2011. február 17., csütörtök

Acquacotta- toszkán zöldségleves

Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető és különösen ízletes leves. Az étel Olaszország egyik tartományából Toszkánából (Toscana) származik.

"Toscana tőzsgyökeres konyhája kiegyensúlyozott: egyszerű és mégis rafinált. Nem kelt nagy feltűnést, ugyanakkor csupa humor és irónia, éppen olyan, mint az itt élők. Lankás dombok, olajfaligetek, csöndes hegyek ontják a lombok és a zöldfüvek illatát. "
Claudia Piras: Olasz kulinária

A toszkán konyha egyszerű és természetes, mégis sokoldalú és egyáltalán nem unalmas. A toszkánok azt állítják, hogy tőlük ered az olasz fagylalt. Szerintük Bernando Buontalenti reneszánsz építész találta ki egy bankettre.
Toscana ismert a különösen változatos kenyereiről. Pana di granturco- hosszúkás kukoricakenyér, Pan di ramerino- rozmaringos kenyér, ez általában a Húsvéthoz kötődik és kereszt szokta díszíteni, Fiandolone- gesztenyelisztből és rozmaringgal készül, Pane con l'uva - szőlős kenyér, általában ősszel készül. Még sokáig lehetne sorolni a toszkán kenyereket, de most csak ennyit említenék meg.
Régebben a falvakban hetente egyszer felfűtötték a szabadon álló kemencét, hogy az egész falu számára megsüssék a kenyeret.

A vidék ismert a rendkívüli minőségű olívaolajairól is. Csak érdekességképpen, a toszkán olajbogyók: Moraiolo, Leccino, Frantoio, Pendolino. Az itt készült olívaolajok fűszeresek, diósak, valamennyire borsosak is.

Mielőtt rátérnék a levesre nem tudom kihagyni a toszkán borokat. Ez külön bejegyzést érdemelne, de ezt majd akkora tartogatom, ha részt vettem egy toszkán bortúrán. Az itt készülő borok az egész világon ismertek. Chianti, Brunello és Vino nobile a három legismertebb toszkán bor. Az itteni szőlőfajta pedig a Sangiovese.
(Olaszországban is megjelenik a Mészáros- Rohály Borkalauzhoz hasonló boratlasz a Vini d' Italia, mely hasznos útitárs lehet egy olaszországi bortúrához.)

Acquacotta

A receptet egy online olasz nyelvleckében találtam, melyet Stefano blogján rendeltem meg.

Hozzávalók 4 személyre :

- kevés olívaolaj
- 2 db. vörös hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 erős paprika
- 2 db. sárgarépa
- 2 szárzeller
- 6 db. érett paradicsom
- 1 l víz
- reszelt parmezán, esetleg Grana Padano
- só
- a tetejére pirított kenyér vagy posírozott tojás


Elkészítés:

1. Egy serpenyőben olívaolajon a fokhagymát, a hagymát és a felszeletelt erős paprikát megfuttatjuk, majd mikor szép színük lesz, akkor alacsony tüzön tovább pároljuk.
2. Hozzáadjuk a szárzellert, a répát és a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk.
3. Felöntjük a vízzel, majd főzzük tovább körülbelül 15 percig. A leves akkor van készen mikor a többi zöldség is megpuhul.
4. Mi a posírozott, más nevén a buggyantott tojást úgy készítettük el, hogy feltettünk vizet forrni, melyet megsóztunk, még forrás előtti állapotában egy merőkanállal óvatosan a tojást a vízbe engedtük. (Szerintem ízlés kérdése, hogy mikor van kész, ki mennyire szereti megfőzni.) A tojás posírozásának egy ügyesebb változata, de szerintem ehhez nem árt egy kis gyakorlat, hogy a majdnem forrásban lévő vizet egy fakanállal jól megkavarjuk és a tojást az örvény közepébe ütjük. Ha jól csináljuk akkor a tojás nagyon szép lesz.
5. A levest melegen tálaljuk reszelt parmezánnal és a tojással vagy a pirítós kenyérrel. A toszkánok gyakran tálalják szép rusztikus tányérban.


2 megjegyzés:

  1. Kedves Anita!
    Ez nagyon finom lehet.
    Üdv. Mrita

    VálaszTörlés
  2. Kedves Rita!
    Nagyon finom volt, várom, hogy nyáron kipróbáljam nagy érett paradicsomokból. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (4) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) borzselé (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (46) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (97) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (8) halászcsárda (1) halétel (2) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (33) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (2) Két falánk olasz (1) kezdet miért? (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (2) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (23) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) pangasius (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (2) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rosé (1) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (16) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejcsokoládé (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (1) tőkehal (1) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)