2012. április 18., szerda

Petrezselyemkrémleves zöldben és fehérben- Walter Eselböck receptje alapján

Először is nézzük ki is Walter Eselböck. Ausztriában, pontosabban Burgenlandban 2 Michelin csillaggal és 4 GaultMillau sapkával rendelkező éttermet vezet feleségével Eveline Eselböck-kel. Az éttermet 1986-ban nyitották meg Taubenkobel, azaz Galambdúc néven Schützen am Gebirge-ben, amely a magyar határon található. Felesége, Eveline Eselböck Ausztria legismertebb borszakértője. Az étterem mellett borkereskedést is vezet.
Eselböck főzőkurzusokat is tart éttermében Alain Weissgerberrel. Eveline Eselböck pedig természetesen borszemináriumokat vezet, melynek végén a résztvevők oklevelet kapnak.
A Bűvös Szakács oldalán sok érdekesség olvasható Walter Eselböck-ről és az étterméről. (A link alul megtalálható.)  Én csak annyit említenék most meg, hogy Eselböck soha nem tanult szakácsnak. Csapos volt és Dj, később pedig borozót vezetett.













Forrás: internet


Az alábbi petrezselyemleves szerintem különösen szép és ízletes is, emiatt az ünnepi levesek közé sorolnám. Többször elkészítettük, mikor vendégeket vártunk.

Hozzávalók 4 személyre:

A fehér petrezselyemkrémhez:

- 300 gramm hámozott és felszeletelt petrezselyemgyökér
- kevés olívaolaj
- 50 gramm vaj
- 200 ml zöldség alaplé

Elkészítése:

A feldarabolt petrezselyemgyökeret olívaolajon egy edényben felforrósítjuk, de nem várjuk meg míg megpirul. Ha megvárjuk, akkor nem lesz szép fehér a krémünk, hanem valamivel sötétebb lesz, persze úgyis finom lesz, csak nem fehér.
Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a vajat majd a zöldséglevet és puhára főzzük. Egy botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrűnek találjuk akkor nyugodtan tegyünk még hozzá a zöldségléből. Szerintem a krémleves állagát mindenkinek az ízlése szerint érdemes szabályozni. Én szeretem sűrűn, nagyon krémesen is. Ezután hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók a zöld petrezselyemkrémhez:

- 400 gramm petrezselyemlevél, a szárait nem tesszük hozzá (használhatunk akár 300 grammot is, sőt 200-at is, de akkor a zöld színű krémünk a fehér krémlevesen vékonyabb lesz)
- 100 ml zöldséglé
- só, bors

Elkészítése:

A petrezselyemleveleket sós vízben feltesszük a lángra, de miután felfőtt a víz, le is zárjuk. A leveleket leszűrjük, majd rögtön leöntjük jeges vízzel és egy konyharuhával leszárogatjuk. Ezután az 1 dl zöldséglével leturmixoljuk. Megkóstoljuk. Ha szükséges még ízesítjük sóval és borssal.

A fehér petrezselyemkrémet egy üveg tálkába tesszük, majd ráöntjük a zöldet is.
A sütőt beállítjuk 140 fokra és beletesszük a tálkákat 5 percre, majd tálaljuk.

Lehet még díszíteni, csak alapanyag és fantázia kérdése. Füstölt lazacot is tehetünk a tetejére, de látványos tud lenni egy garnéla nyárs is. Ha nem teszünk rá semmit, akkor is nagyon szép.






















Walter Eselböck éttermének elérhetősége:

Restaurant Taubenkobel
Relais & Châteaux
Hauptstrasse 33
A-7081 Schützen
Tel: +43/(0)2684/2297-0
Fax: +43(0)2684/2297-18
restaurant@taubenkobel.at


Forrás: Walter Eselböck: Weltklasse aus Österreich- Das Geheimnis der Hauben- Küche- Die Bibliothek der grossen Köche sorozat első kötet. Bécs

A Bűvös Szakács részletes és remek fotókkal illusztrált cikke a Taubenkobelről és Walter Eselböck-ről itt olvasható.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatos! ki kell probalyam !

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus kis recept! Ezt ki fogom próbálni, iszonyat kreatív!
    Szégyen, de én még Walter Eselböckról nem hallattam, így külön köszönet ezért az összefoglalóért. Remélem, egyszer eljutok az éttermébe is :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy tetszik. :) Igen, én is elmennék oda. Olyan szép, ráadásul nincs is messze.

    VálaszTörlés
  4. Dana, tényleg érdemes, majd írd meg milyen volt. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)