2012. január 8., vasárnap

Gyergyói aszalt szilva leves

Amikor utoljára Gyergyóban jártam a házigazdák aszalt szilva levessel vártak. Ha jól emlékszem, akkor nem teljesen úgy készítették, ahogyan én, mert azt hiszem, hogy csirkehús volt benne. Az én levesemben pedig füstölt sertés hús. Mindenesetre nagyon ízlett így is és úgy is.

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:

- 500 gramm füstölt sertés hús
- 2 nagyobb répa
- 12 szem aszalt szilva
- só, bors
- tejföl tálaláskor
- piros paprika
- liszt a rántáshoz
- olaj


















Elkészítés:

A húst hideg vízbe tesszük és lassú tűzön főzzük.

Közben a répát apróra vágjuk és olajon megpároljuk. Amikor a hús puha hozzáadjuk a leveshez.

Készítünk egy piros paprikás rántást hozzá.

A végén pedig hozzáadjuk a szilvákat is és pár perc után készen is van.

Ízesíthetjük citromlével és cukorral. Tejföllel tálaljuk.

Tipp: A répán kívül más zöldségeket is adhatunk hozzá, például néhány darab krumplit.

Forrás: Kövi Pál: Erdélyi lakoma


















Gyergyóújfalu



























9 megjegyzés:

  1. Mindig amikor olayan különleges leves recepteket olvasok, mind uborka-jogurtos hideg leves-spanyolorszagbol, vagy mandulaleves ugyan spanyol , vagy mondjuk aszaltszilva leves...gondolom mindenki abbol fözi ami eppen van...haaat egy hoszu szekelyi telen...amikor nincs mar sok a kamraban esetleg egy paar aszaltszilva es füstölt hus...akkor kitalaltak eszt a levest...
    Na, szerencsere, mert bisztos finom !!

    VálaszTörlés
  2. Igen, itt nálunk erdélyben főzünk gyümölcsleveseket hússal, a friss gyümölcsleveseket általában mi csirkehússal főzzük, mint pl.szőlő leves, alma leves, meggyleves stb., az aszalt szilva, vagy aszalt alma levest pedig füstölt hússal. Sokak számára furcsán hangzik a gyümölcsleves hússal, de bizony isteni finom.

    VálaszTörlés
  3. Ez a csomafalvi pojékaleveshez hasonlít leginkább, de hiányzik belőle a babérlevél és a levesbetét, de így is nagyon finom lehet. Csak ha Kövi Pál leírta, miért nem írta le helyesen? Igaz, ő gyergyói aszaltszilvalevesnek nevezi... De ha a nagy főző vénasszonyoknál rákérdeznék, ismerik-e a gyergyói aszaltszilvalevest, senki sem tudná, miről beszélek. Kezdenék magyarázni a pojékalevest, vagy a becsináltlevest. Mellesleg csak neked megsúgom, hogy a pojékalevest egyaránt a magukénak tartják a csomafalviak és az újfalviak. :))) Akár újfalvi pojékalevesnek is mondhattam volna, mert a "meccs" még nem dőlt el. :)))

    VálaszTörlés
  4. Dana, igen finom. Viszont ahogyan Alíz írta úgyis ki kellene próbálni. :) Levesbetéttel, több zöldséggel és babérlevéllel.

    VálaszTörlés
  5. Kati, nem ettem még sajnos én sem gyümölcslevest csirkehússal. Biztosan jó, tulajdonképpen hasonlókat kicsi gyerekeknek készítünk. :)

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Akkor még egyszer, mert elírtam valamit. :) Alíz, ezt a pojékalevest ki fogom próbálni. Biztosan nagyon finom. Érdekesebb a Kövi Pál levesénél. Ez is finom, de egyszerűbb. :) Köszönöm.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)