Minden évben Húsvétkor az ünnepi menü része a tárkonyos bárányleves és a báránysült is. Mindenki nagyon szereti, ezért máskor is szívesen készítjük, nemcsak Húsvétkor.
A leveshez a zöldségek természetesen ízlés szerint variálhatók.
Hozzávalók:
- 50 dkg. bárányhús (csontos hússal készítettük, ha nincs csont a húson, akkor elegendő lehet 30 dkg. is)
- 80- 100 gramm zöldborsó
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 kisebb darab zeller
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- tárkonyecet
- citromlé
- só, bors
- tárkony
- tejföl ízlés szerint
- olívaolaj
A bárányhúst feltesszük bő vízbe főni. A vízbe teszünk sót, borsot és lehet kakukkfüvet is.
Amikor puha a hús, akkor kitesszük egy tányérra, majd a levet leszűrjük.
Ha csont nélküli húst vásároltunk, akkor főzhetjük nyugodtan a zöldségekkel együtt.
A leveshez a zöldségeket megtisztítjuk és darabokra vágjuk.
Egy kevés olívaolajon a hagymát és a fokhagymát megpároljuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket és tovább pároljuk néhány percig. Ezután a leszűrt léhez adjuk a zöldségeket és ismét a lángra tesszük.
Közben megszórjuk tárkonnyal.
Amikor a zöldségek megpuhultak, akkor hozzákeverünk tejfölt.
Tálaláskor zöld tárkonnyal díszíthetjük. Ha nincs nekünk nem probléma, akkor tegyünk nyugodtan zöld petrezselymet a tetejére. Hozzáadhat mindenki ízlés szerint tárkonyecetet és citromlevet is. Díszíthetjük még tejföllel is.
A tavalyi ünnepi asztalon voltak ezek a tojások. Borbély Viki festette őket.
2012. március 30., péntek
Tárkonyos bárányleves
Címkék:
bárány,
erdélyi konyha,
Húsvét,
leves,
tárkony
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Címkék
futásfélmaraton
(1)
1848
(1)
Advent
(2)
áfonya
(2)
ajándék
(3)
Alkonyi László
(1)
Alkonyi_László
(2)
alma
(10)
amaránt
(2)
amaretti
(1)
amaretto
(1)
amerikai
(2)
ananász
(1)
Angela Hartnett
(1)
Anglia
(7)
angol
(2)
angol konyha
(3)
Anna Pavlova
(1)
Antonio Carluccio
(1)
aprósütemény
(6)
Arad
(1)
aszalt szilva
(1)
Ausztria
(1)
avokádó
(3)
Az ínyesmester szakácskönyve
(3)
Ázsia
(3)
babér
(1)
bacon
(1)
banán
(8)
banánkenyér
(1)
baracklekvár
(1)
bárány
(1)
bazsalikom
(4)
Bécs
(3)
befőzés
(1)
birsalma
(2)
blogszületésnap
(1)
Bodri pince
(1)
bonbon
(2)
bor
(7)
Borbély Zsolt Attila
(1)
borjúnyelv
(1)
borkorcsolya
(1)
borleves
(1)
borok
(2)
bors
(1)
briós
(1)
brokkoli
(1)
burgonya
(1)
cake pop
(1)
Cambridge
(2)
Capri
(2)
carrot cake
(2)
cékla
(7)
chili
(3)
ciabatta
(1)
citrom
(8)
cukkini
(1)
cukormentes
(1)
cukrászda
(1)
curry
(3)
cseresznye
(1)
csillagánizs
(1)
csirke
(4)
csirkecomb
(1)
csirkemáj
(1)
csokitorta
(1)
csokoládé
(45)
csombor
(1)
darázsfészek
(1)
datolya
(4)
Deák Ferenc
(1)
Dél- Olaszország
(4)
Dél- Tirol
(1)
desszert
(96)
desszert.
