Megint nagyon sok tojásfehérje volt a hűtőben, ezért keresgéltem olyan receptet, amelybe több fehérje kell. Így bukkantam rá erre a tortára. Az eredeti recept a Volt egyszer egy Olaszország nevű blogon található. Sajnos a tulajdonosa már nem írja a blogot.
Nem könnyű recept abból a szempontból, hogy úgy kell megsütni, hogy a külseje ropogós legyen, a belseje pedig puha. Az eredeti receptben diót használnak, én mandulával sütöttem, de egyszer ki fogom próbálni mogyoróval is.
Hozzávalók:
- 120 gramm mandula durvára vágva- használhatunk diót vagy mogyorót is
- 150 gramm kimagozott datolya felaprítva
- 5 db. tojásfehérje
- 180 gramm cukor
- 30 gramm kakaó
A kávékrémhez:
- 100 gramm vaj
- 5 evőkanál erős kávé
- 50 gramm kakaó
- 100- 150 gramm porcukor- érdemes megkóstolni és ízlés szerint adagolni
Elkészítés:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, úgy hogy szakaszosan adagoljuk hozzá a cukrot.
Egy másik tálban a datolyát, a mandulát és a kakaót összekeverjük néhány evőkanál habbal, majd óvatosan a többi tojáshabba forgatjuk.
A habot kettéosztjuk.
Egy tepsi aljára sütőpapírt teszünk. Én ráhelyeztem egy tortaforma karikáját és abba kanalaztam a habot, majd leemeltem és anélkül tettem a sütőbe.
180 fokon sütjük, addig míg a teteje száraz lesz, a belseje pedig puha. Ez körülbelül fél óra.
Ezután a másik felét is megsütjük.
Közben elkészítjük a krémet.
A puha vajat kikeverjük a kakaóval és a kávéval, majd hozzákeverjük a cukrot is.
Mikor megsültek a lapok, akkor összeállítjuk a tortát és megszórjuk porcukorral. Én gyümölccsel tálaltam, mert tömény kakaós, de szerintem nagyon finom.
2012. február 12., vasárnap
Mandulás- datolyás habtorta kávékrémmel- gluténmentes
Címkék:
datolya,
desszert,
gluténmentes,
kakaó,
mandula,
tojásfehérje,
torta
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Címkék
futásfélmaraton
(1)
1848
(1)
Advent
(2)
áfonya
(2)
ajándék
(3)
Alkonyi László
(1)
Alkonyi_László
(2)
alma
(10)
amaránt
(2)
amaretti
(1)
amaretto
(1)
amerikai
(2)
ananász
(1)
Angela Hartnett
(1)
Anglia
(7)
angol
(2)
angol konyha
(3)
Anna Pavlova
(1)
Antonio Carluccio
(1)
aprósütemény
(6)
Arad
(1)
aszalt szilva
(1)
Ausztria
(1)
avokádó
(3)
Az ínyesmester szakácskönyve
(3)
Ázsia
(3)
babér
(1)
bacon
(1)
banán
(8)
banánkenyér
(1)
baracklekvár
(1)
bárány
(1)
bazsalikom
(4)
Bécs
(3)
befőzés
(1)
birsalma
(2)
blogszületésnap
(1)
Bodri pince
(1)
bonbon
(2)
bor
(7)
Borbély Zsolt Attila
(1)
borjúnyelv
(1)
borkorcsolya
(1)
borleves
(1)
borok
(2)
bors
(1)
briós
(1)
brokkoli
(1)
burgonya
(1)
cake pop
(1)
Cambridge
(2)
Capri
(2)
carrot cake
(2)
cékla
(7)
chili
(3)
ciabatta
(1)
citrom
(8)
cukkini
(1)
cukormentes
(1)
cukrászda
(1)
curry
(3)
cseresznye
(1)
csillagánizs
(1)
csirke
(4)
csirkecomb
(1)
csirkemáj
(1)
csokitorta
(1)
csokoládé
(45)
csombor
(1)
darázsfészek
(1)
datolya
(4)
Deák Ferenc
(1)
Dél- Olaszország
(4)
Dél- Tirol
(1)
desszert
(96)
desszert.
(1)
díj
(2)
dió
(13)
Don Alfonso 1890
(1)
Dorozsmai Endre
(1)
édesburgonya
(1)
édeskömény
(2)
édesség
(5)
egészséges
(17)
egzotikus
(2)
élesztős tészta
(1)
előétel
(20)
előétel gluténmentes
(3)
Emilia- Romagna
(1)
eper
(10)
Erdély
(2)
erdélyi ételek
(1)
erdélyi konyha
(9)
Essencia
(1)
Észak- Olaszország
(1)
Északi- tenger
(1)
étterem
(3)
étteremajánló
(1)
étteremkritika
(1)
fafülgomba
(1)
fagylalt
(1)
fahéj
(3)
fánk
(5)
Farsang
(3)
fehér csokoládé
(2)
fehércsokoládé
(2)
fejléc
(2)
felfújt
(1)
félmaraton
(1)
fenyőmag
(1)
feta
(1)
focaccia
(1)
fokhagyma
(3)
főétel
(14)
francia
(2)
futás
(2)
futóknak
(2)
füge
(2)
garnéla
(2)
gasztroajándék
(2)
Gere Andrea
(1)
gesztenye
(3)
gesztenyeliszt
(1)
Giorgio Locatelli
(1)
gluténmentes
(56)
gluténmentesen
(1)
gomba
(1)
Gordon Ramsay
(3)
Gragnano
(1)
gránátalma
(1)
grapefruit
(1)
gyerekeknek
(30)
gyerekmenü
(1)
Gyergyó
(1)
gyömbér
(11)
gyümölcs
(32)
habcsók
(2)
habcsók kávé
(2)
hagymalekvár
(1)
hal
(7)
halászcsárda
(1)
halétel
(1)
házi
(1)
házias
(1)
Heston Blumenthal
(1)
hideg
(2)
hús
(3)
hús_nélkül
(3)
Húsvét
(8)
india
(2)
irodalom
(1)
ital
(3)
Jamie Oliver
(1)
játék
(5)
joghurt
(4)
kacsa
(1)
kagyló
(1)
kakaó
(7)
kakaólikőr
(2)
kakaós
(1)
kandírozott
(1)
kapor
(1)
káposzta
(1)
Karácsony
(32)
karalábé
(1)
karamell
(3)
kardamom
(1)
kávé
(7)
kávé mellé
(1)
kecskesajt
(3)
keksz
(9)
kelet
(1)
kelt tészta
(12)
kenyér
(3)
Két falánk olasz
(1)
kifli
(1)
kínai
(2)
kiwi
(2)
klasszikus
(2)
kocsonya
(1)
kókusz
(10)
kókusztej
(5)
Kolozsvár
(1)
konyhasónapló
(1)
koriander
(1)
Kossuth Lajos
(1)
köles
(1)
köret
(1)
körte
(4)
krém
(1)
krémleves
(1)
kritika
(2)
kuglóf
(2)
kuszkusz
(1)
lángos
(1)
Lavazza
(1)
lazac
(6)
lazacpisztráng
(1)
lekvár
(3)
lencse
(1)
lepény
(2)
lestyán
(1)
levendula
(1)
leves
(22)
likőr
(1)
lilakáposzta
(1)
linzer
(1)
liszt nélkül
(4)
lisztmentes
(1)
Lombardia
(2)
London
(4)
Luca nap
(1)
macaron
(1)
Magyar Elek
(3)
magyar konyha
(1)
mák
(5)
málna
(3)
Mamma Agata
(1)
mandula
(16)
mangó
(2)
március_15
(1)
marhafarok
(1)
marhahús
(1)
Marina del Cantone
(1)
marsala
(1)
mascarpone
(3)
Massa Lubrense
(1)
mazsola
(3)
medvehagyma
(2)
meggy
(6)
menü
(2)
menüsor
(1)
méz
(7)
mézes
(2)
mézeskalács
(2)
Modigliana
(1)
mogyoró
(10)
mogyorókrém
(1)
mousse
(2)
mozzarella
(1)
muffin
(3)
must
(1)
München
(1)
müzli
(1)
Nápoly
(1)
narancs
(7)
német
(1)
Nerano
(1)
Nigella Lawson
(1)
Nutella
(3)
nyár
(2)
nyári
(1)
nyírfacukor
(2)
olajbogyó
(3)
olasz konyha
(24)
Olaszország
(8)
olívaolaj
(1)
omlós tészta
(3)
orda
(1)
osztrák konyha
(1)
osztrigaszósz
(1)
ősz
(1)
paccheri
(1)
padlizsán
(2)
padlizsánkrém
(1)
Pak_choy
(1)
palacsinta
(1)
paleo
(5)
Palmanova
(1)
panna cotta
(3)
papaya
(1)
paprika
(2)
paradicsom
(6)
parfé
(1)
pasta
(1)
pavlova
(1)
pekándió
(1)
petrezselyemgyökér
(2)
pisztráng
(1)
pite
(4)
pizza
(1)
pogácsa
(3)
Pompei
(1)
próbálkozások
(1)
program
(1)
Provence
(2)
pub
(2)
Puglia
(1)
puncs
(1)
quinoa
(2)
rebarbara
(1)
reform
(1)
régi recept
(1)
Réka
(1)
répa
(2)
ribizli
(1)
ricotta
(1)
rizottó
(1)
rizsliszt
(2)
rizstészta
(1)
Róma
(2)
rozmaring
(4)
rukkola
(4)
rumos_meggy
(1)
sáfrány
(1)
sajt
(1)
sajttorta
(1)
saláta
(9)
saláta egészséges
(1)
sárgabarack
(1)
sárgadinnye
(2)
sárgarépa
(1)
savanyú_uborka
(1)
Soltvadkert
(1)
sonka
(2)
sóska
(1)
sör
(1)
spagetti
(1)
spárga
(2)
spenót
(1)
sport
(2)
stévia
(1)
Stollen
(1)
suhajda
(1)
süllő
(1)
sült paprika
(1)
sütemény
(15)
sütés- főzés gyerekkel
(1)
süti nyalóka
(1)
sütőtök
(16)
szardella
(2)
szárított paradicsom
(1)
Szeged
(2)
Szekszárd
(1)
Szent Korona cukrászda
(1)
Szenteste
(1)
szerecsendió
(1)
Szeretlek Magyarország
(1)
szezámolaj
(1)
szilva
(6)
Szilveszter
(2)
szójaszósz
(2)
szőlő
(3)
születésnap
(2)
szüret
(1)
tamarind
(1)
tárkony
(2)
tavasz
(2)
tejbegríz
(1)
tejföl
(1)
tejszín
(4)
teljes kiőrlésű
(3)
Temesfő
(1)
terrine
(3)
tészta
(1)
tojás
(1)
tojásfehérje
(8)
tojáslikőr
(1)
Tokaj
(3)
tonhal
(2)
torma
(1)
Torockó
(1)
torta
(31)
Toscana
(2)
tökmag
(3)
töltött_káposzta
(1)
trüffel
(2)
túró
(14)
túrógombóc
(1)
túrós pite
(1)
túrótorta
(1)
Umbria
(1)
utazás
(20)
ünnep
(10)
ünnepi ételek
(1)
ünnepi_menüsor
(1)
ünnepre
(1)
vanília
(2)
vaníliaöntet
(1)
vaníliarúd
(2)
vargabéles
(1)
vásár
(2)
vegetáriánus
(4)
Velence
(1)
vendéglőkritika
(1)
vendégváró
(5)
vers
(1)
versenyrecept
(1)
Vida Péter
(1)
VKF 39
(1)
VKF 40
(1)
VKF 41
(1)
VKF 44
(1)
VKF 45
(1)
vörös áfonya
(1)
vöröslencse
(1)
Walter Eselböck
(1)
wasabi
(1)
Wiedenthal
(1)
zabaglione
(1)
zöldbab
(1)
zöldcitrom
(2)
zöldség
(1)
zöldségek
(4)
zsemlegombóc
(1)
Zserbó
(1)
Kávé és csoki, a két legfinomabb, főleg a kettő együtt :) Mi most ettünk egy tök finom kávés sütit a tchibo kávézóba. A facebook oldalukon olvastam róluk http://www.facebook.com/tchibomagyarorszag
VálaszTörlésGlutén mentes de tele van cukorral? Ennek mi értelme? Vagy miért kell annyira kiemelni?
VálaszTörlés