2011. március 19., szombat

Csombor- borsikafű (Satureja hortensis)

Az erdélyi konyha elterjedt fűszere.

Dél- Délkelet – Európában és Nyugat- Ázsiában honos növény, Európa többi részén termesztik, de elvadulva is találkozhatunk vele. Már az arabok és a perzsák is tudták, hogy mennyire sokoldalúan lehet használni a konyhában. Térségünkben az ókori rómaiak tették ismertté. Vergilius római költő (Kr.e. 70- 19) azt írta a csomborról, hogy a legaromásabb zöldfűszer. Aromája a borshoz hasonló, ezért szokták vele a feketeborst helyettesíteni.

A klasszikus provence-i fűszerkeverék része más fűszerek mellett. Az Egyesült Államok alapítói Angliából vitték hazájukba, azóta Hálaadáskor a csombor a pulyka tradícionális fűszere.

Különösen jól harmonizál sokféle zöldséghez, mindenek előtt a cukkinihez. Remekül fűszerezi a különböző húsokat is. Burgonyaételekbe is beletehetjük, ezeken kívül az ecetes és a vizes uborka alapvető fűszere. Az erdélyi töltött káposzta számomra elképzelhetetlen nélküle.

A friss csombort is használják, de a szárítottnak is kiváló aromája van. Ha túl sokat teszünk belőle, akkor keserűvé teszi az ételt, emiatt érdemes a főzés vége felé beletenni.

Egészségügyi hatásai:

Antioxidatív, antibaktériális és gombaölő növény. Jó hatással van a gyomorra. Gyomorerősítő, étvágynövelő és görcsoldó. Érdemes vele babételeket fűszerezni, mert csökkenti azok negatív hatásait. Érdekességképpen: a német neve Bohnenkraut, azaz babfű.

Forrás:

Alexander Etil: Kräuter & Gewürze, Sirius Stuttgart

Alfons Schuhbeck: Meine Küche der Gewürze, Verlag Zabert Sandman, München 2010.

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve, Budapest 1979.

Csomboros töltött káposzta gombával és tökmaggal

Arra gondoltam, hogy a Húsvét előtti böjtidőszakban érdemesebb lenne húsmentesen elkészíteni a káposztát.

Hozzávalók 4 személyre:

- 1 fej közepes nagyságú édes vagy savanyú káposzta

- 2 fej vöröshagyma

- 150 g rizs

- 350 g gomba

- 100 g sózatlan tökmag

- friss petrezselyem

- csombor

- só, bors, piros paprika

Elkészítés:

A káposztát sós vízzel leforrázom, majd leveleire bontom. (Ha savanyú káposztát használunk, akkor nem kell leforrázni.) A legegyszerűbb úgy hogy egy éles késsel a torzsát körbe vágom előtte. A torzsához közeli levelekből már eléggé nehéz tölteléket készíteni, azokat én felhasználom apró káposztának.

Olajon hagymát pirítok piros paprikával, majd hozzáadom a gombát és a rizset. A végén megszórom friss petrezselyemmel és belekeverem a darabosra tört tökmagot. Egészen picit párolom, mert a káposztával fog elkészülni. Ezután elkészítem a töltelékeket. Amikor készen vannak olajon hagymát pirítok, ismét adok hozzá piros paprikát. Ráhelyezem az apró káposztát, majd a töltelékeket. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és lassú tüzön főzöm 1 órán át. A vége felé megszórom csomborral.

Forrón tálaljuk, a tetejére tehetünk tejfölt, frissen őrölt borst, és piros paprikát vagy friss petrezselymet is.

Ha édes káposztával készítjük, akkor a végén önthetünk rá paradicsomlevet is.


3 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon gusztusos. Az ember megéhezik tőle. A töltött káposztát többféleképpen elkészítettem már, így még nem, de ki fogom próbálni. További szép hetet.
    Üdv. Mrita

    VálaszTörlés
  2. Na, ez igen! Guszta és szép a tálalás is. Nézz be hozzám, vár a meglepi. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (9) amaretti (1) amaretto (1) amaránt (2) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (6) angol (1) angol konyha (2) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) babér (1) bacon (1) banán (7) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bazsalikom (4) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) borzselé (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) bárány (1) Bécs (3) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (1) chili (3) ciabatta (1) citrom (7) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (44) csombor (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cékla (7) darázsfészek (1) datolya (2) desszert (91) desszert. (1) Deák Ferenc (1) dió (12) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) díj (2) egzotikus (2) egészséges (14) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (8) Erdély (2) erdélyi konyha (9) erdélyi ételek (1) Essencia (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) francia (1) futás (2) fánk (5) félmaraton (1) füge (2) főétel (13) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (53) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) grapefruit (1) gránátalma (1) gyerekeknek (29) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (28) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (8) halászcsárda (1) halétel (2) Heston Blumenthal (1) hideg (2) házi (1) házias (1) hús (1) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) joghurt (4) játék (5) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) karamell (3) kardamom (1) Karácsony (32) kecskesajt (3) keksz (8) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (2) kezdet miért? (1) kifli (1) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) Kossuth Lajos (1) kritika (2) krém (1) krémleves (1) kuglóf (2) kuszkusz (1) káposzta (1) kávé (7) kávé mellé (1) Két falánk olasz (1) kínai (2) kókusz (9) kókusztej (4) köles (1) köret (1) körte (4) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (2) lekvár (2) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (21) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) lángos (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) Mamma Agata (1) mandula (15) mangó (2) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (2) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (5) menü (2) menüsor (1) Modigliana (1) mogyoró (9) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) mák (4) málna (3) március_15 (1) méz (7) mézes (1) mézeskalács (2) München (1) müzli (1) narancs (7) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyári (1) nyírfacukor (2) Nápoly (1) német (1) olajbogyó (3) olasz konyha (20) Olaszország (6) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrigaszósz (1) osztrák konyha (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (4) Palmanova (1) pangasius (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (5) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (2) pite (3) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) program (1) Provence (1) próbálkozások (1) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) reform (1) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) rosé (1) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) régi recept (1) Réka (1) répa (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) spagetti (1) spenót (1) sport (2) spárga (2) Stollen (1) stévia (1) suhajda (1) szardella (2) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szárított paradicsom (1) szójaszósz (2) születésnap (2) szüret (1) szőlő (3) sáfrány (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) sóska (1) sör (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (11) süti nyalóka (1) sütés- főzés gyerekkel (1) sütőtök (16) tamarind (1) tavasz (1) tejbegríz (1) tejcsokoládé (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (2) Temesfő (1) terrine (3) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (30) Toscana (1) trüffel (2) tárkony (2) tészta (1) tökmag (3) töltött_káposzta (1) túró (12) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) tőkehal (1) Umbria (1) utazás (18) vanília (2) vaníliarúd (2) vaníliaöntet (1) vargabéles (1) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vásár (2) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zsemlegombóc (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldségek (4) áfonya (2) Ázsia (4) édeskömény (2) édesség (4) élesztős tészta (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) ősz (1)