2013. január 16., szerda

Lazac pohárban wasabis túróval és almával


Nálunk járt Miklós Csabi móri borász. Róla szeretnék később részletesebben is írni. Most csak ezt a hideg előételt mutatnám be, aminek az alapja pácolt, fűszeres lazac, vagy füstölt lazac. 
A fotón még látszódik néhány étel, három tálon a lazac a főszereplő, az utolsón pedig kacsamell szeletek vannak hidegen mostarda-val, mustáros gyümölccsel. Az ételek után még kóstoltattunk Csabival kétféle trüffelt is. Piros áfonyás- Guinness söröset és chilis- narancsosat. A trüffeleket Praliné Zsuzsi receptjei alapján készítettem el, nagyon finomak voltak. 

 Hozzávalók 10 db pohárkához

- 20 dkg saját készítésű gravlax nagyon éles késsel apró kockákra vágva (kiváltható boltban vásárolt, előre csomagolt füstölt lazaccal)
- 1-2 nagyobb zöldalma – megmosva, meghámozva, felvágva apró kockákra- mindenképpen savanyú alma legyen
- 1 citrom leve és lereszelt héja
- 1 kis fej lilahagyma, apróra felkockázva, enyhén megsózva
- 70 g krémtúró
- 200 g tejföl
- 100 ml felvert tejszín
- wasabi vagy csípős mustár ízlés szerint
- 1 jó evőkanál reszelt torma (lehet készen kapható tormakrém is)
- 4-5  szál nagyon zsenge zöldhagyma vagy egy köteg snidling
- só, frissen darált fekete bors
- pár szem rózsabors összetörve

Elkészítés:

Elkészítjük a túrókrémet: egyneműre összedolgozzuk a krémtúrót és a tejfölt, ízesítjük a mustárral, tormával, szükség szerint kis sóval (a lazac is sós!), jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt. Félretesszük.

Az apró kockákra vágott almát gazdagon lecsöpögtetjük frissen facsart citromlével, rétegeket rakunk belőle a poharak aljára. Majd megszórjuk egy mokkás kanálka apróra vágott, picit megsózott lilahagymával.
Erre rá kerül egyenletesen elosztva a mustáros túróhab. Vagy wasabis, attól függ mit használtunk.

Legvégül minden pohár tetejére rátesszük a lazackockákat és a frissen felaprított zöldhagymát. (Legyen benne zöldje is!) vagy az apróra vágott friss snidlinggel.
Fél órára hűtőbe tesszük, majd tálalhatjuk is.

Az „ásott lazac” (graved lax) svéd eredetű finom elkészítési módja a friss lazacnak. Alapjában véve cukor, só, bors, friss kapor és a lazac kell hozzá. A megtisztított bőrös lazacfilét bedörzsöljük finoman a fűszerek keverékével (cukor, só, bors – lehet 5 cl erős italt is hozzátenni, például vodkát vagy konyakot), majd egy nagy köteg kaprot teregetünk szét a filé felületén. Az egészet bele helyezzük (bőrös oldal lent) egy vastagabb „nylon” zacskóba, ha lehet lezárjuk (nem muszáj), úgy hogy ne nagyon legyen benne levegő. Az egészet beletesszük egy porcelán vagy üveg terrine (négyszögletű) formába és nehezékeket helyezünk rá, így tesszük a hűtőbe. Minden 12 órában megfordítjuk – nem kell kivenni a zacskóból. Három nap után fogyasztható: kiemeljük, lekaparjuk róla a fűszerfölösleget, konyhapapírral leszárogatjuk, majd szeleteljük.



Ugyanennek a lazacnak a különlegesebb, fűszeresebb változata ezen a linken található. Tulajdonképpen ázsiai fűszerezésű, a kitalálója pedig a híres német fűszermester Alfonz Schuhbeck.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (4) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) borzselé (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (46) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (97) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (8) halászcsárda (1) halétel (2) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (33) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (2) Két falánk olasz (1) kezdet miért? (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (2) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (23) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) pangasius (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (2) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rosé (1) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (16) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejcsokoládé (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (1) tőkehal (1) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)