2012. február 18., szombat

Dédnagymama túrós pitéje

Gyakran előfordul, hogy a gyermekeim dédnagymamájának a kézzel írott receptes könyveit lapozgatom. Ő és az édesanyja, időnként a férje is másolt recepteket,  nem tudom már pontosan honnan. Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve napi használatban volt. Ezt a receptet is ebben a régi elsárgult könyvben találtam.

Hozzávalók:


- 300 gramm liszt
- 150 gramm vaj
- 2 tojás sárgája
- 100 gramm cukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor
- 1 evőkanál tejföl


Töltelék:

- 600 gramm túró
- 400 gramm főtt reszelt krumpli
- 200 gramm cukor
- 60 gramm vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 4 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje
- 40 gramm liszt
 - reszelt citromhéj és mazsola ízlés szerint

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kettéválasztjuk.
Először a lisztbe belekevertem a sütőport és a cukrot.
Ezután belemorzsoltam a vajat. A végén pedig hozzáadtam a tojások sárgáját és a tejfölt.
Addig gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta, viszonylag hamar készen van.

A tölteléket is elkészítjük. A túrót szétnyomkodom egy villával.
Hozzáadom a cukrot, a tejfölt és a vajat. (Puha vagy olvasztott vajat használjunk, hogy jól el lehessen keverni.)
A tojás sárgákat felverem, majd belekeverem a túróba. Ezután következik a krumpli.
Nagyon fontos, hogy alaposan keverjük el, hogy ne maradjanak benne krumpli darabok.
Beletesszük a citromhéjat és a mazsolát is. Beleszórjuk a lisztet és jól elkeverjük.
A legvégén kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Én hozzáadtam a tésztából megmaradt fehérjéket is, de ezt nem muszáj. Óvatosan a túrókrémbe keverjük.

Egy lisztezett felületen két vékony lapot nyújtunk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral és megkenjük vajjal.
Az első lapot rátesszük, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket.
Ezután a második lapot is ráfektetjük.
Ha elszakad a lap ne essünk kétségbe, mert rátehetjük darabokban is, szépen össze fog sülni.

170 fokon sütöttem, légkeverés nélkül 50 percet.

Ha kisebb családnak sütjük, akkor lehet felezni az adagot, de akkor kicsi tepsibe kell beletenni.


6 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon finom turos suti,igy krumplival...

    VálaszTörlés
  2. erdekes a töltelek krumplival....

    VálaszTörlés
  3. Különös, hogy krumpli is van a töltelékben. Tetszik a pitéd. :)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem nagyon finom krumplival, ad neki egy érdekesebb állagot, ízt. Valaki egy másik oldalon azt javasolta, hogy hagyják ki a krumplit és a lisztet. Persze ki lehet hagyni, de ez a recept volt a régi kézzel írott szakácskönyvben, amit én szeretek. A receptet pedig az eredeti változatban szerettem volna közkinccsé tenni. :)

    VálaszTörlés
  5. Petra, Cirmicica: Köszönöm szépen! :) ű
    Dana, igen szerintem is, de finom.

    VálaszTörlés
  6. Nem kell fanyalogni a krumpli miatt, nem rontja el, sőt! Lehet olyan 'túrós' rétest csinálni, amiben túró nincs is, csak krumpli, de senki meg nem mondaná!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)