„A magyar néphit szerint Luca csúnya öregasszony képében vagy fehér leplekbe rejtőzve jelenik meg – ezért is hordtak a lányok lucázáskor fehér lepedőt. Bár néhol a lucaboszorka nevet használják, Luca alakja nem azonos a hagyományos értelemben vett boszorkánnyal, mivel azoknak létezett egy valós, emberi alakja is, akit a falusiak szerencsétlen esetben boszorkányság vádjával perbe fogtak és megégettek vagy vízbe fojtottak. Luca inkább egy kísértetre hasonlít. Az ő napja gonoszjáró nap, az ártó lelkek, gonosz szellemek, rontáshozók szabadon járhatnak-kelhetnek, védekezni ellenük fokhagymával érdemes: éppen olyan hatásos elfogyasztva, mint a ház, az istálló ajtófélfájára, ablakkeretére kenve. Mivel ilyenkor számítani lehetett boszorkányok látogatására, a seprűket bölcs előrelátással eltették. Nem csak a söprögetés volt tilos ezen a napon, Luca azokat is megbüntette, akik szőni, fonni, lúgozni, meszelni vagy kenyeret sütni merészeltek a nevenapján.”
Forrás: Erdély.ma - Luca nap, avagy karácsony előtti népszokások
Luca napkor jósoltak időjárást, termést és a vőlegény nevét is.
Mézes pogácsa
Igaz ez nem egy sós pogácsa, de nálunk ma ez készült.
Hozzávalók:
- 125 gramm méz
- 125 gramm vaj
- 250 gramm rozsliszt
- 250 gramm finomliszt
- 200 gramm porcukor
- 3 tojás
- 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék- ha nincs otthon, akkor ízlés szerint tegyünk bele fahéjat, ánizst, szegfűszeget és gyömbért.
- fél citrom leve és héja
- 1 kiskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a porcukorral és belecsepegtetjük a citromlevet. A mézet és a vajat közepes lángon megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A rozslisztet és a sima lisztet összekeverjük, hozzátesszük a szódabikarbónát, a citrom héját és a mézeskalács fűszert.
Amikor kihűlt a mézes vaj, akkor hozzákeverjük a tojásokhoz, majd lassan hozzáöntjük a lisztet és jól elkeverjük. Én a mixer egyes fokozatával kevertem.
A hűtőben hagyjuk 5 órát hűlni, vagy egy éjszakára is betehetjük.
Amikor letelt a pihentetési idő egy lisztezett felületen rudat formálunk és feldaraboljuk. A darabokból golyókat készítünk majd egy sütőpapírral borított tepsire tesszük bő távolságra, mert nagyon megnő a pogácsa.
Én a közepébe mandulát tettem. A tepsin még pihentettem néhány percet.
180 fokon sütjük 10 -13 percet.
Amikor elkészült tetszés szerint díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése