Forrás: internet
A legenda szerint Kossuth Lajos a pozsonyi országgyűlés ideje alatt szívesen fogyasztott mandulakrémmel vagy diókrémmel töltött kiflit Palugyay Jakab a Zöldfához címzett vendéglőjében. Palugyay, Pozsony legismertebb vendéglőse volt. Kossuth Lajos állítólag a mandulás kiflit valamivel jobban szerette, mint a diósat.
A tészta:
A hozzávalók:
- 350 g liszt
- 200 g vaj
- 3 evőkanál porcukor
- 3 tojás sárgája
- 1 citrom leve
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A tésztát az előbb felsorolt hozzávalókkal összegyúrjuk, majd amennyire csak lehet vékonyra nyújtjuk. Ezután négyzeteket vágunk, majd a négyzetet átlósan félbe vágjuk, így kapunk két háromszöget. A közepébe tesszük a tölteléket, majd kiflit sodrunk belőle.
A töltelék:
- 3 tojás fehérje
- 150 g porcukor
- 200 g darált dió
- 1 citrom héja lereszelve
A tojásfehérjéket felverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a diót és a citromhéjat. Ezzel a töltelék el is készült.
Amikor készen vagyunk a kiflikkel, megkenjük a tetejét tojássárgával és megszórjuk darabos dióval. 200 fokon 30 percig sütjük légkeverés nélkül.
Biztos ez is nagyon finom (garancia erre a dió), de a vajas piskótás, dióval megszórt is baromira jó és gyors süti, én nem tudok vele betelni. :)
VálaszTörlés