A múlt héten Németországból érkeztek hozzánk vendégek, valójában nekik készítettem el ezt a süteményt.
Még van néhány belőle, mert készült zserbó is és panna cotta is. Ez utóbbi még mindig töretlen népszerűségnek örvend a családunkban. (A panna cotta és a zserbó receptet is megírom hamarosan).
Hozzávalók a sütemény tésztájához:
- 1 tojás
- 3 dkg vaj
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál tej
- 10 dkg cukor
- 45 dkg liszt
- 1 kávés kanál sütőpor
Az almás- diós töltelékhez:
- 1 kg alma
- 25 dkg darált dió
- 1 csomag vaníliás cukor- lehetőleg Bourbon vaníliás cukor
- ízlés szerint még adhatunk hozzá cukrot
- sárgabaracklekvár
Elkészítés:
A tojást, a vajjal, cukorral, mézzel és a tejjel egy lábosban vízgőzön állandóan kevergetve 10 percig melegítjük.
Hozzáadjuk a sütőporos lisztet és tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát két részre osztjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk egy lisztezett felületen.
Egy tepsi hátoldalát megkenünk vajjal. A lapokat 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük.
Még melegen megkenjük lekvárral.
A töltelék elkészítése:
Az almát lereszeljük és egy kevés vízzel megpároljuk. Én tettem hozzá fahéjat és juharszirupot is, bár nem kötelező. Hozzákeverjük a darált diót és a cukrot. Néhány perc alatt készen is van.
A lekvárral megkent lapra rávisszük a tölteléket, lehetőleg még melegen, majd rátesszük a tetejét is.
A tetejét is megkenhetjük lekvárral, akkor értelemszerűen a lekváros felület kerül a töltelékre.
Egy konyharuhával letakarjuk és néhány órát állni hagyjuk. A tészta puha és omlós lesz.
Tálaláskor porcukrot szórtam rá.
Fincsi. :P
VálaszTörlésKöszönöm! :)
VálaszTörlésHű de finom lehet. Alma és dió, ráadásul baracklekvár. Csupa finomságot készítettél a vendégeknek. Tuti nem panaszkodtak:)
VálaszTörlésEmi, nem valóban. :) Ők is hoztak a gyerekeknek egy finom kekszet, amelyhez teljes kiőrlésű lisztet is adtak. Elkérem majd a receptet. :)
VálaszTörlés