhoz. Emlékezetes maradt számomra a reggelire elfogyasztott padlizsánkrém. Azóta persze nagyon sokszor ettem más erdélyi városokban is és mi is gyakran készítjük el itthon.

Hozzávalók:

- 3 padlizsán
- 2 fej kisebb vöröshagyma
- só, bors
- olaj, de ezúttal nem olívaolaj, hanem napraforgó olaj

Elkészítés:

- Lyukacsos vaslapon megsütjük a padlizsánokat. Akkor van kész, ha a külseje megég. Beletesszük egy nagyobb tálba és hagyjuk kihűlni.






- A padlizsán levet ereszt közben, ezt semmiképpen ne dobjuk el, mert remek ízt ad a krémünknek.





- A padlizsánokat késsel meghámozzuk. A képen jól látszik, hogy hogyan a legcélszerűbb, hogy ne bajlódjunk vele sokáig. Majd a héjáról lekaparjuk a kés fokával a rajta maradt darabokat.





- Egy fadeszkára tesszük és késsel vágni kezdjük. Addig ütjük a késsel, míg apró nem lesz. Sokan kihagyják ezt a mozdulatot és másképpen törik össze a padlizsánt, de szerintem így jobb lesz.




- Beletesszük az összevágott padlizsánt egy tálba és hozzáadjuk a levét is.

- Közben felaprítjuk a vöröshagymát is, majd belekeverjük.





- A végén tetszés szerint megcsurgatjuk olajjal, majd alaposan elkeverjük. Akkor jó, ha az olajtól kellemesen sima lesz. Ez nem diétás étel. :)

- Sózzuk, borsozzuk.






Így készül a padlizsánkrém Erdélyben sok háznál.

Azonban vannak, akik majonézzel készítik. Itt ugyanígy járunk el, ahogyan én mutattam, de a végén hozzáadjuk a majonézt. Még nem ettem olyan helyen, ahol bolti majonézt kevertek volna hozzá. Érdemes házilag elkészíteni, a végeredmény sokkal jobb lesz.

A másik hozzávaló, ami kerül bele gyakran a fokhagyma. Szerintem ebből megint saját ízlésünk szerint rakhatunk bele.

Jó étvágyat!

22 megjegyzés:

  1. bizony-bizony, igazi vinete, felejthetetlen és verhetetlen! Nagyapám (házi) majonézzel csinálja, az is igaz, de ez, valóban, valami kifejezhetetlen!

    VálaszTörlés
  2. Nem lehet nem szeretni, aki megkóstolta mindenkinek ízlik, egyik kedvenc kencém :)))

    VálaszTörlés
  3. Két észrevétel: Hagyományosan - és szigorúan - fakéssel szokták "aprítani", a vas/acél kellemetlen mellékízt kölcsönöz(het).

    A keverthez tetszés szerint mennyiségű - jó sok - citromlevet szoktak csepegtetni, ami még jobban előhozza a komplex ízt.

    VálaszTörlés
  4. Na így sütve az igazi és nem a sütőben, imádom

    VálaszTörlés
  5. Hobbiszakács: Érdekes mi nem csepegtetünk citromlevet. Hamarosan utazom Gyergyóba, ott megkérdezem a barátaimat. :) Úgy látszik az erdélyi padlizsánkrém is sokféleképpen készül.

    VálaszTörlés
  6. Én sem szoktam citromlevet hozzáadni. Viszont a levét mindig leöntöm róla, mert kesernyés. Faszénen megsütve az igazi:)

    VálaszTörlés
  7. finom! en is keszitek mama. Sajnos csak a sütöben. :-( de en is teszek egy kis eccetet...es talalok hozza igazi, finom paradicsomot!

    VálaszTörlés
  8. A vinete a padlizsán román neve. Semmi okunk nincs rá hogy használjuk. Akkor inkább a török eredetű padlizsánt. De mondják még tojásgyümölcsnek és fekete paradicsomnak, sőt, török paradicsomnak is.

    Más.

    A jelenlegi késekkel nyugodtan aprítható a padlizsán. A régen használt alpakkának volt negatív hatása, de a mai kések bízvást bevethetőek.

    VálaszTörlés
  9. Érdekes, mindketten egymás után töltöttük fel a gasztroblogokra a padlizsánkrém kétféleképpen című posztunkat! :)

    Egyvalamit csinálok nagyon másképp, mint te: én sőt, leöntöm a kiengedett levet, és sokáig hagyom csepegni a padlizsánt, hogy minél kevesebb keresnyés-csípős leve maradjon. Nagyon savas, és bántja a gyomrot, de persze, ezt mindenki maga dönti el. Ha a tiéteket nem, és így szeretitek, akkor ez van. :)

    A majonézesbe kell egy ki savanyítás, legalábbis én szoktam tenni citromlevet vagy ecetet, de csak néhány cseppet.

    Van padlizsánaprító fakésem, de már nagyon ritkán használom. Rég áttértem a botmixerre. Jobban szeretjük, ha abszolút krémes. Persze, azért néha van, hogy csak darabolom.

    Ami pedig a nevét illeti... Kedves Endre, én a padlizsánt padlizsánnak hívom, de ha "magunk között" beszélünk, akkor a belőle készült krém az feltétlenül vinetta. Tehát nem a zöldség a vinetta, hanem a krém. Igaz a vinete vagy vinette kifejezést mifelénk nem szokás használni, csak az a-ra végződő magyarosított formáját, és szerintem semmi rossz nincs ebben. Pont úgy használhatjuk a románból eredő szavakat is, mint a törökből vagy más nyelvekből valókat. Az sem rosszabb. Valljuk be, nem ugyanaz a kategória, mint a "punga". Természetesen, én is azt vallom különben, hogy magyarul beszéljünk, de az erőltetett dolgoknak sem vagyok híve. Tehát ha az erdélyi embernek "jobban fekszi a nyelvét" a vinetta a padlizsánkrém helyett, akkor szerintem hagyni kell úgy mondani.

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  11. A vinete, vinette, vinetta, mind román jövevényszó, úgy mint a "faktúra", a "somér", a "kitánca", a "punga", a "pix", a "karióka", a "maszlina", a "borkán" s hadd ne soroljam. Akinek fontos a tiszta magyar beszéd, az kerüli.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)