Hamarosan kezdődik a sütőtök szezon. Gyakran készítek belőle levest. Hozzám a legközelebb állnak az egzotikusabb sütőtöklevesek, melyek kókusszal, mangóval és chilivel, esetleg curryvel készülnek. Például a tavaly elkészült leves: itt. Sokszor sütöttem desszertet is sütőtökkel. Tavaly legalább háromszor elkészítettem ezt a fehércsokoládés sütőtökös süteményt.
Ezt a salátát egy olasz gasztroblogon találtam. www.fiordifrolla.it Eredetileg robiolával készül, de itt szinte lehetetlen beszerezni, emiatt fetát használtam. Kipróbáltam és nagyon tetszett. Igazi őszies hangulatot árasztó étel mind a színeivel mind az ízével együtt.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg. sütőtök
- 200 g. feta sajt
- 1 nagyobb fürt fehérszőlő
- 100 g. dió
- olívaolaj
- balzsamecet
- só, bors
- 1 evőkanál őrölt kömény
- egy csokor friss bazsalikom
A sütőtököt először meghámozzuk, eltávolítjuk a magokat, majd felszeleteljük. Egy mozsárba, vagy egy tálba teszünk 5 evőkanál olívaolajat, majd hozzákeverjük a köményt majd sózzuk és borsozzuk. Egy tepsi aljába sütőpapírt teszek, majd ráhelyezem a sütőtököt és lelocsolom ezzel az olajos keverékkel. 200 fokon sütöm körülbelül fél óráig, amíg puha nem lesz. Ezután egy pici balzsamecettel és cukorral serpenyőben felmelegítem a szőlőszemeket. Nekem jobban ízlett ropogósan, de ha valaki szeretné, akkor persze puhára is lehet párolni. A diót serpenyőben megpirítom zsiradék nélkül, a sajtot pedig felkockázom.
A megsült sütőtököt tányérra helyezzük, hozzátesszük a szőlőszemeket, a sajtot és a diót, majd megszórjuk bazsalikomlevelekkel.
Eléggé laktató, ezért ha előételnek szeretnénk, akkor egy pici tálkába érdemes szedni belőle. Szerintem főételként is kitűnő.
Csodásan hangzik ez a saláta, vittem is a receptet.
VálaszTörlésCsodás őszi saláta! Minden alkatrészét imádom. Köszi a receptet!
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni. Tavaly ettem kétszer. Az idén is fogok. :)
VálaszTörlés