2011. május 20., péntek

Epres- túrós torta- gluténmentes

Ma ünnepeltük Réka és Emese 2. születésnapját. Két éve történt, hogy a kiírt napon a 40. héten, természetes úton (2 óra alatt), 3100 és 3200 grammal megszülettek a lányok.
Most tulajadonképpen három napig ünnepelünk, csak más más vendégekkel. A mai menüsor:

- Előétel: Tonhalas cézár saláta
- Leves: Tavaszi zöldségleves
- Főétel: Aosta völgyi marhanyelv pikáns mártással és zsemlegombóccal
- Desszert: Epres- túrós torta

Elképzelhető, hogy hozok még receptet a tortán kívül is a legközelebbi alkalommal.

Epres- túrós torta
Hozzávalók a tésztához:

- 5 tojás
- 5 evőkanál forró víz
- 125 gramm nádcukor
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 125 gramm gluténmentes liszt - én Schär-t használtam
- késhegynyi sütőpor

Elkészítés:

A sütőt 175 fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a forró vizet és a cukrot és a vaniliás cukrot, majd kézi mixer segítségével 5 percig habossá keverjük.

A tojássárgákat óvatosan belekeverjük, nem mixerrel, hanem kanállal. A lisztbe beleszitáljuk a sütőport, majd a lisztet rászitáljuk a masszánkra. Óvatosan elkeverjük a lisztet.

Egy tortaformát vagy egy tepsit sütőpapírral lefedünk, majd egyenletesen beletesszük a tésztát. Körülbelül 20 perc sütés után készen is van.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 400 gramm túró
- 200 gramm eper
- vaníliás cukor
- ízlés szerinti nádcukor vagy sima cukor
- pár csepp citrom és citromhéj

A túrót villával átnyomkodom, megcukrozom, majd apránként egyesével adom hozzá az epret, közben botmixerrel pürésítem. Ez azért szükséges, mert nehéz eltalálni a kellő sűrűséget, emiatt érdemes óvatosan adagolni a gyümölcsöt. A végén belekeverjük a citromlét és a citromhéjat is. Ha mégis túl híg lett a túrókrém, akkor sincsen veszve semmi.
Egy kicsi tasak zselatinport állni hagyok 10 percig 100 ml vízben, majd a lángon lassú tüzön addig kevergetem, míg fel nem oldódik. Ezután belekeverem a túrókrémbe és a hűtőbe teszem.

A torta elkészítése

Mivel én két kislánynak sütöttem a tortát, így tepsiben sült és négy felé vágtuk a tésztát. Ez a mennyiség tökéletesen megfelel egy 26 cm-es tortaformának is.
Kettévágjuk a tésztát és vastagon megkenjük a krémmel. A krémre helyezünk egy sor kisebb darabokra vágott epret is. A torta oldalát is megkenhetjük krémmel.

Már csak a glazúr maradt hátra. A glazúr recept Piszkétől származik. Nekem nem lett annyira fényes, az oka, hogy én a hűtőbe tettem és megváltozott a csokoládé állaga. Ha fényes glazúrt szeretnétek, inkább ne tegyétek a hűtőbe.

A glazúr hozzávalói:

- 50 gramm étcsokoládé
- 2 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál víz

A máz hozzávalóit a csokoládén kívül a lángon felforrósítom, majd a feldarabolt csokoládéra öntöm és simává keverem. Rögtön felkenjük a tortára.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (4) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) borzselé (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (46) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (97) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (8) halászcsárda (1) halétel (2) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (33) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (2) Két falánk olasz (1) kezdet miért? (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (2) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (23) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) pangasius (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (2) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rosé (1) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (16) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejcsokoládé (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (1) tőkehal (1) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)