No, de jöjjön a recept.
Zuppa Inglese
Ez egy klasszikus olasz desszert. Mielőtt hozzákezdtem több bejegyezést és receptet elolvastam. Egyet közülük kiemelnék: a Bűvös Szakács cikkét.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 60 g. gluténmentes süteményliszt (én Schär terméket használtam)
- 60 g. kukoricakeményítő
- 125 g. cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 4 tojás
- egy csipet só
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Beleszitáljuk a lisztet, a kukoricakeményítőt és a sütőport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval és hozzáadjuk a masszához. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral és kivajazzuk. A tésztát 180 fokon kb. fél óráig sütjük, de érdemes leellenőrizni tűpróbával.
Közben elkészíthetjük a cukrászkrémet. (Crema pasticcera)
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 12 dkg porcukor
- 6 dkg kukoricakeményítő
- 8 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- fél vaníliarúd
- minimum 1 tábla étcsokoládé, 70 százalék kakaótartalmú vagy annál magasabb is lehet
- 200 ml tejszín a tetejére- felverve
Felforraljuk a tejet a vaníliarúd kikapart belsejével. A tojássárgákat a keményítővel és a porcukorral simává keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a forró tejhez, majd a forrás után levesszük a tűzről. Miután kihűlt hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat.
Gőzfürdőn felolvasztjuk az étcsokoládét, majd a vaníliáskrém egy részébe keverjük.
A piskótát kettévágjuk, összesen 4 egyforma lapot kell kapjunk. Az első lapot egy formába helyezzük, melyet kibélelünk fóliával. Lelocsoljuk alkohollal, ez lehet likőr, konyak, szerintem bármilyen jó minőségű ital. Én Baileys-szel locsoltam le. Ezután megkenjük a vaníliakrémmel, majd újabb lap, lelocsoljuk az itallal, megkenjük a csokoládéval, majd újra vaníliakrém és a tetejére feltesszük az utolsó lapot. A tejszínt egy evőkanál cukorral felverjük és a sütemény tetejére tesszük. Díszíthetjük gyümölccsel. Én kékszőlővel és kakaóporral díszítettem.
De gyönyörű
VálaszTörléshttp://www.tenyek-tevhitek.hu/a-glutenfogyasztas-negativ-kovetkezmenyei.htm
VálaszTörlés