2011. március 7., hétfő

Vargabéles vaníliaöntettel

A béles tulajdonképpen egy rétesfajta. A tetején és az alján réteslapok vannak és abba kerül bele a töltelék. A rétestől annyiban különbözik, hogy nem tekerik fel a réteslapot.

A vargabéles eredete


A vargabéles az erdélyi konyha elterjedt, népszerű édessége. Az eredete nem teljesen tisztázott, de a legvalószínűbb, hogy a kolozsvári Darvas vendéglőben készítették el az eredeti, ma is ismert vargabélest. A nevét a szintén kolozsvári Varga vendéglőstől örökölhette.
A Darvas vendéglő névadója Tornaki Darvas István mészáros volt, aki hentesüzletet működtetett. Darvas István a Borbáth család vendéglőjében dolgozott, itt ismerte meg későbbi feleségét Borbáth Esztert. A Borbáth család több vendéglőt is működtetett Kolozsváron: Tiktak, Vén diófa, Kéményseprő és Kispipa.
A házaspárnak 5 gyermeke született, de csak 3 vált felnőtté. A Darvas vendéglő nem csak a vargabéleséről volt híres, hanem az erdélyi sertés flekkenről, a fatanyérosról is. A vargabéles pontos receptjét a család nem árulta el senkinek. A vendéglő népszerű volt, sok törzsvendéggel rendelkezett.



A kolozsvári Darvas vendéglő



Nagyon érdekes volt, hogy létezett egy előszobája, ahol a vendégek számára megmutatták a friss húsokat és a vendég dönthetett arról, hogyan készítsék el számára. Volt a vendéglőnek egy Szamosra néző 30 asztalos nagyterme és egy szintén a folyóra néző szép kerthelysége. Mindig nagy rend és tisztaság volt jellemző. Darvas István berendezett egy saját vágóhidat, ahol a húsokat készítette elő. Volt saját májas és véres hurkája, disznósajt, tepertő, füstölt kolbász és más finomságok.
A vendéglőhöz tartozott egy pince, ahol a boroshordók sorakoztak. A borokat Egerbegyről hozatta. Egerbegy Kolozs megyében található Magyarkapus községben.



A vendéglő kerthelysége a Malomárok partján


A vendéglő legszebb évei a 40- es évek elején voltak, amikor Kolozsvár Magyarországhoz tartozott. Horthy Miklós fia, Horthy István is járt Darvaséknál. Horthy Istvánt nagy tisztelettel fogadták, a legszebb terítékekkel, porcelánokkal, abroszokkal. Neki is felszolgálták a vargabélest. Ezekben az években a friss vargabélest naponta szállították repülőgéppel Budapestre. A háború után a vendéglő nem tudott megmaradni, a család pedig kivándorolt Amerikába.

Forrás:

Tatár Zoltán: A vargabéles legendája. Szabadság 2009 december.

A képek Cseke Gábor gyűjteményéből származnak.



A vargabéles elkészítése


Hozzávalók:

- réteslap
- 130 g szélesmetélt
- 320 g tehéntúró
- 60 g nádcukor
- 60 g tejföl
- 30 g vaj
- mazsola - felhasználás előtt vízben áztatjuk
- 80 g olvasztott vaj a réteslapok megkenéséhez
- 2 db tojássárgája
- 2 db tojásfehérje
- 1 tasak Bourbon vaníliáscukor
- 1 citrom reszelt héja

Én egy kapcsos tortaformában készítettem el. Mielőtt összeszereljük a forma alját a réteslapra helyezzük és körbevágjuk. Ez lesz majd a teteje. Összerakjuk a formát és kibéleljük az alját réteslapokkal, körülbelül 4 darabbal úgy, hogy minden lapot külön megkenünk olvasztott vajjal.

Közben a cérnametéltet pár perc alatt kifőzzük egy csipet sóval és egy kicsi olajjal.

A töltelékhez kettéválasztjuk a tojásokat. A túrót villával összenyomjuk majd hozzákeverjük a kétféle cukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, a vajat és a citromhéjat. Alaposan megkeverjük.

A tojásfehérjéket habbá verjük. A túrós masszába belerakjuk a mazsolát és a főtt tésztát. A végén óvatosan belekeverjük a fehérjehabot is.

Ezután belehelyezzük a tortaformába, elegyengetjük és a réteslap kilógó széleit a tetejére hajtjuk. Most is megkenjük vajjal a lapokat. A legvégén rárakjuk a körformát és azt is megvajazzuk.

180 fokon sütjük 50 percet.

A vaníliaöntet elkészítése

Hozzávalók:

- 4 dl tej
- 2 vaníliarúd
- 4 tojás sárgája
- 70 g cukor

A tojássárgákat a cukorral simává keverjük. Közben a tejet feltesszük főni a vaníliarúd kikapart belsejével. 5- 10 perc főzés után készítünk egy vízfürdőt. A felső lábosba beletesszük a cukros tojást, majd óvatosan belecsorgatjuk a tejet. Állandó kevergetés mellett nekünk tetsző sűrűségűre főzzük.


9 megjegyzés:

  1. Még nem ettem, de a hirét hallottam...:)
    Hogy nagyon-nagyon finom!
    A Tied nagyon gusztusos!!!:)

    VálaszTörlés
  2. Akkor éppen itt az ideje. :) Nálunk a gyerekek is nagyon szeretik. Ha kevés időd van, akkor készítheted réteslap nélkül, úgyis nagyon finom. Én most a klasszikus verziót akartam megsütni.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon gusztusos,szoktam én is készíteni, mert imádjuk. Köszönet a vargabéles eredetéről írt beszámolódat.

    VálaszTörlés
  4. :) Nagyon szépre sikeredett! Hihetetlen milyen legendái vannak a tradicionális receptjeinknek.
    Képzeld múltkor nem cérnametélttel,hanem csigatésztához hasonló tésztával ettem.
    Nem volt rossz.
    Egyébként én még soha nem készítettem.

    VálaszTörlés
  5. Jó a történet, guszta a tészta.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen mindenkinek! Edith próbáld ki, mert szerintem a gyerekek is szeretni fogják.

    VálaszTörlés
  7. Anita, ez NAGYON finom. pontosan ugy fogom megcsinalni. Dana

    VálaszTörlés
  8. Gyakran csinálok vargabélest.Úgy tapasztaltam, hogy a receptekben szereplő túrómennyiség nagyon kevés lesz, mire elkészül, szinte eltűnik.
    Én 25 dkg tésztához 1kg túrót teszek, 1 nagy pohár tejfölt, 2,5 dl habtejszínt, 2 citrom levét és lereszelt héját, 6 tojást, 5 cs vaníliás cukrot, 1 csipet sót.
    A masszába teszek 1 csomag sütőport, az könnyíti az egészet.
    A tetejét egy tojással, kenőtollal kenem meg.
    Próbáljátok ki több túróval, nem bánjátok meg.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (4) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) borzselé (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (46) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (97) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (8) halászcsárda (1) halétel (2) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (33) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (2) Két falánk olasz (1) kezdet miért? (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (2) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (23) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) pangasius (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (2) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rosé (1) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (16) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejcsokoládé (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (1) tőkehal (1) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)