Ez a bejegyzés nem friss, korábban a másik blogomon közzétettem, de most aktuális és úgy gondoltam ide is felteszem.
Először is ki is volt Dr. Kimmel. A temesvári szeszgyár magyar tulajdonosa volt, tőle ered ez a recept. Nem a legegyszerűbb, nem árt hozzá egy kis gyakorlat, ami a cukorral való bánásmódot illeti.
Tudom, hogy Magyarországon nem a legegyszerűbb tiszta szeszhez jutni, mindenesetre érdemes megpróbálni, mert a legfinomabb akkor lesz az ital, ha nem helyettesítjük mással.
Hozzávalók 1 liter kakaólikörhöz:
- 475 gramm cukor + 125 ml víz
- 250 ml sűrű kakaó
- 5 tojás
- 250 ml tiszta szesz (96 %)
Először a cukorból és a vízből sűrű cukorszirupot főzünk. Akkor jó amikor sikerül a csepp-próba. (Hideg vízbe belecsöppentjük és egyben marad). Közben főzünk egy sűrű kakaót. Lehetőleg holland kakaót elkeverünk cukorral és egy pici vízzel, majd tejet öntünk hozzá és felforraljuk. A cukorszirupot állandó kevergetés mellett hűtjük, a legegyszerűbb gépi keverővel. Amikor langyos egyenként kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásokat. Ezután óvatosan beleöntjük a kakaót, majd a szeszt. Állandóan keverjük közben.
A legvégén leszűrjük az italt. Akkor tökéletes, ha krémes az állaga. Szerintem kiváló ajándék Karácsonyra szép üvegben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése