2012. október 22., hétfő

Fűszeres birsalmás pite

Gondolom feltűnt nektek, hogy nagyon sok a blogomon a desszert és sokkal kevesebb a főétel és a leves. Tulajdonképpen ez annak köszönhető, hogy olyan családban élek, ahol mindenki szeret főzni és sütni. Általában a feladatokat leosztjuk és én szoktam kapni a desszert frontot.

Igazi őszi desszert ez a birsalmás pite. Én már kétszer készítettem mostanában, mert nagy sikere volt. A receptet nem én találtam ki, hanem az Évszakok konyhája című kötetből kölcsönöztem, bár egy kicsit változtattam az elkészítési módon, a mennyiségeken azonban nem. Ezt a könyvet egyébként nagyon szeretem, már sok receptet kipróbáltam belőle. Érdemes időnként levenni a polcról és átlapozni.  


Hozzávalók:

- 6 dl száraz vörösbor
- 1, 2 kg birsalma meghámozva, kimagozva és vékonyra szeletelve
- 6 dkg cukor
- 2 fahéjrúd
- 8- 10 db szegfűszeg
- 3 citromhéjcsík


A tészta hozzávalói:

- 18 dkg cukor
- 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 3 tojás sárgája
- 37 dkg liszt
- egy csipet só


- 2 dl tejszín





Elkészítés:

A vörösbort felforraljuk a fűszerekkel és a cukorral, majd belerakjuk a birsalmát. Körülbelül 1 óráig főzzük alacsony lángon, fedő nélkül. Közben ellenőrizhetjük, hogy megpuhultak- e már. Ne főzzük szét!

Amikor ezzel készen vagyunk egy szitára rakjuk a birsalmákat és lecsöpögtetjük. Ezután egy papírtörlőre tesszük a gyümölcsöket, közben pedig eltávolítjuk a szegfűszeget és a citromhéjakat.

A fűszeres bort egy serpenyőbe rakjuk és magas hőfokon addig forraljuk, míg körülbelül 1 dl sűrű szirup nem lesz belőle. Nem szabad magára hagyni, mert ha serpenyőben redukáljuk, akkor hamar készen van.

Elkészítjük a tésztát is.
A vajat és a cukrot egy mixerrel világosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Ezután ráöntjük a lisztet és tésztát gyúrunk belőle. Egy fóliába csomagoljuk és fél óráig a hűtőben pihentetjük.

Amikor letelt a fél óra, akkor kettéválasztjuk a tésztát. A másik felét visszarakjuk a hűtőbe, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Egy tortaformát kivajazunk és a tészta felét az aljába nyomkodjuk. Én kinyújtottam egy lisztezett deszkán és úgy raktam a formába, de nyugodtan lehet darabonként is, nincs jelentősége.

Ezután ráhelyezzük a birsalma darabokat. A tészta másik felét szintén kinyújtjuk, majd a töltelékre rakjuk. Én már kétszer készítettem el ezt a süteményt és az első alkalommal sikerült kinyújtani és ráhelyezni, a második alkalommal azonban nehezebben tudtam a tésztával dolgozni. Ha nehéz vele, mert ragacsosabb, akkor nyújtsuk ki és szaggassunk formákat belőle. A formákat pedig óvatosan a gyümölcsre pakoljuk, úgy, hogy a birsalma lehetőleg ne maradjon fedetlenül. A formák egy kicsit nyugodtan takarhatják egymást.

A sütőt 190 fokra melegítjük és körülbelül 40 percig sütjük a tésztát.

Tálaláskor a tejszínt felverjük egy nagyon kevés cukorral és a szirupból óvatosan hozzákeverünk 1-2 evőkanállal. Figyelem! Először verjük kemény habbá a tejszínt, csak azután adjuk hozzá a szirupot, semmiképpen ne korábban. A maradék szirupból csorgathatunk a tányérra és a süteményre is.


1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (4) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) borzselé (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (46) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (97) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (8) halászcsárda (1) halétel (2) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (33) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (2) Két falánk olasz (1) kezdet miért? (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (2) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (23) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) pangasius (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (2) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rosé (1) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (16) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejcsokoládé (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (1) tőkehal (1) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)