2011. május 31., kedd

Epres- kiwis pavlova

Még soha nem ettem pavlovát. Már többször gondolkoztunk rajta, hogy valamelyik családi ünnepen kerüljön fel a menüsorra, de eddig még nem volt rá példa. A pavlova minden várakozásomat felülmúlta. Egyszerűen tökéletes lett. Kívül ropogós, belül puha és habos. Édes nagyon, de az édességét ellensúlyozta a sok gyümölcs, amire nem raktam cukrot. A tejszínt is cukor nélkül érdemes felverni.
Egy valamire kell vigyázni, hogy amikor elkészült, akkor nem szabad kinyitni a sütő ajtaját és minimum 1 órát a sütőben kell hagyni lehűlni. Ha nem így járunk el, akkor összeeshet. A másik dolog, az hogy én megsütöttem a pavlovát, de nem szolgáltuk fel aznap és éjjel berepedezett az oldala, ez a képen is látszódik.

Története

Az ausztrálok és az új-zélandiak is nemzeti ételüknek tartják, máig vitáznak az eredetén. A desszertet Anna Matvejevna Pavlováról (1881-1931) , egy orosz balerináról nevezték el. Az ausztrálok szerint a pavlovát 1935-ben Bert Sachse készítette el a perth- i Hotel Esplanade-ban délutáni teázáshoz.

Az újzélandiak szerint az édesség már 1926-ban is létezett, amikor a Hotel Wellingtonban megsütötték Anna Pavlova tiszteletére, amikor ott járt személyesen. A séfet Pavlova zöld selyemszoknyája inspirálta, mely őt egy habcsókra emlékeztette. A habcsókra tejszínhabot rakott, majd zöld gyümölcsöket. Kiwit és kínai egrest.
Ünnepségeken fogyasztják elsősorban ezt a desszertet. Valószínűleg Herbert Sachse mondta azt a desszertről, hogy olyan könnyű, mint Pavlova.



Forrás: internet

Hozzávalók:


- 6 darab tojás fehérje
- 266 gramm porcukor - ebből egy tasak vaníliás cukor
- egy csipet só
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 teáskanál fehér balzsamecet

- 400 ml tejszín
- eper és kiwi a tetejére

Ez a desszert remek fehérjefelhasználásra is. Ha nem tudjuk pontosan, hogy hány tojásfehérjét tettünk félre, akkor mérjük grammra. Egy tojásfehérjét vehetünk 35 grammnak.

Elkészítés:

A tojásfehérjéket felverjük, mikor már keményedik lassan, szakaszosan hozzáadjuk a cukrot.
Amikor felverődött, akkor óvatosan belekeverjük a kukoricakeményítőt és a balzsamecetet.

Egy tepsi aljára sütőpapírt teszünk és ráhelyezünk egy 24- 26 cm-es tortaformát az alja nélkül. Beletesszük a habot és kerek, tortaformává alakítjuk. A hab nem ér a formához, csak a segítségünkre szolgál a formázáshoz. Mikor készen vagyunk, akkor elemeljük a formát, nincsen rá tovább szükségünk rá.

A pavlovát 120 fokon sütjük légkeverés nélkül 60 percet. Amikor elkészült nem vesszük ki azonnal a sütőből.

Ezután már csak a tejszínhabot kell felverni és a gyümölcsöket a tetejére helyezni.

Nagyon finom és látványos édesség.

5 megjegyzés:

  1. Na, lehet, hogy a hét végén ezt én is összehozom, mert lesz maradék tojásfehérjém. :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett!Én is szeretnék a napokban készíteni egyet,remélem sikerül.

    VálaszTörlés
  3. Csodálatosan szép lett, nagyon ügyes vagy. Azt hiszem ezt ki kell próbálni.

    VálaszTörlés
  4. Hú, ezek a színek! Csodás! Az ízét a számban érzem:) Szerintem nálam is lesz....

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm. Csak az alacsony sütési hőmérsékletre figyeljetek és hagyjátok a sütőben miután elkészült. Szerintem sikerülnie kell. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (4) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) borzselé (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (46) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (97) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (8) halászcsárda (1) halétel (2) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (33) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (2) Két falánk olasz (1) kezdet miért? (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (2) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (23) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) pangasius (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (2) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rosé (1) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (16) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejcsokoládé (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (1) tőkehal (1) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)