Az egyik a süllő. A süllő megtalálható Magyarország folyó- és állóvizeiben. Ha horgászni járunk és szerencsénk van, akkor süllőt foghatunk jó eséllyel. :)
A süllő latin neve Sander lucioperca. Közép- és Kelet- Európában él. Fehér húsú szálkamentes hal.
A süllő nagyon értékes halfajta. Azt érdemes még róla tudni, hogy a süllő ugyanaz a hal, mint a fogas. 1,5 kiló alatt süllőnek, felette fogasnak nevezzük. A nevét onnan kapta, hogy négy darab foga van, 2 felül és 2 lent.
A süllő bárhogyan elkészíthető, ízletes és nagyon alacsony a zsírtartalma.
A saláta másik hozzávalójáról a lazacról most nem írnék semmit. A receptből tulajdonképpen ki is hagyható.
Spárgás halsaláta
Hozzávalók:
- 20 dkg süllő- ha csak süllőt használunk, akkor 40 dkg
- 20 dkg lazac
- 10 dkg spárga
- 1 csokor retek
- 2 db citrom
- 4 db fürjtojás
- 2 db paradicsom
- 1 db babérlevél
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- só
Elkészítés:
- A fürjtojásokat keményre főzzük. Ha nem tudunk beszerezni fürjtojást, akkor nem baj, viszont nagyon egészséges, érdemes néha azt is enni. Nagyobb boltokban sokszor kapható. Ha nem azt használunk, akkor 2 tojást főzzünk meg. Leszedjük a héját és negyedekre vágjuk.
- A spárgát egyszerűen megfőzzük sós vízben. Mi feldaraboltuk előtte. Amikor készen van citromlével és
olívaolajjal összekeverjük. Ha sótlan még tehetünk rá sót.
- A retket felszeleteljük, a paradicsomot pedig szintén felvágjuk.
- Mindent összekeverünk. Végül a halat is hozzátesszük. Hidegen tálaljuk.
Szerintem nagyon finom, ünnepen vagy a vendégeinknek is elkészíthetjük. A legnagyobb előnye az, hogy előre is elkészíthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése