2011. június 4., szombat

Aosta völgyi borjúnyelv gombás- paradicsomos szósszal és zsemlegombóccal

Látom a blogomon kezdenek túlsúlyba kerülni az édességek. Gondoltam változtatok kicsit az arányon. Nemrégen ettük ezt a fantasztikus főételt, mely azonnal elfogyott, még hiányérzetet is hagyott bennünk. Meg kell majd hamarosan ismételni. Mostanában amúgy is nagyon ízlenek nekem a mindenféle belsőségekből készülő ételek.

Aosta völgy

Ez a tartomány Olaszország észak- nyugati részén található. Mindössze 116 ezer lakosa van. A tájat az Alpok uralja, csodálatos szépségű vidék. Én sajnos még nem jártam ott.
A lakói a francia savoyai dialektust beszélik és 1948 óta autonómiával rendelkeznek. A konyhájuk is a francia konyhához áll közelebb.

A borjúnyelv elkészítése

Hozzávalók 4- 6 személyre:

- 1 kg. borjúnyelv
- 1 sárgarépa megtisztítva, meghámozva és feldarabolva
- 3 "rúd" szárzeller
- 1 újhagyma
- fél citrom - szeletekre vágva
- 300 gramm paradicsom feldarabolva
- 1 csokor petrezselyem
- 20 gramm gomba
- 2 hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- fél liter száraz fehérbor
- 2 evőkanál vaj
- 1 babérlevél
-1 szegfűszeg
- só, bors

Elkészítés:

A marhanyelvet leöblítjük majd 1 liter vízzel és 250 ml fehérborral feltesszük a lángra és felforrósítjuk. Hozzáadjuk a következő zöldségeket és fűszereket: a 2 szárzellert, a sárgarépát, az újhagymát, a citromot, a szegfűszeget, a babérlevelet, a borsot és megszórjuk körülbelül fél teáskanál sóval.

1 óra 15 percig főzzük, úgy hogy a hőmérséklet forráspont körül van.

Közben elkészítjük a szószt.

A fokhagymát, a hagymát, az egy szárzellert és fél csokor petrezselymet apróra vágunk. A vajat beletesszük egy edénybe és a fenti hozzávalókat együtt pároljuk körülbelül 10 percig. Ezután bekerül az edénybe a feldarabolt gomba és paradicsom is. Meglocsoljuk 250 ml borral és sózzuk, borsozzuk. 20 percig főzzük. Ha szükséges akkor tehetünk bele még a borjúnyelv főzőlevéből.
Miután beletettük a paradicsomot és a gombát 10 perc alatt elkészül.

A főzési idő leteltekor kivesszük a borjúnyelvet és megijesztjük hideg vízzel. Egy éles késsel leszedjük a bőrt róla és fél cm-es szeletekre vágjuk.

A szósszal és a zsemlegombóccal tálaljuk. A maradék petrezselyemmel díszítjük.

A zsemlegombóc


Hozzávalók:

- 3 zsemle
- 120 ml tej
- fél hagyma
- 1 evőkanál petrezselyem
- 10 gramm vaj
- 1 tojás
- 10- 20 gramm liszt
- só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

A zsemléket feldaraboljuk, leöntjük a tejjel és fedővel letakarva fél órát békénhagyjuk. A hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. Egy teflonos serpenyőbe tesszük a vajat, majd a petrezselymet a hagymával együtt pároljuk, a végén hozzáadjuk a zsemléket.

A liszthez hozzáadunk egy közepes nagyságú tojást. ( A liszt mennyisége a tojástól függ.) A tojásos lisztet a zsemlegombóc masszával összegyúrjuk és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.

Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Ha túl lágy akkor adunk még hozzá lisztet.

Forró, de nem lobogó enyhén sós vízbe tesszük és közepes lángon körülbelül 20 percig főzzük.





A receptet itt találtuk:

http://www.g26.ch/italien_rezepte_regionen_aosta.html

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (4) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) borzselé (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (46) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (97) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (8) halászcsárda (1) halétel (2) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (33) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (2) Két falánk olasz (1) kezdet miért? (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (2) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (23) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) pangasius (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (2) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rosé (1) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (16) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejcsokoládé (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (1) tőkehal (1) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)