Hozzávalók:
- 1 fej savanyú káposzta
- 500 gramm darált hús disznó és marha fele fele arányban
- 1 fej vöröshagyma felaprítva
- 1 csésze rizs maximum
- 300- 500 gramm apró káposzta- ez valójában ízlés dolga. Mi a tölteléket jobban szeretjük és kevés apró káposztát teszünk bele.
- 1 szál füstölt kolbász
- 300 gramm oldalas
- húsos szalonna a fazék aljára
- só, bors, csombor
- házi tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A savanyú káposztát leveleire bontjuk és az ereit levágjuk.
A hagymát felaprítjuk és olajban megpároljuk, nem pirítjuk. Mikor készen van, félretesszük kihűlni.
A darált húst összekeverjük a rizzsel, a sóval, a borssal és a kihűlt hagymával.
Ezután elkészítjük a töltelékeket. Kiterítjük a káposztalevelet, a közepébe teszünk a húsos töltelékből, majd az alját felhajtjuk egy kicsit, aztán feltekerjük és a tetejét betömködjük.
A fazék aljára húsos szalonnát teszünk. Ezután jöhetnek a rétegek. Egy réteg töltelék, egy réteg apró káposzta, egy réteg füstölt, azaz oldalas és kolbász karikák. Megszórjuk csomborral. Amikor ezzel készen vagyunk, akkor felengedjük vízzel és lassú tűzön főzni kezdjük. Elég sokáig készül, érdemes többször ellenőrizni a vizet és utána tölteni esetleg. Amikor már jónak látjuk, akkor kiveszünk egy tölteléket és megkóstoljuk. Ha már nem kemény, akkor készen van. Forrón tálaljuk házi tejföllel és frissen őrölt borssal.
Tipp: Főzhetünk előtte egy füstölt csülköt, só nélkül. Majd annak a levével készíthetjük el a töltött káposztát.
Igazán finom lesz, attól még a füstölt kolbászt és az oldalast bele kell tenni.
A képen répakarikák láthatóak. Ezt igazából nem kell beletenni, csak a savanyú káposztához adták, így belekerült az is.
Így is lehet tálalni. Ahol a töltelék valójában köret.
Ez nagyon jól hangzik. Szívesen megkóstolnám.
VálaszTörlésÁldott, békés, boldog karácsonyt Neked és a családodnak!
VálaszTörlésLám, cserélődnek a szerepek.
VálaszTörlésÉn a csomboros változaton nőttem fel, de az alföldi paprikásat-fűszereset-zsírosat szeretem mindenféle hússal benne és mellette.
Áldott, békés ünnepeket kívánok
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
VálaszTörlésEndre, igen, én éppen fordítva. Az alföldin nőttem fel és az erdélyi csomborosat szeretem igazán. :)
VálaszTörlésNaggyon finom volt. Kedvenc töltöttkáposztám. Yummm :-)
VálaszTörlés