Hozzávalók:
- 3 padlizsán
- 2 fej kisebb vöröshagyma
- só, bors
- olaj, de ezúttal nem olívaolaj, hanem napraforgó olaj
Elkészítés:
- Lyukacsos vaslapon megsütjük a padlizsánokat. Akkor van kész, ha a külseje megég. Beletesszük egy nagyobb tálba és hagyjuk kihűlni.


- A padlizsán levet ereszt közben, ezt semmiképpen ne dobjuk el, mert remek ízt ad a krémünknek.


- A padlizsánokat késsel meghámozzuk. A képen jól látszik, hogy hogyan a legcélszerűbb, hogy ne bajlódjunk vele sokáig. Majd a héjáról lekaparjuk a kés fokával a rajta maradt darabokat.


- Egy fadeszkára tesszük és késsel vágni kezdjük. Addig ütjük a késsel, míg apró nem lesz. Sokan kihagyják ezt a mozdulatot és másképpen törik össze a padlizsánt, de szerintem így jobb lesz.

- Beletesszük az összevágott padlizsánt egy tálba és hozzáadjuk a levét is.
- Közben felaprítjuk a vöröshagymát is, majd belekeverjük.

- A végén tetszés szerint megcsurgatjuk olajjal, majd alaposan elkeverjük. Akkor jó, ha az olajtól kellemesen sima lesz. Ez nem diétás étel. :)
- Sózzuk, borsozzuk.


Így készül a padlizsánkrém Erdélyben sok háznál.
Azonban vannak, akik majonézzel készítik. Itt ugyanígy járunk el, ahogyan én mutattam, de a végén hozzáadjuk a majonézt. Még nem ettem olyan helyen, ahol bolti majonézt kevertek volna hozzá. Érdemes házilag elkészíteni, a végeredmény sokkal jobb lesz.
A másik hozzávaló, ami kerül bele gyakran a fokhagyma. Szerintem ebből megint saját ízlésünk szerint rakhatunk bele.
Jó étvágyat!

