2011. május 16., hétfő

A lestyán- Tojásos salátaleves lestyánnal fűszerezve

A lestyán

Az erdélyi konyha népszerű fűszere a tárkony és a csombor mellett. Mi itthon használjuk paradicsomos ételekhez is. Nagyon ízletes lesz tőle a paradicsomleves és a töltött paprika is.
Most ezt a salátalevest fűszereztem friss lestyánnal.

Már az ókori római civilizáció is ismerte a lestyánt. Julius Ceasar idejében a magas gasztronómia kedvvel alkalmazta. A középkorban a fiatal lányok a fürdővizüket illatosították vele, hogy jó benyomást tegyenek a férfiakra.
A bort is gyakran fűszerezték vele. Ez a tradíció megmaradt az Alpok egyes tájain. Ausztriában a pálinkafőzéshez is használnak lestyánt.

Különösen jól illik a húslevesbe és a zöldséglevesbe is, de intenzív aromája miatt óvatosan kell bánni vele. A főzés befejezte előtt 10 perccel érdemes az ételbe beletenni. Jól harmonizál a gyökérzöldségekkel, mint a zeller, sárgarépa, paszternák. Érdemes beletenni a burgonya és a paradicsomételekbe is. A tejszínnek, sajtnak és a túrónak is remek aromát kölcsönöz.

Tipp:

Alfons Schuhbeck szerint fantasztikus pestot lehet készíteni lestyánnal, petrezselyemmel, mandulával és friss spenóttal.

Egészségügyi hatásai:

Gyökerének vízhajtó hatása van, ezért gyakran alkalmazzák vízhajtó teákban. A vesekő lerakódását meg lehet vele előzni. Az emésztésre is jótékony hatással van.

Tojásos salátaleves lestyánnal

Hozzávalók 4 személyre

- 2 fej saláta
- húsleves vagy víz
- só, citromlé
- fokhagyma
- friss vagy szárított lestyán
- 200 ml natúr joghurt vagy tejföl
- 2 tojás

Elkészítés:

Pici olívaolajon a fokhagymát egy kicsit megpárolom, hozzáadom a salátát, majd felöntöm húslevessel vagy vízzel. A salátának nagyon kevés idő kell, nem szükséges sokáig főzni. A joghurtot simára keverem, majd beleteszem a levesbe. Ha nem számít a kalória különösebben, akkor lehet tejföllel is elkészíteni, szerintem azzal finomabb. Ízesítem lestyánnal, sóval és citromlével. A sóval vigyázni kell, ha húslevest használunk, mert ugye az is sós valamennyire. Belecsepegtetem a citromot is. Én áttörtem botmixerrel, de nem szükséges. A legvégén egy tányérban felverek két tojást, majd belekeverem a levesbe. Forrón tálaljuk.

3 megjegyzés:

  1. Mi néha teszünk a húslevesbe is lestyánt. Nekem nagyon tetszik ez a leves! Régóta kiakarom próbálni a salátalevest, de eddig csak rántásos recepteket olvastam, azt meg kerülöm ha tudom.
    Az az igazság, hogy eddig ez tetszik a legjobban, teljesen az ízlésemre van szabva.
    Fokhagyma és citrom is szuper!
    Az is igaz, hogy egyszer kóstoltam egy nem túl jó változatot, na már csak ezért is érdekelt milyen lehet a jó!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! Szerintem ez ízleni fog neked. :) Majd írd meg, hogy milyen volt.

    VálaszTörlés
  3. Tudtátok, hogy a lestyán az alapfűszere a ronda ételízesítőknek is? Valamint, ha elkezditek termeszteni, a mentához hasonlóan elkezd burjánzani, és mindent hajlamos kiszorítani. :-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)