Egy igazi tavaszi étel. Friss, zsenge karalábéval érdemes elkészíteni, mikor még a gumó nem fás. A zöld részét se dobjuk el, mert belevágjuk majd az ételbe.
Hozzávalók:
- 4-5 zsenge karalábé
- friss karalábézöld
- 300 gramm darált marhahús
- 300 gramm darált disznóhús
- 150 gramm rizs
- 1 fej vöröshagyma
- só
A szószhoz:
- 1 csokor friss kapor
- 5 szál újhagyma
- tejszín, tej vagy tejföl
- egy kevés liszt a sűrítéshez
Elkészítés:
A pici karalábé darabokat nem dobom el, hanem félreteszem.
A vöröshagymát apróra vágom és megpárolom, a rizst pedig egy kicsit előfőzöm.
A húst összekeverem a hagymával, a rizzsel és a sóval.
A karalábékat megtöltöm a hússal, a maradékból pedig gombócot formázom.
A karalábékat egy lábos aljára teszem, majd felöntöm vízzel és megfőzöm. A húsgombócokat és a kicsi karalábékat is a vízbe teszem a karalábé zöldjével együtt.
Mikor puha a karalábé készen is van.
A levét félreteszem és felhasználom a kaporszósz készítéséhez.
A kaporszósz:
Egy evőkanál vajban megdinsztelek 5 szál újhagymát apróra vágva, hozzáadom a friss kaprot is. Megpárolom egy kevés főzőlével, majd az egészet hozzáadom. Körülbelül 2,5 dl volt. Innentől kezdve több lehetőség van. Használhatunk tejet, tejszínt vagy tejfölt is. Leírom az egyik változatot. 1 dl tejfölt vagy tejszínt kikeverünk két kiskanál liszttelés egy kevés tejjel. (kb. 50 ml) Hozzáöntöm a kapros folyadékhoz és alacsony lángon főzöm, míg be nem sűrűsödik. A sűrűségét szabályozhatjuk tejjel vagy tejföllel. Sóval, borssal ízesítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése