2011. január 20., csütörtök

Variációk kávéra

A Dolce Vita blogon egy felhívásra lettem figyelmes. A blog most lesz januárban négy éves. Egy virtuális születésnapi ünnepségre kávés desszertet kell készíteni. A legszimpatikusabb desszert egy Nespresso kávéfőzőt kap ajándékba.
Mivel ez egy olasz blogra készült igyekeztem olasz hozzávalókat is felhasználni, mégpedig Lavazza kávét és amaretti kekszet.

Variációk kávéra

Mandulás pehelytorta kávékrémmel

Ennek a receptnek az eredetét nem tudom biztosan, mert régi családi recept.

Hozzávalók a tésztához:

- 6 tojás fehérje

- 6 ek porcukor

- 180 gr mandula

- kevés vaj a tepsi kivajazásához

A krémhez:

- 6 tojás sárgája

- 6 ek porcukor

- fél rúd vanília kikapart belseje

- 2 ek liszt

- 100 ml erős kávé- mi Lavazza-t használtunk

- 50 ml tej

- 200 gr vaj

Elkészítés:

A hat tojás fehérjét a porcukorral felverjük. A cukrot kanalanként adjuk hozzá még felverés közben. Miután kész van hozzáadjuk a darált mandulát is és óvatosan összekeverjük. Egy téglalap alakú tepsiben 180 fokon megsütjük. Mikor kihűlt három egyenlő részre vágjuk.

A krémhez a tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, a lisztet, a kávét és a tejet és sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt belekeverjük a vajat.

Tipp: Ha a krém a liszttől becsomósodna, akkor botmixerrel simává dolgozhatjuk.

A lapokat egymásra helyezzük. Megkenjük a krémmel. Mi házi cukorban eltett zölddióval díszítettük.


Kávés trüffel

Ehhez a trüffelhez házi kávélikőrt használtam, amelybe szintén belekerült a Lavazza.

A kávélikőr most készült frissen a desszert készítése közben.

Hozzávalók:

- 250 gr magas kakaótartalmú csokoládé

- 250 gr tejszín

- 4 ek házi kávélikőr

- 40 gr kakaó

Elkészítés:

A csokoládét durvára törjük. A tejszínt felmelegítjük, de nem forraljuk fel, majd lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a csokoládét, majd a 4 evőkanál kávélikőrt. A hűtőbe tesszük minimum 3 órára.

Ezután golyókat formálunk és kakaóba forgatjuk. Tálalásig a hűtőben tároljuk.

Csokoládés kávé parfé

Hozzávalók:

- 1 tojás

- 3 db. tojás sárgája

- 3 ek cukor

- 100 ml erős Lavazza kávé- természetesen bármilyen erős aromájú kávé jó, de én ezt használtam

- 400 gr tejszín

- 75 gr magas kakaótartalmú étcsokoládé

- 100 gr amaretti

Elkészítés:

Egy formát kibélelünk egy benedvesített fóliával. A tojást, a tojás sárgáját, a cukrot és a kávét vízfürdőre tesszük és habosra keverjük. Ezután levesszük a tűzről és kihűlésig tovább keverjük.

A tejszínt kemény habbá verjük. A csokoládét lereszeljük, az amarettit pedig összetörjük.

Végül a tejszínt, a csokoládét és az amarettit óvatosan a hideg krémbe forgatjuk. Ezután beletesszük a formába és egy éjszakára a mélyhűtőben tároljuk.

Felszolgálás előtt kivesszük és forró késsel szinte rögtön szeletelhető.


Egy hosszúkás tányérra helyezzük a 3 kávés édességet és tálaljuk is.


9 megjegyzés:

  1. Hűha!

    Azt hiszem egyébként a tortalap lap becsületes nevén a dacquoise. Már rég készülök csinálni, amit Lengyelországban kóstoltam, szuper volt.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Ezt nem tudtam, köszönöm. Meg fogom nézni. Valóban finom. Mi egy elsárgult, régi jegyzetfüzetben találtuk.

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon-nagyon jól néz ki!!!
    És nagyon-nagyon finom lehet!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Piszke! Megnéztem ezt a dacquoise-t. Jó tudni. :)

    VálaszTörlés
  5. A kávés dolgokért nem rajongok,évente egyszer egy-egy kávés csokit vagy fagyit megeszem, de ennyi. Ugyanakkor az a torta annyira jól néz ki,hogy megkóstolnám!
    (Több ételre a gazstroblogok kapcsán kaptam rá.)

    VálaszTörlés
  6. Réka! Én pedig éppen ellenkezőleg. A szenvedélyem a jó erős aromás kávé. A majdnem risretto. :) Ebből kifolyólag a desszerteket is szeretem kávéval. Ezért is tetszett a Dolce Vita születésnap. :) A torta nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon klasszak a desszertjeid és köszönöm a gratulációt!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék

futás  félmaraton (1) 1848 (1) Advent (2) áfonya (2) ajándék (3) Alkonyi László (1) Alkonyi_László (2) alma (10) amaránt (2) amaretti (1) amaretto (1) amerikai (2) ananász (1) Angela Hartnett (1) Anglia (7) angol (2) angol konyha (3) Anna Pavlova (1) Antonio Carluccio (1) aprósütemény (6) Arad (1) aszalt szilva (1) Ausztria (1) avokádó (3) Az ínyesmester szakácskönyve (3) Ázsia (3) babér (1) bacon (1) banán (8) banánkenyér (1) baracklekvár (1) bárány (1) bazsalikom (4) Bécs (3) befőzés (1) birsalma (2) blogszületésnap (1) Bodri pince (1) bonbon (2) bor (7) Borbély Zsolt Attila (1) borjúnyelv (1) borkorcsolya (1) borleves (1) borok (2) bors (1) briós (1) brokkoli (1) burgonya (1) cake pop (1) Cambridge (2) Capri (2) carrot cake (2) cékla (7) chili (3) ciabatta (1) citrom (8) cukkini (1) cukormentes (1) cukrászda (1) curry (3) cseresznye (1) csillagánizs (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemáj (1) csokitorta (1) csokoládé (45) csombor (1) darázsfészek (1) datolya (4) Deák Ferenc (1) Dél- Olaszország (4) Dél- Tirol (1) desszert (96) desszert. (1) díj (2) dió (13) Don Alfonso 1890 (1) Dorozsmai Endre (1) édesburgonya (1) édeskömény (2) édesség (5) egészséges (17) egzotikus (2) élesztős tészta (1) előétel (20) előétel gluténmentes (3) Emilia- Romagna (1) eper (10) Erdély (2) erdélyi ételek (1) erdélyi konyha (9) Essencia (1) Észak- Olaszország (1) Északi- tenger (1) étterem (3) étteremajánló (1) étteremkritika (1) fafülgomba (1) fagylalt (1) fahéj (3) fánk (5) Farsang (3) fehér csokoládé (2) fehércsokoládé (2) fejléc (2) felfújt (1) félmaraton (1) fenyőmag (1) feta (1) focaccia (1) fokhagyma (3) főétel (14) francia (2) futás (2) futóknak (2) füge (2) garnéla (2) gasztroajándék (2) Gere Andrea (1) gesztenye (3) gesztenyeliszt (1) Giorgio Locatelli (1) gluténmentes (56) gluténmentesen (1) gomba (1) Gordon Ramsay (3) Gragnano (1) gránátalma (1) grapefruit (1) gyerekeknek (30) gyerekmenü (1) Gyergyó (1) gyömbér (11) gyümölcs (32) habcsók (2) habcsók kávé (2) hagymalekvár (1) hal (7) halászcsárda (1) halétel (1) házi (1) házias (1) Heston Blumenthal (1) hideg (2) hús (3) hús_nélkül (3) Húsvét (8) india (2) irodalom (1) ital (3) Jamie Oliver (1) játék (5) joghurt (4) kacsa (1) kagyló (1) kakaó (7) kakaólikőr (2) kakaós (1) kandírozott (1) kapor (1) káposzta (1) Karácsony (32) karalábé (1) karamell (3) kardamom (1) kávé (7) kávé mellé (1) kecskesajt (3) keksz (9) kelet (1) kelt tészta (12) kenyér (3) Két falánk olasz (1) kifli (1) kínai (2) kiwi (2) klasszikus (2) kocsonya (1) kókusz (10) kókusztej (5) Kolozsvár (1) konyhasónapló (1) koriander (1) Kossuth Lajos (1) köles (1) köret (1) körte (4) krém (1) krémleves (1) kritika (2) kuglóf (2) kuszkusz (1) lángos (1) Lavazza (1) lazac (6) lazacpisztráng (1) lekvár (3) lencse (1) lepény (2) lestyán (1) levendula (1) leves (22) likőr (1) lilakáposzta (1) linzer (1) liszt nélkül (4) lisztmentes (1) Lombardia (2) London (4) Luca nap (1) macaron (1) Magyar Elek (3) magyar konyha (1) mák (5) málna (3) Mamma Agata (1) mandula (16) mangó (2) március_15 (1) marhafarok (1) marhahús (1) Marina del Cantone (1) marsala (1) mascarpone (3) Massa Lubrense (1) mazsola (3) medvehagyma (2) meggy (6) menü (2) menüsor (1) méz (7) mézes (2) mézeskalács (2) Modigliana (1) mogyoró (10) mogyorókrém (1) mousse (2) mozzarella (1) muffin (3) must (1) München (1) müzli (1) Nápoly (1) narancs (7) német (1) Nerano (1) Nigella Lawson (1) Nutella (3) nyár (2) nyári (1) nyírfacukor (2) olajbogyó (3) olasz konyha (24) Olaszország (8) olívaolaj (1) omlós tészta (3) orda (1) osztrák konyha (1) osztrigaszósz (1) ősz (1) paccheri (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) Pak_choy (1) palacsinta (1) paleo (5) Palmanova (1) panna cotta (3) papaya (1) paprika (2) paradicsom (6) parfé (1) pasta (1) pavlova (1) pekándió (1) petrezselyemgyökér (2) pisztráng (1) pite (4) pizza (1) pogácsa (3) Pompei (1) próbálkozások (1) program (1) Provence (2) pub (2) Puglia (1) puncs (1) quinoa (2) rebarbara (1) reform (1) régi recept (1) Réka (1) répa (2) ribizli (1) ricotta (1) rizottó (1) rizsliszt (2) rizstészta (1) Róma (2) rozmaring (4) rukkola (4) rumos_meggy (1) sáfrány (1) sajt (1) sajttorta (1) saláta (9) saláta egészséges (1) sárgabarack (1) sárgadinnye (2) sárgarépa (1) savanyú_uborka (1) Soltvadkert (1) sonka (2) sóska (1) sör (1) spagetti (1) spárga (2) spenót (1) sport (2) stévia (1) Stollen (1) suhajda (1) süllő (1) sült paprika (1) sütemény (15) sütés- főzés gyerekkel (1) süti nyalóka (1) sütőtök (16) szardella (2) szárított paradicsom (1) Szeged (2) Szekszárd (1) Szent Korona cukrászda (1) Szenteste (1) szerecsendió (1) Szeretlek Magyarország (1) szezámolaj (1) szilva (6) Szilveszter (2) szójaszósz (2) szőlő (3) születésnap (2) szüret (1) tamarind (1) tárkony (2) tavasz (2) tejbegríz (1) tejföl (1) tejszín (4) teljes kiőrlésű (3) Temesfő (1) terrine (3) tészta (1) tojás (1) tojásfehérje (8) tojáslikőr (1) Tokaj (3) tonhal (2) torma (1) Torockó (1) torta (31) Toscana (2) tökmag (3) töltött_káposzta (1) trüffel (2) túró (14) túrógombóc (1) túrós pite (1) túrótorta (1) Umbria (1) utazás (20) ünnep (10) ünnepi ételek (1) ünnepi_menüsor (1) ünnepre (1) vanília (2) vaníliaöntet (1) vaníliarúd (2) vargabéles (1) vásár (2) vegetáriánus (4) Velence (1) vendéglőkritika (1) vendégváró (5) vers (1) versenyrecept (1) Vida Péter (1) VKF 39 (1) VKF 40 (1) VKF 41 (1) VKF 44 (1) VKF 45 (1) vörös áfonya (1) vöröslencse (1) Walter Eselböck (1) wasabi (1) Wiedenthal (1) zabaglione (1) zöldbab (1) zöldcitrom (2) zöldség (1) zöldségek (4) zsemlegombóc (1) Zserbó (1)