Hozzávalók:
- 170 gramm vaj
- 100 gramm liszt
- 140 gramm cukor
- 3 nagyobb tojás enyhén felverve
- 100 gramm darált mandula
- 4 evőkanál kávé hidegen
- 1 teás kanál sütőpor
- egy csipet só
Elkészítés:
A vajat a cukorral krémessé keverjük, majd az enyhén felvert tojásokat is, de úgy, hogy apránként, nem egyszerre az egészet.
Ezután az őrölt mandula következik, majd két evőkanál a kávéból. Most is egyenletessé keverjük.
A lisztet, a sütőport és a sót rászitáljuk a tésztánkra és megint megkeverjük. Én ehhez mixert használtam.
A végén hozzáadjuk a kávé második felét.
Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral és kivajazzuk. (Én szilikonos formát használtam, azt elegendő csak vajazni.)
150 fokra beállítottam a sütőt, ami körülbelül 4-es fokozat. 50- 60 perc alatt megsütjük. A végén tűpróbával ellenőrizzük. Akkor van készen, amikor a tűhöz nem ragad semmi, hanem tiszta marad.
A csokiglazúr elkészítése:
Hozzávalók:
150 gramm jó minőségű étcsokoládé, minimum 70 százalékos
2 evőkanál olaj
Gőzfürdőn megolvasztjuk a csokoládét, majd hozzákeverjük az olajat. Még melegen felvisszük a tortára, úgy hogy bőven öntünk a közepére belőle és hagyjuk egyenletesen szétterülni, nem kenegetjük, mert akkor nem lesz szép.
Fagylalttal tálaltam és naranccsal díszítettem.
A recept eredeti változata Gordon Ramsay Baráti lakomák című könyvében található.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése