2011. augusztus 21., vasárnap

Angol felső erjesztésű sörök

Ezt a bejegyzést a férjem írta az angol sörökről. A téma számomra nem igazán testhezálló, mert körülbelül 2 sört sikerült megkóstolnom Angliában, így ráhárult a feladat.

Magát a szigetországot leszámítva, Európában igencsak vitatott kérdés az angol csapolt vagy akár palackozott ale típusú sörök élvezeti értéke. Idén nyáron volt szerencsém erre a kérdésre testközelből választ kapni, jóllehet ez a saját személyes megélésem – verdiktumokkal, objektíveskedő osztályzásokkal tehát nem tudok szolgálni - néhány gondolatot azért nem árt leszögezni.


Röviden az ale sörről: testes, karakteres íz- és illatvilág, világostól a barnáig terjedő színskála mentén helyezkednek el a különféle változatok, alkoholtartalmuk jellemzően 4%-8% között váltakozik, ami azonban lényegileg is elválasztja a „lager”-ek hatalmas családjától, az az erjesztés. A lagerekkel ellentétben, az ale sörök felső erjesztésűek, vagyis az erjedés teljes folyamata alatt az élesztő a nedű tetején úszkál, annak egyes melléktermékei benne maradnak a sörben, innen az ale sörök gyümölcsös illat- és ízgazdagsága. Az erjedési folyamat lényegesen rövidebb a lagerekénél ugyanakkor magasabb hőmérsékleten történik (10-21°C), csapoláskor a tradicionális ale-be nem kerül szénsav, a nedű a hordóból a pohárba kézi pumpálás útján kerül (A kor szellemét követve manapság a legtöbb ale-t leszűrik, szénsav- illetve nitrogénpalack-csatlakozóval ellátott nemesacélhordókba töltik, amelyekből aztán a nálunk ismert módon csapolják szét. Időközben azonban Anglia-szerte kialakult egy a „valódi ale“(Real Ale) visszaállítását és megőrzését megcélzó polgári kezdeményezés „Campaign for Real Ale”- röviden CAMRA - néven), optimális fogyasztási hőmérsékletük 14°C körül mozog! Akármennyire is meglepő: finom! Ilyen íz- és illatvilággal rendelkező sörhöz ilyen fogyasztási hőmérséklet való! Meggyőződéses bajor világos- illetőleg pils típusú sörök fogyasztójaként furcsa ilyet állítanom, mi több, egyesek szerint talán szentségtörés is, de az angol csapolt ale 14°C fokon finom! Természetesen nem állítom, hogy az ale sört nem szabad hűtőhidegen fogyasztani, de nem kapjuk meg ugyanazt az íz- és illatélményt, arról nem is szólva, hogy szerintem a sört kutató, sörről olvasó, sört fogyasztó emberek számottevő része ismeri azt a kánikulás nyári napokra jellemző extrém szomjúságérzetet, valamint az ebből fakadó látomást: „Na most egy korsó sör! Egyetlen egyszer emelem a számhoz és csak üresen teszem vissza az asztalra!”... Nos, akinek bármilyen csekély mértékben is érzékeny a torka, a szokványos európai lagert 4-5°C -on csapoló lokálokban zavarba jön! Nem úgy a kézi pumpával csapolt szűretlen ale-t forgalmazó egyesült királyságbéli kocsmákban! Szomjas vagy? Fogod, legurítod és már rendeled is a következőt és ekkor már van időd/energiád/kedved/agysejted ízlelni is :)! Sem a túlzott hűtés, sem a felesleges szénsavtartalom nem akadályoz minket abban, hogy „akut szomjúság” esetén a helyzethez mért sebességgel fogyasszuk!

További érdekesség az angliai sör- és kocsmakultúrát illetően: a poharakat pontosan pint (568ml) űrtartalmúra gyártják, azokat színültig csapolják. Nincs vita, hogy a kocsmáros kinek miért mér többet vagy kevesebbet (ami pl. romániában igen divatos kvázi „ártatlan” fogyasztóátverési úzus), ugyanakkor némi esetlenséggel is jár a dolog: ha úton a söntéstől az asztalig kilötykölöd a söröd egy részét – a te bajod! És hidd el: kilötykölöd! :)

Angliában helyet kap a kisipari ale-főzés is. Működnek a kicsi független sörfőzdék, saját főzésű alet forgalmazó kocsmák, mi több, újabban sztárszakácsok is elkezdtek saját elképzelésű ale-recepteket kidolgozni és az azok szerint készülő söreiket forgalmazni, ilyen lenne pl. Marco Pierre White ’The Governor’ nevű söre vagy Gordon Ramsay a „Fickó F-fel” (The F Word) című tv műsorának otthont adó éttermének a saját söre, amely, ha nem tévedek a műsor nevét viseli.

Volt akkora balszerencsém a mindössze 4 napos angliai tartózkodásom alatt, hogy a cambridge-i „Live and Let Live” kocsmában (ahol egyébként egyszerre 70 féle rumot lehet kóstolni, de mivel váltakoznak a felkínált fajták, évente több mint 200 féle cukornádpárlat fordul meg ezen a helyen!) lemaradtam a korianderízű „Umbel ale”-ről, merthogy az éppen akkor talált kifogyni és még nem érkezett meg az utánpótlás, legközelebb azonban biztos nem hagyom ki!

Borbély Szilárd

2 megjegyzés:

  1. Most fedeztem fel, hogy a Tescóban egész nagy a választék angol sörökből, lehet kicsit nosztalgiázni :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)