Szerintem ajándéknak és vendégváró édességnek is kitűnő. Én a szilveszteri süteményestálra készítettem, de azóta megismételtem, mert nagy sikere volt és nem kóstolta mindenki.
Hozzávalók:
- 150 gramm aszalt szilva kimagozva, apróra vágva
- 150 gramm darált dió
- 2 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál konyak, rum vagy whisky
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál szilvalekvár
A mázhoz:
- 150 gramm csokoládé, minimum 70 százalék kakaótartalommal
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A szilvát állni hagyom a whisky- vel és az 1 evőkanál vízzel. Legalább fél órát.
A darált diót összekeverem a porcukorral. Hozzáteszem a lekvárt és a szilvát, majd golyókat formázom belőle.
Picit a hidegre teszem, addig megolvasztom gőzfürdőn a csokoládét, hozzáadom az olajat.
A golyókat beleforgatom. Rácsra vagy tálcára rakom száradni. Mikor megkötött a csokoládé készen vannak.
Nem könnyen jön le, érdemes kést használni vagy rögtön díszpapírra tenni.
Az alábbi fotó sajnos csak így sikerült, férj nem ért rá. :)
Én mindig sütőpapírra teszem, arról simán lejön! nagyon jól néz ki:-)
VálaszTörlésKöszönöm a tippet!
VálaszTörlésSzinte pont így készítettem el karácsonyra, ez volt az egyik "szaloncukrom "
VálaszTörlésMegcsináltam, egyszerűen isteni lett! Csak egy pillanat alatt elfogy :) Én is sütőpapírra tettem, arról könnyedén lejött, plusz tettem a csokimázba egy kis chilit.
VálaszTörlésA chili jó ötlet nagyon! Valamikor ki fogom próbálni. :)
TörlésSzia ! Ebből a mennyiségből kb hány golyó lesz ? Köszi válaszod ! Viki
VálaszTörlés