2011. augusztus 22., hétfő

Nyári gyümölcstorta ropogós tésztával

A vasárnapi ebédhez készítettem ezt a gyümölcstortát. Délelőtt a piacról sikerül szerezni néhány szép gyümölcsöt, így találtam ki, hogy akkor készüljön el ez a torta. Igazi nyári desszert, érdemes kipróbálni.


Hozzávalók a tésztához:

- 250 gramm liszt
- 1 tojás
- 150 gramm vaj szobahőmérsékletű
- 80 gramm porcukor
- 30 gramm őrölt mandula
- fél vaníliarúd kikaparva
- 1 csipet só

A krémhez:

- 5 dl tej
- 4 tojássárga
- 100 gramm cukor
- 3 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 vaníliarúd kikapart belseje

A tetejére:

- 1 banán
- 4 őszibarack
- egy kisebb doboz málna
- áfonya és tőzegáfonya

Természetesen olyan gyümölcsöt teszünk rá, amilyet szeretünk, én ezeket tettem a tetejére.

Elkészítés:

A lisztet egy tálba vagy egy fa, esetleg márvány munkalapra szitáljuk és megsózzuk. Feldaraboljuk a vajat és a kezünkkel jól belemorzsoljuk a lisztbe, míg morzsás állagú nem lesz.

A vaníliát összekeverjük a mandulával és a porcukorral, majd hozzáadjuk a liszthez.

A közepére beletesszük az egy tojást és lágy tésztát gyúrunk belőle.






Becsomagoljuk egy fóliába és a hűtőben pihentetjük 4 órát.

Ez az adag két gyümölcstorta forma kibélelésére elég. A másik felét nyugodtan fagyasszuk le és bármikor használjuk fel. Előtte való nap érdemes kivenni és áttenni a hűtőszekrénybe, hogy ott engedjen fel.

Pihentetés után a tésztát 3- 5 miliméter vastagságú kör formára nyújtjuk. A munkalapot, a sodrófát és a tésztát is meglisztezzük előtte. A tortaformát kivajazzuk, majd a sodrófára feltekerjük a tésztát és óvatosan átemeljük a formába.

Ha szeretnénk, hogy a tészta megtartsa a formáját, akkor ráteszünk egy sütőpapírt, körbe bevágdossuk és megrakjuk szárazbabbal.





180 fokon sütjük a tortát 20 percig, majd kivesszük a sütőből, levesszük róla a babot és sütjük még 7 percet, míg aranybarna nem lesz.



Én olyan tölteléket raktam a tortára, melyet nem szükséges megsütni, ha más tölteléket használtok, akkor ugyanígy kell eljárni, csak picit korábban vesszük ki a tésztát a sütőből, megrakjuk a töltelékkel és visszatesszük. Ha így sütjük a tésztát, akkor nem ázik el a tölteléktől.

Miközben sül a tészta el tudjuk készíteni a vaníliakrémet.

A tejet a vaníliával a tűzre teszem és felforrósítom. Ha van időnk, akkor lehet egy éjszakára betenni a hűtőbe, hogy jól átjárja a tejet a vanília. Ha nincs időnk egy fél órát, órát akkor is érdemes állni hagyni.

A tojásokat a cukorral és a keményítővel jól kikeverjük. A tejet óvatosan ráöntjük, majd visszatesszük a tűzre és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Miután a krém lehűlt megkenjük vele a tortát. Amíg hűl érdemes fóliával betakarni, úgy nem képződik bőr rajta.
Ha szeretjük a bolti vaníliás pudingot, természetesen azt is rátehetjük a tortára, én ezt a vaníliakrémet tettem rá.



A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, felvágjuk és a tortára helyezzük. Díszíthetjük porcukorral is.
Néhány órára betehetjük a hűtőszekrénybe, szerintem hidegen finomabb.





2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)