2010. december 19., vasárnap

Egészséges mézes sütemény- gluténmentes

A receptet Rita konyháján találtam, picit variáltam rajta, hogy gluténmentes egészséges édesség váljon belőle. Az eredeti recept megnézhető: itt.

Használtam amaránt lisztet a tésztájába. Elméletileg ezt a lisztet keverni érdemes más liszttel, körülbelül 50 százalék arányban. Ha kelt tésztát készítünk, akkor csak 10 százalékot lehet hozzáadni az amarántlisztből. Mégis miért érdemes? Mert sokkal egészségesebb a búzalisztnél és mert gluténmentes, így a lisztérzékenyek is használhatják. Az amaránt az egyik legértékesebb gabona. Gazdag fehérjében, rostban és ásványi anyagokban, főként vasban és magnéziumban, kálciumban és cinkben. Rita a krémbe is belekevert puffasztott amarántot, én sajnos ezt nem kaptam a boltban, a magokat pedig nem sikerült kipattogtatnom, pedig megpróbáltam. Ha valaki nekem ideírná a bejegyzésbe hogyan kell, nagyon örvendenék neki.

Hozzávalók:

A tészta:

- 250 gramm amarántliszt és 250 gramm kukoricaliszt vagy más gluténmentes liszt. Ha nem vagyunk lisztérzékenyek, akkor búzaliszttel keverhetjük, esetleg rozsliszttel vagy tönkölyliszttel.
Tehát összesen 500 gramm liszt

- 1 tojás

- 50 gramm nádcukor vagy nyírfacukor. Ha valaki nagyon édesszájú, esetleg adhat hozzá egy picikével több cukrot.

- 1 tk szódabikarbóna

- 1 tk fahéj

- szerecsendió

- 150 gramm vaj

- kb. 200 ml hideg víz

- 1 csipet só

A krém:

- 700 ml tej

- 100 gramm vaj

- fél vaníliarúd kikapart belseje

- 4 ek méz

- 20 gramm nádcukor, esetleg elhagyható, érdemes megkóstolni hogy számunkra elég édes-e a krém

- 5 ek rizsdara (ha nem tudunk beszerezni a boltban, akkor a rizspelyhet ledaráljuk és kész is van) Ha nem kell gluténmentesen ennünk, akkor búzadarát érdemes használni

- 2 ek amarántliszt

A bevonó:

Rita által megadott bevonó tökletes, könnyen elkészíthető és gluténmentes. Itt nem változtattam semmit.

- 100 gramm magas kakaótartalmú, jó minőségű étcsokoládé

- 75 ml tejszín

- 22 gramm vaj

- 25 gramm nádcukor


- 150 gramm baracklekvár

Elkészítés:

A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, a fűszereket és a cukrot. Ezután hozzáadjuk a tojást és a vajat. Öntünk rá egy kevés vizet. Jól megkeverjük a botmixerrel, majd kézzel tésztává gyúrjuk. Közben hideg vizet adunk hozzá, míg a jó állagot el nem éri. Amikor kész, akkor betesszük a hűtőbe minimum fél órára.

A krémhez a tej felét, 350 ml-t a vaníliarúd belsejével a mézzel és a vajjal felforraljuk lassú tűzön, állandóan kevergetve. A tej másik felét simára keverjük a liszttel és a rizsdarával. Amikor forr a tej óvatosan hozzátöltjük a darás tejet és addig főzzük még el nem érte a nekünk tetsző krémes állagot. Ha nem tartjuk eléggé édesnek a krémet, akkor belekeverhetünk egy kevés nádcukrot is ízlés szerint.

A tésztát 4 vékony lappá nyújtjuk és egy tepsiben sütőpapíron 10-13 perc alatt 180 fokon megsütjük. Mikor ezzel készen vagyunk megtöltjük a tésztát krémmel. Az alsó lapot megkenjük a mézes krémmel, aztán rátesszük a második lapot. Ezt megkenjük a felmelegített baracklekvárral, majd a mézes krémmel. A következő lapra megint a krém kerül, majd az utolsó lapot a tetejére tesszük.

A mázat nagyon könnyű elkészíteni. Vízgőz felett felolvasztjuk a hozzávalókat és simára keverjük. A meleg tésztára fel is kenhetjük a forró csokoládébevonót.

A tésztát miután kihűlt a hűtőben pihentetjük egy éjszakán át.


Rita, köszönöm a receptet és ezúton gratulálok a karácsonyi nyúlhúsos receptverseny megnyeréséhez is. :)




Közben ma az ebédnél már 4 gyertyát gyújtottunk a piros- fehéren megterített ünnepi asztalon.





Advent

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (4) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) borzselé (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (46) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (97) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (8) halászcsárda (1) halétel (2) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (33) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (2) Két falánk olasz (1) kezdet miért? (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (2) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (23) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) pangasius (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (2) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rosé (1) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (16) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejcsokoládé (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (1) tőkehal (1) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)