(1)
díj
(2)
dió
(13)
Don Alfonso 1890
(1)
Dorozsmai Endre
(1)
édesburgonya
(1)
édeskömény
(2)
édesség
(5)
egészséges
(17)
egzotikus
(2)
élesztős tészta
(1)
előétel
(20)
előétel gluténmentes
(3)
Emilia- Romagna
(1)
eper
(10)
Erdély
(2)
erdélyi ételek
(1)
erdélyi konyha
(9)
Essencia
(1)
Észak- Olaszország
(1)
Északi- tenger
(1)
étterem
(3)
étteremajánló
(1)
étteremkritika
(1)
fafülgomba
(1)
fagylalt
(1)
fahéj
(3)
fánk
(5)
Farsang
(3)
fehér csokoládé
(2)
fehércsokoládé
(2)
fejléc
(2)
felfújt
(1)
félmaraton
(1)
fenyőmag
(1)
feta
(1)
focaccia
(1)
fokhagyma
(3)
főétel
(14)
francia
(2)
futás
(2)
futóknak
(2)
füge
(2)
garnéla
(2)
gasztroajándék
(2)
Gere Andrea
(1)
gesztenye
(3)
gesztenyeliszt
(1)
Giorgio Locatelli
(1)
gluténmentes
(56)
gluténmentesen
(1)
gomba
(1)
Gordon Ramsay
(3)
Gragnano
(1)
gránátalma
(1)
grapefruit
(1)
gyerekeknek
(30)
gyerekmenü
(1)
Gyergyó
(1)
gyömbér
(11)
gyümölcs
(32)
habcsók
(2)
habcsók kávé
(2)
hagymalekvár
(1)
hal
(7)
halászcsárda
(1)
halétel
(1)
házi
(1)
házias
(1)
Heston Blumenthal
(1)
hideg
(2)
hús
(3)
hús_nélkül
(3)
Húsvét
(8)
india
(2)
irodalom
(1)
ital
(3)
Jamie Oliver
(1)
játék
(5)
joghurt
(4)
kacsa
(1)
kagyló
(1)
kakaó
(7)
kakaólikőr
(2)
kakaós
(1)
kandírozott
(1)
kapor
(1)
káposzta
(1)
Karácsony
(32)
karalábé
(1)
karamell
(3)
kardamom
(1)
kávé
(7)
kávé mellé
(1)
kecskesajt
(3)
keksz
(9)
kelet
(1)
kelt tészta
(12)
kenyér
(3)
Két falánk olasz
(1)
kifli
(1)
kínai
(2)
kiwi
(2)
klasszikus
(2)
kocsonya
(1)
kókusz
(10)
kókusztej
(5)
Kolozsvár
(1)
konyhasónapló
(1)
koriander
(1)
Kossuth Lajos
(1)
köles
(1)
köret
(1)
körte
(4)
krém
(1)
krémleves
(1)
kritika
(2)
kuglóf
(2)
kuszkusz
(1)
lángos
(1)
Lavazza
(1)
lazac
(6)
lazacpisztráng
(1)
lekvár
(3)
lencse
(1)
lepény
(2)
lestyán
(1)
levendula
(1)
leves
(22)
likőr
(1)
lilakáposzta
(1)
linzer
(1)
liszt nélkül
(4)
lisztmentes
(1)
Lombardia
(2)
London
(4)
Luca nap
(1)
macaron
(1)
Magyar Elek
(3)
magyar konyha
(1)
mák
(5)
málna
(3)
Mamma Agata
(1)
mandula
(16)
mangó
(2)
március_15
(1)
marhafarok
(1)
marhahús
(1)
Marina del Cantone
(1)
marsala
(1)
mascarpone
(3)
Massa Lubrense
(1)
mazsola
(3)
medvehagyma
(2)
meggy
(6)
menü
(2)
menüsor
(1)
méz
(7)
mézes
(2)
mézeskalács
(2)
Modigliana
(1)
mogyoró
(10)
mogyorókrém
(1)
mousse
(2)
mozzarella
(1)
muffin
(3)
must
(1)
München
(1)
müzli
(1)
Nápoly
(1)
narancs
(7)
német
(1)
Nerano
(1)
Nigella Lawson
(1)
Nutella
(3)
nyár
(2)
nyári
(1)
nyírfacukor
(2)
olajbogyó
(3)
olasz konyha
(24)
Olaszország
(8)
olívaolaj
(1)
omlós tészta
(3)
orda
(1)
osztrák konyha
(1)
osztrigaszósz
(1)
ősz
(1)
paccheri
(1)
padlizsán
(2)
padlizsánkrém
(1)
Pak_choy
(1)
palacsinta
(1)
paleo
(5)
Palmanova
(1)
panna cotta
(3)
papaya
(1)
paprika
(2)
paradicsom
(6)
parfé
(1)
pasta
(1)
pavlova
(1)
pekándió
(1)
petrezselyemgyökér
(2)
pisztráng
(1)
pite
(4)
pizza
(1)
pogácsa
(3)
Pompei
(1)
próbálkozások
(1)
program
(1)
Provence
(2)
pub
(2)
Puglia
(1)
puncs
(1)
quinoa
(2)
rebarbara
(1)
reform
(1)
régi recept
(1)
Réka
(1)
répa
(2)
ribizli
(1)
ricotta
(1)
rizottó
(1)
rizsliszt
(2)
rizstészta
(1)
Róma
(2)
rozmaring
(4)
rukkola
(4)
rumos_meggy
(1)
sáfrány
(1)
sajt
(1)
sajttorta
(1)
saláta
(9)
saláta egészséges
(1)
sárgabarack
(1)
sárgadinnye
(2)
sárgarépa
(1)
savanyú_uborka
(1)
Soltvadkert
(1)
sonka
(2)
sóska
(1)
sör
(1)
spagetti
(1)
spárga
(2)
spenót
(1)
sport
(2)
stévia
(1)
Stollen
(1)
suhajda
(1)
süllő
(1)
sült paprika
(1)
sütemény
(15)
sütés- főzés gyerekkel
(1)
süti nyalóka
(1)
sütőtök
(16)
szardella
(2)
szárított paradicsom
(1)
Szeged
(2)
Szekszárd
(1)
Szent Korona cukrászda
(1)
Szenteste
(1)
szerecsendió
(1)
Szeretlek Magyarország
(1)
szezámolaj
(1)
szilva
(6)
Szilveszter
(2)
szójaszósz
(2)
szőlő
(3)
születésnap
(2)
szüret
(1)
tamarind
(1)
tárkony
(2)
tavasz
(2)
tejbegríz
(1)
tejföl
(1)
tejszín
(4)
teljes kiőrlésű
(3)
Temesfő
(1)
terrine
(3)
tészta
(1)
tojás
(1)
tojásfehérje
(8)
tojáslikőr
(1)
Tokaj
(3)
tonhal
(2)
torma
(1)
Torockó
(1)
torta
(31)
Toscana
(2)
tökmag
(3)
töltött_káposzta
(1)
trüffel
(2)
túró
(14)
túrógombóc
(1)
túrós pite
(1)
túrótorta
(1)
Umbria
(1)
utazás
(20)
ünnep
(10)
ünnepi ételek
(1)
ünnepi_menüsor
(1)
ünnepre
(1)
vanília
(2)
vaníliaöntet
(1)
vaníliarúd
(2)
vargabéles
(1)
vásár
(2)
vegetáriánus
(4)
Velence
(1)
vendéglőkritika
(1)
vendégváró
(5)
vers
(1)
versenyrecept
(1)
Vida Péter
(1)
VKF 39
(1)
VKF 40
(1)
VKF 41
(1)
VKF 44
(1)
VKF 45
(1)
vörös áfonya
(1)
vöröslencse
(1)
Walter Eselböck
(1)
wasabi
(1)
Wiedenthal
(1)
zabaglione
(1)
zöldbab
(1)
zöldcitrom
(2)
zöldség
(1)
zöldségek
(4)
zsemlegombóc
(1)
Zserbó
(1)
Majdnem így készítem én is, imádom!
VálaszTörlés