bizony-bizony, igazi vinete, felejthetetlen és verhetetlen! Nagyapám (házi) majonézzel csinálja, az is igaz, de ez, valóban, valami kifejezhetetlen!
VálaszTörlésNem lehet nem szeretni, aki megkóstolta mindenkinek ízlik, egyik kedvenc kencém :)))
VálaszTörlésKét észrevétel: Hagyományosan - és szigorúan - fakéssel szokták "aprítani", a vas/acél kellemetlen mellékízt kölcsönöz(het).
VálaszTörlésA keverthez tetszés szerint mennyiségű - jó sok - citromlevet szoktak csepegtetni, ami még jobban előhozza a komplex ízt.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésNa így sütve az igazi és nem a sütőben, imádom
VálaszTörlésHobbiszakács: Érdekes mi nem csepegtetünk citromlevet. Hamarosan utazom Gyergyóba, ott megkérdezem a barátaimat. :) Úgy látszik az erdélyi padlizsánkrém is sokféleképpen készül.
VálaszTörlésBA: Egy próbát megér :-)
VálaszTörlésÉn sem szoktam citromlevet hozzáadni. Viszont a levét mindig leöntöm róla, mert kesernyés. Faszénen megsütve az igazi:)
VálaszTörlésfinom! en is keszitek mama. Sajnos csak a sütöben. :-( de en is teszek egy kis eccetet...es talalok hozza igazi, finom paradicsomot!
VálaszTörlésA vinete a padlizsán román neve. Semmi okunk nincs rá hogy használjuk. Akkor inkább a török eredetű padlizsánt. De mondják még tojásgyümölcsnek és fekete paradicsomnak, sőt, török paradicsomnak is.
VálaszTörlésMás.
A jelenlegi késekkel nyugodtan aprítható a padlizsán. A régen használt alpakkának volt negatív hatása, de a mai kések bízvást bevethetőek.
Érdekes, mindketten egymás után töltöttük fel a gasztroblogokra a padlizsánkrém kétféleképpen című posztunkat! :)
VálaszTörlésEgyvalamit csinálok nagyon másképp, mint te: én sőt, leöntöm a kiengedett levet, és sokáig hagyom csepegni a padlizsánt, hogy minél kevesebb keresnyés-csípős leve maradjon. Nagyon savas, és bántja a gyomrot, de persze, ezt mindenki maga dönti el. Ha a tiéteket nem, és így szeretitek, akkor ez van. :)
A majonézesbe kell egy ki savanyítás, legalábbis én szoktam tenni citromlevet vagy ecetet, de csak néhány cseppet.
Van padlizsánaprító fakésem, de már nagyon ritkán használom. Rég áttértem a botmixerre. Jobban szeretjük, ha abszolút krémes. Persze, azért néha van, hogy csak darabolom.
Ami pedig a nevét illeti... Kedves Endre, én a padlizsánt padlizsánnak hívom, de ha "magunk között" beszélünk, akkor a belőle készült krém az feltétlenül vinetta. Tehát nem a zöldség a vinetta, hanem a krém. Igaz a vinete vagy vinette kifejezést mifelénk nem szokás használni, csak az a-ra végződő magyarosított formáját, és szerintem semmi rossz nincs ebben. Pont úgy használhatjuk a románból eredő szavakat is, mint a törökből vagy más nyelvekből valókat. Az sem rosszabb. Valljuk be, nem ugyanaz a kategória, mint a "punga". Természetesen, én is azt vallom különben, hogy magyarul beszéljünk, de az erőltetett dolgoknak sem vagyok híve. Tehát ha az erdélyi embernek "jobban fekszi a nyelvét" a vinetta a padlizsánkrém helyett, akkor szerintem hagyni kell úgy mondani.
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésEz vinetés kenyér! :D
VálaszTörlésA vinete, vinette, vinetta, mind román jövevényszó, úgy mint a "faktúra", a "somér", a "kitánca", a "punga", a "pix", a "karióka", a "maszlina", a "borkán" s hadd ne soroljam. Akinek fontos a tiszta magyar beszéd, az kerüli.
VálaszTörlésAfyon
VálaszTörlésBalıkesir
Kırklareli
Amasya
Bilecik
4LW4SD
Sakarya
VálaszTörlésKayseri
Van
Konya
Samsun
84DTJ
Kocaeli
VálaszTörlésDenizli
Bartın
Kocaeli
Adana
LHEV4
düzce
VálaszTörléssakarya
tunceli
van
bayburt
LOAPE
görüntülüshow
VálaszTörlésücretli show
EA5OD6
antep evden eve nakliyat
VálaszTörlésbolu evden eve nakliyat
afyon evden eve nakliyat
tekirdağ evden eve nakliyat
artvin evden eve nakliyat
JV33İA
16089
VálaszTörlésbuy steroids
Coin Nedir
İstanbul Evden Eve Nakliyat
Erzurum Evden Eve Nakliyat
order parabolan
buy pharmacy steroids
clenbuterol for sale
Malatya Evden Eve Nakliyat
sarms for sale
4CD27
VálaszTörlésThreads Takipçi Satın Al
Soundcloud Reposts Hilesi
Bitcoin Mining Nasıl Yapılır
Bitcoin Yatırımı Nasıl Yapılır
Telcoin Coin Hangi Borsada
Bitcoin Madenciliği Nedir
Telegram Görüntüleme Hilesi
Yeni Çıkan Coin Nasıl Alınır
Bitcoin Giriş Nasıl Yapılır
شركة عزل اسطح بالجبيل w5gS5nUmqD
VálaszTörlésشركة تنظيف سجاد بخميس مشيط nVmJ4oSs22
VálaszTörlésشركة تنظيف فلل بالقطيف 8cumVVIvmJ
VálaszTörlés055117F82D
VálaszTörlésinstagram çok ucuz takipçi