2011. június 14., kedd

Torta della Nonna

Az a helyzet, hogy a mostani torta nem frissen készült, hanem a régi családi blogomról emelem át ide. 







Elolvastam Frances Mayer: Napsütötte Toszkána c. kötetét. Nagyon magával ragadott a könyv hangulata. Frances Mayer és élettársa Kaliforniában tanítanak egy egyetemen és minden nyarat és téli szünidőt Toszkánában töltenek. Megvásárolnak egy régi házat és otthont faragnak belőle. Az írónő részletesen beszámol a házfelújításról. Ezek a részek engem annyira nem kötöttek le, ennek ellenére nagyon szerettem olvasni. A regény tartalmaz sok sok helyi toszkán receptet, belekóstolhatunk a toszkánok életébe, szokásaiba és érdekes útleírásokat is olvashatunk.

Ízelítőül egy rövid idézet a könyvből:
"Másnap délután olívaolaj-kóstolót rendeznek a városban. Ez az első festája az olio extravergine del colle Cortonesének, vagyis a cortonai hegyek extra szűz olajának. Eszembe jut az evőkanál olaj, amelyet legyűrtem a mulinóban, de ezúttal a pékség friss kenyere is jár a kóstoláshoz. A piazzán kilenc termelő friss olaját lehet megízlelni. A hosszú asztalokat cserepes olajfák veszik körül.
– Erre álmomban sem gondoltam – mondja Ed, miközben a negyedik vagy az ötödik olajat kóstoljuk.
Ugyanolyan frissek ezek az olajok is, mint a miénk. Az ízükben ugyanaz az élénkség van, amitől megnyalom a szájam szélét. Finom eltéréseket lehet felfedezni az egyes olajok között: az egyikben érzem a forró nyári szelet, a másikban az első őszi esőt, a harmadikban a római út hangulatát, a negyedikben a leveleken táncoló napfényt. De mindegyiknek zöld az íze, és mindegyik tele van élettel."


Ebben a kötetben találkoztam a Torta della Nonna (Nagymama tortája) nevű toszkán desszerttel és gondoltam kipróbálom. Az interneten 100- féle Torta della Nonna található. Végül nem Frances Mayer receptjét alkalmaztam. Ő egyébként kukoricalisztet használ és a közepébe teszi a krémet, én a tetejére tettem. Ami a legfontosabb, hogy ezt a tortát fenyőmaggal kell megszórni. A krémet az olaszok crema pasticcera-nak nevezik, ami nagyon hasonló a nálunk ismert ún. sárgakrémhez.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 400 gramm liszt
- 200 gramm vaj
- 140 gramm cukor
- 3 db. tojássárga
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- fél csomag sütőpor
A krémhez:
- 4 tojás sárgája
- 60 gramm liszt
- 500 ml tej
- fél vaníliarúd
- 125 gramm cukor
- fél citrom héja
A tetejére:
- porcukor, fenyőmag

Elkészítés:
- A vajat a cukorral habossá keverem, majd hozzáadom a tojássárgákat és tovább keverem. Én gépi keverőt használtam. Ezután hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, majd kiöntöm a sütőpapírra és összegyúrom. Mikor összeáll a tészta becsomagolom egy fóliába és minimum fél órát a hűtőben pihentetem.
- Közben elkészítem a krémet. Felteszem a tejet alacsony tűzre és felforralom. Beleteszem a fél vaníliarúd kikapart belsejét. Majd a tojássárgákat habosra keverem a cukorral. Hozzáadom a lisztet. Ezután a tejet beleöntöm a masszába, majd belereszelem a citromhéjat. Ezután lehetőleg vízfürdőn addig keverem, míg be nem sűrűsödik. Amikor elkészült a krém hideg helyre teszem.
- Amíg hűl a krém kiveszem a tésztát a hűtőből. Meggyúrom, sodrófával kinyújtom, majd belehelyezem egy körülbelül 26 cm átmérőjű tortaformába. Én sütőpapírt használtam, amelyet előtte kivajaztam és megszórtam liszttel. Miután beleraktam a tésztát a formába megszúrkálom több helyen egy hegyes késsel. Ezután ráöntöm a krémet, majd a tetejére vagy készítek még egy tésztaréteget vagy pedig pusztán rászórom a fenyőmagokat. Én a tészta széleit újragyúrtam, formákat szakítottam belőle és a torta tetejére raktam.
- 180 fokon kell sütni 45- 50 percet.
Porcukorral tálalom.

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a díjjakhoz, a tortád gyönyörű! Remélem már jobban vagy, jobbulást kívánok.
    Üdv. Mrita

    VálaszTörlés
  2. Rita! Köszönöm szépen, még nem az igazi, de hamarosan a régi leszek. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (4) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) borzselé (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (46) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (97) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (8) halászcsárda (1) halétel (2) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (33) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (2) Két falánk olasz (1) kezdet miért? (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (2) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (23) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) pangasius (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (2) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rosé (1) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (16) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejcsokoládé (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (1) tőkehal (1) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)