Hozzávalók:
- 200 ml langyos tej
- 2 kávéskanál só
- kevés cukor
- 250 gramm főtt krumpli
- 200 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- 300 gramm finomliszt
- 20 gramm friss élesztő
Elkészítése:
Kenyérsütőgépben: Így végtelenül egyszerű a dolog. Tészta programon 20 perc dagasztás, majd 50 perc kelesztés. Ezután 1 cm vastagságúra nyújtjuk és 12 darabra vágjuk. Hagyjuk még kelni körülbelül egy negyed órát. Ezután a széleit meghúzkodjuk és közepesen forró olajban szép aranybarnára sütjük. Tálalhatjuk tejföllel, sajttal, fokhagymával, ez már ízlés kérdése.
A gyerekeknek is nagyon ízlett. Még délelőtt elfogyott az összes lángos.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor a következőképpen járunk el. Egyébként nekem sincsen és úgy érzem nincs is rá szükségem.
- A burgonyát puhára főzzük. Langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk egy nagyobb csipet cukorral. A lisztbe belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk az összetört burgonyát. Ezután jól összedolgozzuk a hozzávalókat és meleg helyen hagyjuk a tésztát míg szépen megkel. Körülbelül fél órára van szüksége.
- Amikor megkelt a tészta 1 cm vastagságúra nyújtjuk és feldarabaljuk. Mielőtt beletesszük az olajba kihúzkodjuk a széleit. Mikor szép aranybarnára sült mindkét oldala papírra tesszük, hogy lecsöpögjön róla a felesleges olaj.
- Azonnal tálaljuk.
Sajnos, csak én szeretem a családból...:(
VálaszTörlésDe nekem... JÖHET!!! :)
Kedves Anita!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, mi a lángos minden formáját imádjuk. Nagyon szépek a gyermekeid.
Üdv. Mrita
Edith! Mi is eléggé ritkán eszünk, sajnos nem egy reform étel. :)
VálaszTörlésKedves Rita!
VálaszTörlésNagyon köszönöm! :)
Imádom! Most kedvet is kaptam egy lángoshoz, lehet, hogy a héten sort is kerítek rá. A somogyi recepteket pedig külön respektálom! :)
VálaszTörlésNem reform, de annyira finom lehet!
VálaszTörlésKellenek ezek a házias ízek és nálam télen mindig könnyebben csúszik a nehéz étel.:)
Kedves Anita!
VálaszTörlésRégi vágyam, hogy Ciprusra eljussak, remélem idén megvalósul, fotókat és ételfotót is hozok és kiteszem a blogomba. A Kanári szegeti nyaralás biztosan csodálatos lesz, reméljük sikerül elutazni, s készíts képeket és ételfotókat.
Nézz be hozzám a 10-i bejegyzéshez, vár Rád valami.
Üdv. Rita
Réka! Igen, ezzel én is így vagyok. Télen a nehezebb ételek és az édességek is jobban esnek. Nyáron képes lennék egész nap salátákat enni sok sok friss zöldséggel. :)
VálaszTörlésKedves Rita!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Nagyon meglepődtem. :) A nyaralással kapcsolatban még semmi nem biztos, de reménykedünk. :)